Момичето което се връща

The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest завършва екранизацията на трилогията Милениум на Стиг Ларсон. Всеки харесал предните The Girl Who Played with Fire и  Men Who Hate Women, няма да бъде разочарован и от този. Историята на Лисбет Саландър – Noomi Rapace, продължава от края на предната серия. Оцеляла след ултра-насилие в семейството, ужасът на психиатричната клиника, садизма на социалните работници и куршум в главата (от предния филм), героинята ѝ е готова да разчисти сметките си с чудовищните си баща (чудесен Георги Стайков!!), ала Франкенщайн брат и пенсионирани фашизоидни агенти от смъртоносен таен Отдел, забъркал цялата каша. Както самоиронично вмъква Стиг Ларсон (недоживял да види кино-успеха на гениалния си труд), циркулиращия терор в триъгълника баща-дъщеря-брат напомня древногръцка трагедия.

Темпото във филма иначе е на по-ниски обороти, очевидно за да може дългоочакваният триумф на Лисбет да отекне далеч извън вечерните новини.

Най-красивото нещо във филма, разбира се, е Noomi Rapace. Aнархо-кибер-пънк + интелект и сексапил. Готик-гримът ѝ не е част от моден бунтарски код, а цвета на войната, цвета на нейната Автобиография. Присъствието ѝ само по-себе си е Манифест. Анти-буржоазен, анти-държавен, анти каквото изберете. Страхотен е и начинът, по който са пресъздадени отношенията ѝ с Mikael Blomkvist- Michael Nyqvist, журналистът който работи ден и нощ за реабилитирането на Лисбет. Връзката им е емоционално наситена, дълбока и в същото време забавно лаконична – застават един срещу друг секунди преди финала, само за да отложат „виждането“ за по-нататък.

В крайна сметка Даниел Алфредсън ( Varg ) е продължил възходящо труда на режисъора от предните два филма Niels Arden Oplev. Дано американците не бързат да правят веднага римейк.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Оцени филма/сериала.
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Eneya
    20.Mar.2010, 16:36

    Чела съм книгите и по мои спомени, Лисбет НЕ се облича по този начин, освен в конкертен случай във втората книга. Отвъд това, ще бъде интересно да се види. :)

Коментирай...