Mala Moskwa

В този полски филм полската неприязън и комплекси, свързани с Русия избуяват във внушителни размери. Анти-съветската пропаганда е така умела и на такова високо ниво, че отделът за анти-съветска пропаганда към Холивуд би трябвало веднага да подаде оставка и да потърси друго препитание.

Изключвайки това (или включая го – в зависимост от гледната точка и самоопределянето като русофил/русофоб), Mala Moskwa (2008) е доста добър. Едно от най-хубавите неща, които видях досега в „Любовта е лудост„. Всъщност още от първите кадри става ясно, че ще гледаш нещо красиво и изпипано. Понякога дори движението на камерата може да ти подскаже немалко неща. Бокето придава мек рисунък зад гърба на актьорите, основният от които е красива жена. Всъщност леко лъскаво и „холивудско“ ми дойде това, че почти всички показани жени бяха разни хубавелки. Ала след като нагромиха руснаците, а дори и най-добродушният герой се напиваше като кирка, то поне жените им показаха в добра светлина. И нищо чудно – да плюеш по рускините е кауза пердута. И би било посрещнато доста по-враждебно, отколкото ако ги задяваш за теми като алкохолизъм, комунизъм и военни действия.

Mala Moskwa–poster

Диалозите са много добри, макар истинските бисери да са за сметка на руснаците. Интелигентни и много, много „тънки“:

– … щяхме да приемем, че е чудо и да му се радваме.
– Да, да, ние се радваме… но ние, руснаците, не вярваме в чудеса.

– Защо тук има толкова много бездомни кучета?
– Навремето руснаците ги оставили… и те са се размножили.

– Вие в Русия правите каквото „трябва“. Ние в Полша правим каквото си искаме!
– Армията те изпрати в Полша, но това не значи, че си в Полша! (военен към „разработван“ цивилен)

Извън кадър и контекст не будят особено възхищение, но по време на прожекцията всеки от тези диалози предизвика бурно ръкопляскане в залата.

Mala Moskwa
Mala Moskwa–Jurij IckovMala Moskwa–Svetlana Khodchenkova

„Малката Москва“ всъщност е градчето Легница, приютяващо най-голямата част руски войски от Втората световна насам. Действието се развива след нея и на няколко етапа във времето. Не се подлъгвай – това не е точно военен или исторически филм. И не, не се показва колко лошо нещо е войната, тъй като тази роля е отредена само и единствено за руснаците. Но както се казва – това да му е кусурът… Филмът е доста повече от пропаганда и надскача тенденциозността си, като наистина си струва гледането. Това е една умопомрачителна любовна история! И история за това как се раждат митовете и градските легенди, вдъхновяващи народа в трудни времена…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Иваноф
    3.Oct.2012, 13:30

    Много тенденциозно отношение към поляци от страна на автора на статията! Това Политбюро ли е?!

Коментирай...