Lawless (2012)

Тазгодишният филм на режисьора Джон Хилкоут „Lawless“ ни пренася в атмосферата на южните американски щати, по-специално на територията на Франклин Каунти. Времето, през което действието се развива, е ситуирано през 20-те/30-те години на двадесети век. В САЩ този период се асоциира основно със Сухия режим, задвижващ контрабандната и незаконна дейност по онова време. Сценарият на „Lawless“ е базиран на романа на Мат Бондюрант „Най-мокрият окръг в света“ и е адаптиран от рокаджията Ник Кейв, който не за първи път работи в колаборация с Джон Хилкоут. Друг техен съвместен проект е излезлият през 2005 година австралийски уестърн „The Proposition“.

Първата сцена на „Lawless“ идва, за да въведе зрителя в атмосферата и настроението, съпътстващи разглеждания сюжет. Също така още тук се запознаваме с основните качества и характеристики, изграждащи трите главни персонажа, а именно братята Бондюрант. На екрана виждаме три момчета, като най-малкото от тях, Джак, държи пистолет, насочен към едно прасе, чието месо впоследствие ще бъде пласирано за консуматорска употреба. Джак се колебае, не е готов да извърши убийството, въпреки подстрекателствата от страна на двамата си братя. В крайна сметка зрителят успешно навлиза в концепцията на филма: зададени са три различни характера. Най-малкият от братята, за разлика от другите двама, е мекушав, неспособен да отнеме живот.

Кастът на „Lawless“ е звезден: вече порасналият Джак се играе от Шая Лебьоф, средният по големина от братята, Форест, от Том Харди, а най-възрастният от тях, Хауърд, от Джейсън Кларк. На сцената присъстват още Гай Пиърс, Гари Олдман, чието изпълнение повече наподобява на камео, Джесика Частейн, Миа Васиковска. Джон Хилкоут е предпочел във филма му да бъдат включени по-скоро популярни и нашумели в днешно време звезди, отколкото подходящи такива за изпълнението на зададените роли. Както вече стана ясно, действието се развива на територията на Южните американски щати, обозначени с типичния за тази област южняшки акцент. Кохерентността и истинността на историята са нарушени от несъстоятелните и недоизпипани елементи, съпътстващи я. Нито един от наетите актьори не е запознат отблизо с традициите и характерните черти на Юга. „Lawless“ е по-скоро продукт на многобройни прочетени истории и изгледани филми, описващи особеностите за тази част от САЩ, отколкото на самозапознаването с духа ѝ. Шая Лебьоф през цялото време се опитва да докара относително сносен южняшки акцент, нелепо движейки устните си. Англичанинът Том Харди пък е заложил за успешното изпълнение на целта си на характерното за него ръмжене, което тук допринася още повече за неяснотата в неговите диалози. При Джейсън Кларк решението на проблема с акцента е съвсем елементарно – героят му чисто и просто е лишен от многословие.

Сюжетът на „Lawless“ разказва за Сухия режим в САЩ през 1920/1930 година и породената от него контрабандна дейност. Във Франклин Каунти незаконната дейност също е в разгара си. Помежду си за надмощие враждуват няколко фамилии, едната от които е Бондюрант. Това семейство се отличава от останалите със своите достойнство, чест и гордост. Научили са останалите жители на това градче да оказват нужния към тях респект. Най-големият от братята, Хауърд (Джейсън Кларк), е изпълнителната машина, когато стане време за война, защитаваща интереси. Средният по възраст брат, Форест (Том Харди), е мозъкът, даващ нужните инструкции за действие, когато е необходимо, но и който влиза в конфликт и предприема действие единствено в краен случай. Най-младият от тях, Джак (Шая Лебьоф), е вятърничав, безотговорен и слабохарактерен.

Истински конфликт във Франклин Каунти се разразява, когато в градчето от Чикаго пристига представителят на закона Рейкс (Гай Пиърс), който по нищо не се различава от местните нарушители на реда. Рейкс иска да получава част от продажбите на незаконен алкохол и когато някой му се противопостави, той безскрупулно и жестоко го отстранява от пътя си. С всеки друг тези безмилостни действия биха свършили работа за желаното пречупване на духа, но не и с братята Бондюрант. Сблъсъкът между закон и контрабанда е представен детайлирано: преследване с коли, рязане на глави, престрелки и пр.

Героините на Джесика Частейн и Миа Васиковска съществуват предимно, за да оказват разпускащо и лежерно действие върху наситилите се на кървища и престрелки сетива на зрителя.

„Lawless“ се опитва да пресъздаде автентична атмосфера, присъща за емблематичния период на Сухия режим в САЩ. За съжаление обаче единственото, което постига, е да бъде оприличаван на бледо подобие на истинските класики в жанра, разискващи този вече многократно преексплоатиран сюжет.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.14/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 5 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Pow R Toc H
  22.Nov.2012, 18:43

  Горещо препоръчвам филмът на всички. Не се подвеждайте по товаа адски скучно и неадекватно ревю(то кой ли ще тръгне да го чете де). :)

 2. от Милена
  22.Nov.2012, 19:39

  Чета ти коментара и си мисля: на кого препоръчваш филма, при положение че няма кой да прочете ревюто => няма кой да ти разбере мнението? :)

 3. от Pow R Toc H
  22.Nov.2012, 23:35

  Просто тръгнах да хейтя здраво след като прочетох глупостите, които си нашарила, И след това взех, че се пооспоких малко, и изтрих почти всичко, че така. :)
  Филмът не е шедьовър, но със сигурност е едно от малкото заглавия, които си заслужават гледането на кино(през тази година).
  Плашещо слабо ревю!

 4. от Tyler Durden
  23.Nov.2012, 12:14

  Съгласен съм с Pow R Toc H. Ужасно слабо ревю! Никаква аргументация, повторение на една и съща теза и толкова. На мен филмът ми хареса доста, определено беше един от малкото хубави филми тази година. Не ме интересува романът, по който е филмът или пък колко е близо до реалните събития и тн. Атмосферата беше супер, а персонажите и играта на Том Харди и Гай Пиърс са доста запомнящите! Оценката ми за ревюто е, като ми казал Форест: ъъъъм. Без лоши чуства към автора на ревюто :)

 5. от july
  7.Feb.2014, 15:49

  Чудовищен филм, велик Гари Олдман, мега добър Гай Пиърс, на Том Харди това е може би най запомнящата се роля, сценарият се движи плавно, но нито за миг не отпуска вниманието на зрителя. Отдавна не съм гледал такъв филм и отдавна не съм чел по-нескопосано ревю.

Коментирай...