„Мосфилм“-ите безплатно в YouTube

Малка крачка за интернета, голяма за киното. Така може да се гледа на партньорството, което сключиха помежду си най-голямото руско (някога съветско) филмово студио Мосфилм и Google/YouTube. Става въпрос за пускане на филми за свободно гледане в интернет. Въпросното не е прецедент – макар че като мащаб може да се разглежда и като такъв – но можем поне да се надяваме, че е началото на тенденция.

В своеобразен акт срещу пиратството и едновременно с това с цел трупане на популярност и максимизиране на печалбите, Мосфилм започна да качва филмите си в интернет. Това става в профила на киноконцерна в YouTube, намиращ се на адрес:
http://youtube.com/mosfilm

Заглавията са старички и макар повечето от тях да не ми говорят нищо, за времето си са били достатъчно стойностни, а някои и все още са. Достатъчно е да споменем филмите на Андрей Тарковски, няколко от които вече са качени, както и Дерсу Узала – съветско-японската продукция на Куросава, печелила Оскар.

В момента филмите са малко над 60, някои от които със субтитри на различни езици. Всяка седмица се качват по пет нови филма, като амбицията е до края на 2011 броят им да надхвърли 200 отбрани заглавия. Счита се, че през годините студиото е продуцирало над 3000 филма.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Yavr
  13.May.2011, 15:02

  Страхотна идея на Мосфилм. Това ще е добре да се направи и с останалите стари филми от целия свят. Не стига, че повечето от тях са с изтекли авторски права, ами и желаещите да ги гледат са много малко, така че идеята да ги пуснат за свободно гледане е брилянтна. Вместо човек да се рови по торенти с по 1 сийдър или пък да чака някой фестивал, направо може да си пусне желания филм в youtube.

 2. от Дринов
  16.May.2011, 9:53

  Жестоко! Това е страхотна новина!.

 3. от Човекът
  9.Jun.2011, 10:20

  С изключение на Тарковски, Довженко, Кин Дза Дза и някои отделни комедии на Леонид Гайдай…. няма много за гледане. Повечето от тия 3000 филма са тотална щета, а Мосфилм е управляван от кръгли идиоти през годините на комунизма. Нещо повече – когато Тарковски отива на Запад, по всички фестивали му е подливана вода от Мосфилм. Да не говорим, че в Русия Тарковски е внесъл повече от 20 заглавия за одобрение в студиото, без особено успех.

 4. от Човекът
  17.Jun.2011, 17:38

  стартирахме Мартиролог за Тарко – там пише за ядовете с Мосфилм, които започват още с Андрей Рубльов. Гадни комунисти !

Коментирай...