Нели: Най-добрите филми на 2012

В цифри:

Година: 2012

Изгледани филми от 2012 : 60

Влезли в топа : 10

Обща продължителност: ~ 1150 минути

В думи :  През изминалата година киното ни представи възможност да се сблъскаме с  голямо разнообразие от филми – военни, исторически, фантастични, драматични. Няколко са заглавията, които мога да откроя. Лентите Les miserable и Anna Karenina екранизират две от най-големите класически произведения в литературата, но за разлика от книгите, тези два филма едва ли ще останат в историята. Beast of Southern Wild и Rebelle, които поставят в центъра си две малки героини, принудени да се справят с тежки условия на живот, носят силен драматичен заряд, но не притежават необходимата артистична стойност. Същото се отнася и за The impossible и Flight, които въпреки че биха могли да отключат поток от емоционалност, не успяват да се свържат на едно по-лично ниво със зрителите. Със своя Lincoln Спилбърг дава нагледен урок на Бен Афлек как се прави издържан исторически филм, но пък самият той би могъл да се поучи от Афлек и неговия Argo как да вложи малко повече живот във филмите си. Гангстерските Seven Psyhopaths и Killing them softly, поставени в контекста на други филми от този жанр, трудно преминават границата на посредствеността. А думата, която най-добре описва Silver Linings Playbook е слаб. Beyond the Hills e стъпка назад в творчеството на Кристиан Минжиу, а Ханеке все още е способен да ме отегчи до смърт, колкото и достойнства да притежава неговия Amour. Kon-Tiki и A Royal Affaire са нищо повече от обикновени. А най-голямо разочарование тази година ми нанеси Оливър Стоун, който явно страда от криза на средната възраст.

И все пак годината имаше своите достойнства – десет филма, в които успях да намеря това, което търся в киното – вдъхновение.

10. The Story of Wish you were here

PF-Wish-You-Were-Here-Story-BD_04

– We’re just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year,  running over the same old ground.

9. The Perks of being Wallflower

perks-of-being-a-wallflower2PR031012

– So, this is my life. And I want you to know that I am both happy and sad and I’m still trying to figure out how could that be.

8. Frankenweenie

FRANKENWEENIE

– Science is not good or bad, Victor. But it can be used both ways. That is why you must always be careful.

7. Rust and bone

marion-cotillard-in-rust-and-bone

– If you break an arm or a leg …the bone grows back together by calcification. Your arm or leg can therefore become even stronger. But with a hand fracture it will never get quite right. In every battle and with each slap you will think of it. You’ll be careful. But once in a while the pain will come back. Like needles. Like glass splinters.

6. Moonrise Kingdom

movie_-_Moonrise-Kingdom
– We’re in love. We just want to be together. What’s wrong with that?

5. Clould Atlascloud-atlas-4

– What is an ocean but a multitude a drops?

4. Django Unchained

4
 – Django. The D is silent.

3. Life of Pi

3
  – Faith is a house with many rooms.
– But no room for doubt?
– Oh plenty, on every floor. Doubt is useful, it keeps faith a living thing.After all, you cannot know the strength of your faith until it is tested.

2. Holy Motors

2

– You’re very young.
– I feel very old.
– You’ll grow young again.

1. Pieta

 1
– Don’t you have a mum?

…….

He was Edmond Dantés… and he was my father. And my mother… my brother… my friend. He was you… and me. He was all of us.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 21 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Chivas
  13.Jan.2013, 19:27

  Страхотна класация!
  Една част от филмите все още не съм гледал, но най-после виждам Pieta в нечий топ и то не на коя да е позиция!

 2. от Нели
  13.Jan.2013, 20:45

  Не е тайна, че Ким Ки Дук ми е любимец. И миналата година негово заглавие присъстваше в топа ми, макар и не на токова челна позиция. Почти всичките му филм оценявам доста високо и ми беше много любопитно каква посока ще поеме след онзи срив, който преживя след филма Dream. Честно казано, очаквах да ме разочарова, като всеки един от любимите ми режисьори в последно време, но останах изумена. В добрия смисъл на думите. Прочетох и много негативна критика за филма, но за мен определено е най-добрият за годината.

 3. от Никс
  13.Jan.2013, 21:21

  Доста добра класация! До номер 6 са трепач… мда, и 9 също. Леко съм изненадан от мястото на Life of Pi, но не е незаслужено.
  И се радвам още, че моят увод вече не е най… ъм, странният :D

 4. от Нели
  13.Jan.2013, 21:37

  Франкенуини е най-добрата анимация за годината!

 5. от Никс
  13.Jan.2013, 21:40

  Сигурно. Но най-добрата анимация на годината и добра анимация като цяло… са различни неща ;)

 6. от Нели
  13.Jan.2013, 22:09

  И това идва от човека, който е сложил Skyfall в топа си, защото бил добър на фона на конкуренцията през 2012. :Р

 7. от Никс
  13.Jan.2013, 22:28

  Ами да, аз говоря за цялостната конкуренция, а ти говориш за анимации. Това значи ли, че просто държиш да присъства анимация? :)

 8. от Нели
  13.Jan.2013, 22:44

  Не. Тим Бъртън е готин. Филмите му носят неподправен почерк, несравним с никой друг режисьор. Анимациите му са оригинални, историите искрени, героите смахнато-симпатични. Хареса ми филмчето.

 9. от Pow R Toc H
  13.Jan.2013, 23:47

  Много ме зарадва с десетото място. :)
  Не съм съгласен за „Killing them softly“, поставен точно в този жанр може да е много неща, но не и посредствен.
  Нямам никакво намерение да гледам “ Lincoln“, но да се поучава за „живец“ от Афлек… хах, сигурно ще изпадна в кома ако седна го гледам.
  И не разбирам хвалбите по адрес на „The Perks of being Wallflower“, приятно филмче.. и толкоз.
  Заради теб ще отида да гледам „Clould Atlas“. :)
  Нито дума за „The Master“ ?

