Lemon Tree (2008)

Успехът на филма Булката от Сирия на израелския режисьор Еран Риклис е следван от признанията, които получава за следващия си филм – Лимонова градина. Продукцията излиза през 2008г. на световната сцена. Същата година лентата е част и от есенната Киномания у нас, а самият режисьор пристига в страната, за да представи филма си на българските кино фенове.

Филмът разказва историята на палестинската вдовица Салма, която след смъртта на съпруга си се издържа сама, отглеждайки лимонови дръвчета. В съседство на нейната къща се заселва израелският министър на отбраната, който съветван от охраната си, решава да изсече горичката от лимони под предлог, че застрашава сигурността му. Салма обаче е решена да се бори, за да опази наследството, което има от баща си и наема адвокат, а случаят стига до медиите и придобива световна гласност.

Този път Еран Риклис отправя поглед към друга наболяла тема – палестино-израелските отношения. Както го прави в Булката от Сирия, и тук режисьорът поставя героите си в абсурдна ситуация, за да подчертае безсмислието на конфликта. Без да превръща разказа си в политическа сатира или пропаганда, той отново ни напомня, че взетите политически решение се отразяват най-вече върху обикновените хора. Историята, която напомня на една съвременна приказка за битката между Давид и Голиат (както се шегува един от героите), е разказана простичко, с емоционалност и хумор. А последните кадри на филма отразяват горчивата реалност, за която се опитва да ни предупреди Риклис – липсата на диалог и съчувствие между хората носи единствено разрушение, пустота и издигнати стени.

В главната роля е актрисата Хиам Аббас, с която режисьорът е работил вече в Булката от Сирия. Този път тя е в главната роля и олицетворява образа на силната и справяща се сама с живота жена. Героинята ѝ Салма е отгледала и изпратила в чужбина децата си и е погребала съпруга си, сега е времето да се погрижи за себе си. Тя не се страхува да се изправи срещу съдебното решение да се отсече лимоновата и горичка, не се страхува да потърси правата си и да привлече внимание, тя даже се осмелява и да помисли за връзка с по-млад мъж. Всичко, което прави, тя върши без да загуби достойнството си. Всичко това е идеално пресъздадено от Хиам Аббас, чиято сдържана и все пак достатъчно емоционална игра, ни карат да почувстваме болката и самотата, която изпитва героинята ѝ.

Лимонова градина е дълбока и емоционална  драма – история за силата на човешката воля, носеща социално-политически привкус. С лентата Еран Риклис категорично показва, че не може и не иска да остане настрана от случващото се в родината му.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  19.Aug.2010, 20:38

  Това ще се гледа. Изглежда силно. :)

 2. от Нели
  20.Aug.2010, 0:36

  Да споделиш впечатления после…

 3. от Иво
  20.Aug.2010, 0:41

  Ще. Ама като гледам ти си неутрална?:)

 4. от Дринов
  27.Aug.2010, 9:08

  Аз го гледах на един фест. Доста…нежен и емоционален филм. Не успя обаче, да ме покърти, ъака както аз обичам. :)

Коментирай...