Маргарит и Маргарита (1989)

Създаден малко  преди падането на комунизма, Маргарит и Маргарита разказва трагичната любовна история между двама млади. Сценарият се основава на повестта на Александър Томов, но преобразена под смелите идеи на режисьора Николай Волев.

маргарит-и-маргарита

След скандал с учител Маргарита се мести в ново училище. Там се запознава с Маргарит, с който в последствие решават да избягат заедно. Двамата млади се сблъскват със суровата реалност, опитвайки се да си намерят жилище, работа и да запазят любовта си.

За да премине през одобрението на творческата комисия, Николай Волев пише два сценария. Един – за който лесно получава разрешение за снимане и втори – който в действителност снима. Последния показва на актьорите непосредствено преди снимките, страхувайки се че заснемането ще бъде спряно, ако се разчуе какво точно се случва на снимачната площадка.  А именно – заснемането на един безкомпромисен филм, който разкрива черната действителност от последните години на комунистическа България.

„На една от прожекциите беше извикан целият генерален щаб на българската армия. (…) върху мен се стовариха унищожителни обвинения в най-тежките художествени престъпления срещу идеологията на комунизма (…)“, казва режисьорът Николай Волев. Филмът му е прожектиран пред широката публика едва след падането на режима през декември 1989 г.

2739

Маргарит и Маргарита е може би най-трагичният филм във фимографията на Волев. Всеки кадър разкрива разочарованието на режисьора от това, в което се е превърнала страната му – започвайки от образователната система и стигайки до високите корумпирани етажи на властта. И докато лентата е критика върху една политическа система, то тя е и критика върху едно общество, плод на тази система. В черно са оцветени всички герои: едни – заради наивността и лекомислието си, втори – заради безхарактерност и лицемерие, трети – заради открита наглост и безочие, злоупотреба с власт и положение; всички те – заради пропадналите си морални ценности.

Правен по едно друго време, описващ минали събития, Маргарит и Маргарита остава вечен. Защото, политическият режим в България може и да е друг, но днешното общество продължава да носи отпечатъка на миналото, продължава да се пита каква е цената на щастието…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.20/5 от 5 глас(а)
Loading...

 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от ремонт на пожарогасители
    20.Sep.2013, 11:49

    Напълно съм съгласна, че Маргарит и Маргарита е може би най-трагичният филм във фимографията на Волев. Всеки кадър разкрива разочарованието на режисьора от това, в което се е превърнала страната му – започвайки от образователната система и стигайки до високите корумпирани етажи на властта.Много добре измислен филм и направен с доста добро качество и благодарение на реалната игра на актъорите всичко е станало уникално , мога да го гледам няколко пъти и то без да ми омръзне и все откривам по нещо ново, благодаря за тази статия.

Коментирай...