 10. от Нели
  14.Jan.2013, 0:08

  Два филма от „големите“ тази година не успях да гледам преди да пусна топа – The Master (за който имам усещането, че ако го бях гледала, сигурно щеше да влезе в топа) и Zero Dark Thirty ( който най-вероятно няма да харесам).

 11. от Pow R Toc H
  14.Jan.2013, 0:55

  И тоя “ Zero Dark Thirty“ никво желание нямам да гледам,
  „The Master“ и аз не съм, но и аз му възлагам големи надежди.
  Преди малко забравих да споделя очудването си от това, че си се разочаровала от бай Оливър Стоун. Не се сещам за нещо негово, което да става за гледане след „Обратен завой“. Няма да ме изненада дори и да почне да снима клипове с Бритни Спиърс.:)

 12. от Нели
  14.Jan.2013, 18:36

  Не искам да спойлна на някой нещо, но ще кажа, че очаквах финал като на Обратен завой. До самият край филмът вървеше добре, като изключим потресаващия избор на Блейк Лайвли за главната роля…

 13. от Тодор
  14.Jan.2013, 18:58

  Хм… тази класация е пълна с посредствено кино !(-2 филма) Ако има нещо, което ме дразни повече от псевдо интелектуални разбирачи, то това е те да се опитват да коментират адекватно киното на Ханеке. А за филма на Мингиу – шедьовър, нищо по-малко. Надявам се някой ден да разбереш за какво величие в киното става въпрос …

 14. от Нели
  14.Jan.2013, 20:31

  След няколко години, пишейки в този сайт и десетки ревюта и коментари, вече загубих онзи ентусиазъм, с който преди отговарях на хапливите забележки. Ако имаш желание, можеш да прегледаш други мои коментари (най-малкото под годишните ни топове – като че ли те будят най-емоционално поведение у читателите ни) и да прочетеш призивите ми за уважение към чуждото мнение. Нямам намерение за пореден път да повтарям, че киното е субективно или че ако някой иска да публикува адекватен коментар, вместо да пише критика върху моята критика, може да представи обосновано неговата гледна точка върху засегнатия филм. Единствено тогава можеш да ме накараш да се замисля върху изказванията си, но не и задължително да ги променя. Мога да уважавам някой режисьор без да харесвам филмите му, както и да критикувам режисьор, който уважавам. Не ме е страх да кажа, че нещо не ми е харесало или да защитя това, което ми е харесало. И тъй като твоя коментар е изпълнен с надежда, нека и аз оправя една – надявам се един ден да изгледаш достатъчно филми, за да можеш сам да си изграждаш мнения за филмите, независимо репутацията на режисьора, наградите на филма или мнението на критиците, което си прочел.

 15. от Никс
  14.Jan.2013, 21:07

  Тошко, въпреки че съм донякъде съгласен за филма на Мингиу – останалото намирам за пълни глупости. Колкото и да е субективно всичко, да кажеш, че само 2 от въпросните филми стават е голяма изцепка. А и говорим за едва една календарна година – ти къде ги чу тези 10 непосредствени, безспорни шедьовъра на 2012? Хайде сподели ги, или направо ги сложи в твоя класация – да видим колко е лесно и как се приема. Освен това не видях някъде да има коментар за „киното на Ханеке“, като изключим съвсем личното си усещане, което авторът споделя в половин изречение без никаква аналитична претенция.

 16. от Тодор
  14.Jan.2013, 23:26

  :D Нели, … чел съм почти всичките ви ревюта и като цяло съм фен на вашия блог. Коментара ми беше провокиран от неуважението, което си проявила към по горните посочени от мен филми, опитвайки се да ги пренебрегнеш с по едно изречение. (бях забравил да включа Killing them softly).Иначе не знам ти от къде си запозната с моята кино култура и какво чета или не чета аз. Не мисля, че тези коментари имат достатъчно място за да ти обясня, къде бъркаш. Ако искаш, написал съм ти е-maila си в коментара, прати ми един mail и мога да ти направя няколко доста солидни анализа на цялото творчество на Ханеке, филм по филм, както и на Мингиу, пък и на който ти си искаш, само кажи. За уважение на мнения да не става въпрос в момента, а за уважение към киното. Пак казвам коментра ми е предизвикан не от класацията ти, а от твоето неуважение. Иначе Никс, не съм казал, че горните филми не стават. Казах, че са посредствени, има разлика. А за 10 шедьовъра за 2012 си прав, че 10 не мога да събера, но не съм и казвал че мога. Има време още не съм изгледал всичко от 2012 …

 17. от Pow R Toc H
  15.Jan.2013, 17:17

  На мен пък ми стана интересно, кои 2 филма от списъка не намираш за посредствени, или и аз трябва да си пиша емайла за да ми го споделиш тъй… аджеба? ;)

 18. от Тодор
  15.Jan.2013, 23:28

  Rust and bone, Pieta, (Djnago)
  ПС: Много сте докачливи бе аджеба …. мислих, че сте над тези работи за класациите

 19. от Pow R Toc H
  16.Jan.2013, 10:27

  Из под твоите пръсти тая забелешка… :)

 20. от Нели: Най-добрите филми на 2013 | F r a m e s p o t t i n g
  2.Mar.2014, 17:51

  […] Най-добрите филми на 2012 Най-добрите филми на 2011 Най-добрите филми на 2010 […]

 21. от Нели: Най-добрите филми на 2014 | Framespotting
  22.Feb.2015, 12:41

  […] Най-добрите филми на 2012 […]

Коментирай...