Salinui chueok / Memories of Murder

През 1986 в малка провинция в Южна Корея започват да изчезват млади и красиви момичета. Докато местните идиоти се осъзнаят момичетата вече са три – брутално изнасилени, убити и положени в унизителни пози. Никой си няма идея какво става, а методите на районната полиция се свеждат до бой с ритници и връзване за тавана. Резултати липсват и на помощ идва детектив от Сеул, който внася доза здрав разум в иначе безумно вървящото разследване. За това и разказва Memories of Murder – процесът на разследване на убийствата в изумително много детайли и богата палитра от емоции. Имаше моменти в началото, в които се заливах от смях – нещо, което ми изглеждаше все по-неадекватно с напредването на историята.

Отначало ми напомни за Citizen X, който разказва историята на Чикатило – Южна Корея е под военна диктатура по времето на убийствата (комунизмът в Русия), детективът от Сеул е единственият лъч на надежда (както Буриков), анализи не се правят, защото апаратура има само в Америка и изобщо светът е срещу детективите. Никой в този филм не изглеждаше отчаян от въпросните ограничения обаче. Сравнение между американски ФБР агенти и корейските полицаи, идващо от един от последните „На тях им се налага да мислят, щото Америка е огромна; тоя град е колкото оная ми работа и трябва просто да претърсим всичко“. Твърдение, което така и не успя да докаже. Повечето смях идваше от същия този пич, който цъфваше с гениални заключения, че щом изнасилвачът не бил оставил косми значи бил плешив там долу.

Тъй като филмът е корейски, пък аз трудно различавам корейци, японци и китайци, за имена не мога да говоря. Единственото познато ми беше режисьора Joon-ho Bong, който е правил оная глупост The Host. Е, за всеобщо щастие, двата филма нямат нищо общо. Това, което беше най-впечатляващо, въпреки увлекателната актьорска игра, интересните образи, малките трагедии, произтичащи от голямата, доброто заснемане и приятната музика беше сюжета и режисурата. Евала, пич! Американците има какво да научат.

А, да – филмът е по истинска история.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 2 глас(а)
Loading...

 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Longanlon
  18.Nov.2008, 15:17

  много ситен тоя шрифт ве, и в комбинация със сивия фон = трудно за четене

 2. от Владо
  18.Nov.2008, 15:25

  Защо точно сега реши, че е ситен и не става за четене, а не си отбелязал това още в предните си коментари? Или просто сега имаш проблем в телевизора? Иначе проблемът е отнесен към администрацията.

  Edit: Страничен наблюдател си помисли, че този коментар е заяждане с теб, но не е. Наистина държа да се разбере къде точно е проблемът и дали сега е възникнал или просто сега отбелязваш ситния нечетяем шрифт.

 3. от CX
  18.Nov.2008, 15:55

  Благодаря ти за бележката, Longanlon – винаги е полезно да получаваме коректив и мнения отвън ;)

  Шрифтът на публикациите не е малък, като сравняван с болшинството сайтове е напълно нормален или дори леко по-голям.
  Шрифтът (Verdana на 12) е даже по-голям от този, който използваш в собствения си блог (Arial на 13)!

  Колкото до цветовете – тук нещата са по-деликатни. Има един колкото прост, толкова и рядко осъзнаван факт – различните монитори визуализират нещата доста различно. Различни цветови гами и наситеност, различен контраст. За резолюции няма да говоря. Сам се сещаш, че повечето монитори на пазара са боклуци. Опитвам се да ти кажа, че при мен е достатъчно ясно и четливо и че проблемът навярно е в твоя телевизор :)

 4. от Valentina
  18.Nov.2008, 22:11

  От къде да се свали?:)

 5. от Моника
  19.Nov.2008, 0:31

  Заповядай – http://www.mininova.org/tor/2003715 :)

 6. от opexume
  19.Nov.2008, 4:15

  При демоните го има дори две издания.Филма го гледах преди две години и е доста добър в клас „филми с убийства“ тип „Седем“,но за жалост като повечето азиатски филми ми идва малко суров и не е за всеки вкус.

 7. от The Chaser | Framespotting - блог за кино.
  25.Sep.2009, 10:48

  […] започва като симплифицирано копие на Zodiac или Memories of Murder и бързо преминава към клишираната холивудска […]

Коментирай...