L’Appartement

L’Appartement е сред от по-ранните филми на Monica Bellucci. Тук, както и в немалко други продукции тя си партнира с актьора Vincent Cassel. Последният, за зла участ на всичките и върли почитатели, се явява и съпруг на Bellucci в реалния живот. Ето това е истинско дуо.

Всъщност не е много честно да отъждествяваме един филм с някой от актьорите в него. Не е честно спрямо останалите и най-вече спрямо създателите на филма, който така или иначе си е доста добър. Но присъствието на la bella bellucci няма как да бъде подминато, па макар и този път да не е в главната роля. Иначе самата Monica има доста младежко излъчване, ходи по клин, със смешни ботушки и небрежни жакети. На моменти обаче изглежда точно такава, каквато си е сега… над 10 години по-късно. Такава, каквато ще бъде запомнена и ще остане вечно.

„Апартаментът“ сякаш много точно отразява времето, през което е сниман – 1996. Действието се развива в Париж и филмът е някак по френски романтичен. Макар напрежение и тръпка да има, атмосферата е някак лековата, оставя ни с усещане за безметежност. Лъха безгрижие. А не е като да няма трудности – всяко от четирите главни лица си има проблеми. „Всеки с проблемите си“.

А проблемите са – ама разбира се! – любовни. Макс отчаяно търси отдавна изоставилата го без никакви обяснения Лиза. Или обяснения има, но всичко е едно голямо недоразумение? Или не недоразумение, а скроен план, една подмолна игра на тайнствената Алис – приятелка на Лиза и отчаяно влюбена в Макс. Направо маниачка, тя го преследва. Всеки преследва някого. Най-добрият приятел на Макс – Лусиен, от своя страна преследва (макар и доста по-цивилизовано) Алис, в която е чисто и искрено влюбен. Четиримата се завъртат в една вихрушка от действия, съвпадения и тайни и заформят истински любовен четириъгълник.
Но истинския маниак е бившият любовник на Лиза, който е убил жена си, за да бъде с нея. И я преследва. И е готов на всичко. На другата крайност пък е годеницата и предстояща съпруга на Макс, която той без малко да зареже заради своите лутания и пориви от миналото. Тя е толкова смирена и блага, че чак буди съжаление.

Объркващо ли е, много имена ли станаха? Действието не е праволинейно и тече накъсано, у героите постоянно нахлуват спомени. Към края вече всичко се подрежда и изяснява. Не стават ясни само някои от последните решения на героите. Финалът е неочакван и многозначителен. Трагичен или “хепиенд” – всеки ще го тълкува по своему. Зависи какво си очаквал, зависи какво си искал да видиш. Зависи за коя двойка си стискал палци. Във всеки случай краят е изненадващ, може би дори малко пресилен. Ала загадка остава защо Макс толкова бързо изостави вековната си мечта (любов) и изведнъж беше готов да тръгне с друга. Може би се влюби в идеята да бъде обичан, а не да обича. Много любов, жертви и лъжи… и всичкото само заради него – това гали егото. Може би, уморен от тази, която го отбягва той избира тази, която е луда (буквално) по него. Прагматичен избор, но не сърцат.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...