Малка нощна анимация

Хубава работа, ама? Българска.

В случая българско беше самото мероприятие и неговата организация.

Хубавото бяха 14 късометражни анимационни филма. 13 френски и един – български. Селектирани от Александър Николов и Артин Вижън.

В двора на Варненския Археологически музей се състоя Нощ на френския късометражен филм. Поради липсата на подобна информация за момент си бях въобразил, че входът е свободен. Не беше. Срещу символичните 4/6 лева всеки получаваше билет и бонус – няколко спам-диплянки.

Малка нощна анимация–кадър от "Born To Be Alive"

Началото беше обявено за 21:30. В киносалоните обикновено закъсняват с мъничко и с няколко кратки реклами. В театъра редовно закъсняват с по десетина минути. Тази прожекция закъсня с има-няма 30 минути. Половин час, в който се чоплех, прозявах и дори поразгледах книжката със спам на лунна светлина. Не знам защо се забавиха толкова – дали имаха техническо-организационни проблеми или просто изчакваха всички (включително закъснелите) да влязат, за да не изпуснат нещо… и да платят входа, хъ-хъ.

Филмите се прожектираха на едно платно, което леко се полюшваше от вятъра. Изворът на образите се явяваше един лаптоп с хаотично разхвърляни икони по десктопа. Самите филми вървяха чрез легендарния видео-плейър BSPlayer. В духа на всичко това, по едно време видеото заби и едно от филмчетата спря по средата. (Без)отговорникът за компютъра се дотътри с провиснала от устата цигарка и започна да цъка нещо. Не успя да подкара филмчето – или не знаеше как, или файлът е бил скапан (corrupted?) и никой не си е направил труда да го провери предварително. Така и не догледахме този филм – който между другото беше сред най-интересните и оригинални. Минахме на следващия.

Редуваха се въздействащи и не толкова въздействащи анимации. Всички бяха различни и на разнообразна тематика. Дори разнообразни като техника – имаше както 3D, така и „обикновени“ рисувани… както и други, за които не съм компетентен да говоря.
Изпъкнаха няколко наистина брутални филма – както визуално, така и идейно. Имаше също психарии и няколко изключително забавни, които предизвикаха всеобщ смях. В доста от творбите човекът беше иронизиран, представян с глуповати физиономии и форми, редки и стърчащи зъби, простовато държание.

Като цяло съм доволен. Чакам следващото такова събитие от „поредицата“. Говори се за месец септември във ФКЦ.

Ето и няколко от самите късометражни филма. Гледай ги :)

L’Usine (Заводът)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aY5eTvvPyeI[/youtube]

Born To Be Alive (Роден, за да живее)

Blind Spot (Сляпа зона)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vg3QHDlVfAg[/youtube]

AP 2000
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fVwYf7QKdr8[/youtube]

Екип 54 с режисьор Неделчо Богданов

Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Българ – трейлъри | Framespotting е блог за кино.
    28.Jul.2010, 13:28

    […] Зад продукцията стои Неделчо Богданов, един от младите и поуспели български аниматори. Той вече е получавал своите 15 минути слава на страниците на Framespotting с късометражния „Екип 54″, който можеш да видиш тук. […]

Коментирай...