Klass

Klass е филм за детското насилие, простотиите и издевателствата в училище. Може да звучи скучно, но не е – о, изобщо не е.

Пише, че е по истински случай. Може би „случаи“ е по-точната дума – не един, а много. В интерес на истината не намерих никакъв конкретен случай, който да се явява първообраз на филма. Но няма и нужда – Klass е такъв, че и без подръчна фактология пак може да се направи и пак ще е по истински случаи. Те са навсякъде около нас, всяка година, във всяко училище, в почти всеки клас. Всяка от отделните сцени е истинска и със сигурност си бил свидетел на такива. Трябва да си виждал нарочения за нещастник на класа, тормозен от няколкото лидери, тартори на простотията, и досмазван от инертността на тълпата – сеирджии, страхливци и натегачи. Жертвата най-често е просто “различен”: пълен, дребен или беден, скромен и свит, „цайсат“, „зубрач“… или най-лошото – умен…

Филмът грабва от първата секунда и те понася във вихрушката на действието, като не те пуска до самия край. С цялата условност, че звучи като префърцунена фраза от елитна рецензия на претенциозен критик – така е. Още началните кадри очароват със заснемането си и музикалния съпровод. Никакви изчанчени изпълнения, специални ефекти и изгъзици – просто добра техника. Техника като умение и похват, а не като хардуер.
Сцените са смело и умело пресъздадени. Реални точно толкова, колкото може. На моменти леко пресилени, а на места някои неща бяха спестени. Примерно на партито, където всички са се събрали в една стая – цялата обстановка беше твърде цивилизована за днешните стандарти. Лично аз очаквах да ги видя до един насвяткани, на масата – дузина шишета евтина водка, и тежка цигарена миризма, която те удря дори през монитора. Но знам ли, явно в Естония не са толкова деградирали като тук. Всъщност се обзалагам, че не са.

Актьорите са колкото неизвестни и млади, толкова и усърдни. Доста добре са си влезли в ролите… може би защото това не са точно роли, а малко или много случки от тяхното ежедневие. Баш гаменът в класа беше същинското олицетворение на такъв. Направо ме грабна с глас и интонация.
Момичетата изглеждаха точно както ги виждам и аз – хладни, ледени, смразяващи кокони. Ледени кралици. Кукли, ампутирани от чувства, състрадание и още много неща, които са извън контекста на този филм и няма да ги изброявам.

Срещал съм и други филми с подобна тематика, но този е най-реалистичния. Не е помпозен и бомбастичен, няма хепиенд, но няма и тъжен край; няма пропагандни внушения и не се натъртва поука, а героят не е идеален, не е светец, не е непобедим и дори не е герой…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.89/5 от 9 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Йелена
  9.Oct.2011, 20:00

  Хубава рецензия на един от любмите ми филми!
  Исках само да добавя, ако случайно хората харесали филма, не са разбрали, че през 2010 г. изслезе продължение на „Клас” събрано в 7 епизода (всеки фокусирщ се върху един от героите), което разказва за последствията след случилото се на края на филма и доста добре и дълбинно, поне според мен, описва от различни гледни точки как хората се справят със скръбта, вината, (само)съжалението и куп други човешки чувства.
  Определено си заслужава гледането, силно продължение, надграждащо върху „Клас”!
  Klass – Elu pärast (a.k.a. „The Class: Life After“) – http://www.imdb.com/title/tt1670474/

 2. от Мариана
  5.Nov.2011, 21:01

  Изключителен филм! За съжаление не мога да открия продължението! Ще се радвам ако ме насочите…

 3. от Йелена
  5.Nov.2011, 22:31

  Здравей, Мариана!
  Не знам колко е удачно да поствам линкове тук, затова може би ще е по-добре да ми пратиш майл и аз ще ти отговоря :) logy.psycho [at] gmail.com

Коментирай...