Made in Britain

Alan Clarke e отвъртял шумен цигански шамар на Нейно Височество, когато вместо „социално-ангажирана“ теледрама, БиБиСи му връщат поръчката, за да я преправи на кино. Резултатът е суровия и безкомпромисен Scum и още една златна кино-класика. Няколко години по-късно Алън Кларк ще отвърти втори шамар, не по малко мощен и звучен, с Made in Britain, филмът който изстреля Тим Рот сред звездите.
И двата филма са рентгенографии на безпомощната правосъдна система на Острова и учебник по художествена документалистика. Алън Кларк е взел най-доброто от актьорите си, форсирайки до крайност изпълненията им.
И в Made in Britain и в Scum мащабите на ада са с размерите на изправителен дом за малолетни – място, което не оставя никого небелязан. Scum  е кървав и груб до кокал. Характерните за Алън Кларк диалози, между възпитаник и надзирател са диалози на една жертва с друга. Единствената разлика е в това, че затвореният може да прави каквото си иска( нали е отрепка), без да има угризения на съвестта и в този смисъл да бъде свободен, докато унижаваният на свой ред от системата чиновник-надзирател, е пожизнен роб на палката и страховете си.
Младият Рей Уинстън (Sexy Beast) като Карлин  e величествен и харизматичен. Невероятни роли правят и останалите момчета, както и възрастните. Илюзията за автентичност е пълна. Завършекът е рязък и недвусмислен като съдебна призовка. Оглушителната тишина на финалните титри те подсеща, че през цялото време не си чул и две изсвирни ноти от друг инструмент освен човешкото тяло.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 1 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Ancho
    19.Mar.2010, 20:10

    След като погледнах предишното ти ревю за Тони ,веднага си го дръпнах и останах доста впечатлен :) . Предполагам, че и Scum ще е мъст сийй. Поздравления за блога ви, отскоро го следя, но определено ми отваряте очите за разни произведения, които иначе бих пропуснал, щото колкото и да се вписвам в категорията киноман, не може всичко да се следи :)

Коментирай...