Loose Cannons (2010) (EFA ’10)

Loose cannons е поредната семейна комедия от турския режисьор Ferzan Ozpetek. Филмите му – непретенциозни и колоритни – се развиват на ръба между сериозното и несериозното, ето защо са много харесвани в Италия и често взимат участие по кино фестивалите по цял свят.

Действието във филма се развива в град Лече, южна Италия. Главният герой Томазо се завръща вкъщи след  дълго отсъствие, но не за да поеме семейния бизнес, а точно обратното. На официална вечеря в негова чест, той има намерение да съобщи на семейството си, че не учи икономика в Рим, както предполагат, а литература, че иска да стане писател, и най-важното – че е гей. Плановете му обаче се объркват, когато брат му го изпреварва и на свой ред прави признание.

Една от основните теми във филма е тази за хомосексуализма и как е приеман в едно по-консервативно семейство. В Италия, която е силно католическа страна със стари традиции в културно отношение, дори и в днешното модерно общество подобна новина невинаги е приемана добре от по-старите членове на семейството, които се страхуват да не се посрамят пред общността. Точно такава ситуация описва Ferzan Ozpetek във филма си. За режисьора, който открито признава, че е гей, темата никак не е чужда. Неговият герой дълго време пази своята тайна, докато не решава да се разкрие пред семейството си. Това обаче не се оказва съвсем лесно. Ozpetek описва типичната италианска фамилия – голяма и шумна – в която всеки има своите тайни. Героите се карат и сдобряват, сърдят и се забавляват, но в крайна сметка в добро и лошо те остават семейство.

В по-общ план Loose cannons е филм за правото сам да избереш начина си на живот, да отстояваш решенията си и да не се срамуваш от това какъв си. В началото на лентата героите на Ferzan Ozpetek пристъпват плахо през живота, по една или друга причина жертват собственото си щастие, докато в края на филма всеки от тях намира начин да се прибори със страховете си и да последва мечтата си.

Филмът носи неподправена атмосфера – с красиви кадри от слънчевите италиански плажове и живописни малки улички плюс весел саундтрак. В главните роли пък са някои от най-известните млади актьори на Италия. В резултат на тази комбинация лентата звучи изключително позитивно.

С този филм режисьорът Ferzan Ozpetek  за пореден път доказва, че влага сърце и душа в това, което прави. Loose cannons е топъл и емоционален. И дори и да не си тръгне с награда от Европейската филмова академия, ще остане една от най-свежите и приятни ленти на годината.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.38/5 от 8 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  14.Oct.2010, 0:45

  Какво позитивно ревю и да няма плюсче! Колежке, ставаш все по-критична към тази европейска селекция, харесва ми. :D

 2. от Нели
  14.Oct.2010, 1:01

  Е, не може да пишем шестици на всички в класа. :]

 3. от European Film Awards 2010 | Framespotting
  22.Oct.2010, 14:04

  […] Loose Cannons […]

 4. от Пламен
  21.Apr.2013, 0:38

  Преводът на заглавието на филма е „Ходещи мини“. Гледал съм го, знам италиански и мисля, че в контекста на филма „стои“ много добре. Руснаците са го кръстили „Халосни патрони“, но нещо не се връзва, макар, че на места има нещо такова… Между другото ще го превеждам и ще го кача някъде.
  П.П. Сайтът ви има много добър вид (мряза чуждицата „дизайн“). Казвам ви го като художник график. Дерзайте! Ще ви чета с удоволствие.

Коментирай...