Limitless (2011)

Limitless е дело на Нийл Бъргър, чието име може би познавате покрай лентата Илюзионистът от 2006 г. Тогава режисьорът и екипа му създадоха един филм без особено интелектуално съдържание и кой знае какви кино качества, и все пак продукцията радваше на ниво забавление. Ето защо когато си пускате новия му филм, логично е да очаквате поне това. Някъде обаче по трасето, Бъргър губи дори формулата за направата  на качествен трилър/екшън филм.

В основата на сюжета лежи идеята за хапче, което ти позволява да използваш целия потенциал на мозъка си, вместо само прословутите 10%.  По интересно стечение на обстоятелства нашия главен герой успява да се сдобие с известно количество от въпросния наркотик. Така за отрицателно време от неуспял писател се превръща в умел играч на фондовата борса. Нещата не вървят по план, когато се оказва, че медикаментът предизвиква нежелани странични реакции като загуба на памет и др. А положението се усложнява, когато нашия герой се оказва притиснат от полицията, която го издирва за убийство и  руски гангстер, който иска наркотика.

Филмът започва така както трябва да започне всеки себеуважаващ се филм от този род – главният герой стои изправен на парапета на балкона си, чудейки се как а се измъкне от кашата, която е забъркал. За да видим обаче развръзката, първо ще трябва да се върнем в началото на историята и да разберем как се озовал в това положение на първо място. По-интелигентните от вас всъщност няма нужда да гледат филма, за да разберат какво се е случило. Всъщност, това се отнася и за по-глупавите от вас. Limitless представлява пълен каталог на холивудските екшън/ трилър клишета. Благодарение на магическото хапче героят е успял да си осигури това, за което всеки мъж мечтае (пари, жени, коли?), но едва вкусил от възможностите, които се откриват пред него, той среща логичните странични ефекти от употребата на лекарството. Междувременно успява да се забърка с някакъв лош човек, което в американските филми почти винаги е равносилно на руски гангстер.  Хапчетата му свършват, почва да полудява и го преследват някакви бандити –  нищо чудно, че човекът седи на парапета на балкона, представяйки си мозъка си върху твърдия асфалт. Това, което е изненада обаче, че тази сцена всъщност не е края на филма, а едва средата му. Агонията продължава. За два часа филмът свършва и започва на няколко пъти и всеки път историята залита все повече към посредствеността. Тъй като обаче ние сме гледали Илюзионистът, очакваме, че в някой момент режисьорът ще ни изненада с някой дори и леко предвидим, но все пак добър туист. Единственият туист, който получаваме на края на филма, е че това отново не е краят на филма и най-вероятно ще трябва да изгледаме Limitless 2. На този етап обаче финалът на лентата не само обезсмисля и иначе безсмисления сюжет, но на всичкото отгоре оставя и леко неадекватното послание колко всъщност печелившо се оказва да използваш наркотични вещества.

В главната роля е Брадли Купър, който трябва да ви е познат от един куп дебилни филми. Актьорът, разбира се, не носи вина за дупките в сценария. Всъщност ролята странно му подхожда, тъй като от героя му не се изисква нищо повече от това да говори (умно?) и да се изпотява от време на време. В ролята на известен бизнесмен, който не съм ви споменавала до сега, (но накъде сме без един известен бизнесмен,)е Робърт де Ниро. Добре, че на млади години актьорът заслужи непоклатимо уважение с изключителните си изпълнения, защото днес последните му няколко роли спокойно могат да бъдат заличени от филмовите архиви и не биха липсвали на никого.

Limitless трудно би могъл да мине за трилър с елементи на мистерия, тъй като сюжетът е предвидим, а интрига почти липсва. Всъщност мистерията се крие в това защо лентата има толкова висок рейтинг в имдб и кой въобще би платил, за да я гледа.  Да, може би това е добре изглеждащ филм, технически и визуално, особено ако харесвате  Брадли Купър, и все пак остава елементарен в замисъла и изпълнението си. А единственото нещо, което е без ограничение в този филм е некомпетентността на хората, които са го правили.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.43/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Ross
    8.May.2011, 19:19

    Хм, я пак виж IMDB – колкото и прости и малоумни да са лuser-ите дали високи оценки на филма, като че ли имат по-широк и разбиращ поглед върху лентата, отколкото тесногръдият Ви корео-японски прочит…

  2. от Димитър
    20.Jul.2011, 8:04

    Дам, Ross e прав.

Коментирай...