Киномания’10: Crazy Heart (2009)

Още с режисьорския си дебют Скот Купър проявява завиден усет към добрите истории, талантливите актьори и хубавата музика. Това са и трите големи предимства на първия ( и единствен за сега) филм във филмографията му – Лудо сърце.

Лентата разказва за кънтри певеца Отис `Лошия` Блейк, който на 57-години е оставил зад себе си един живот, пълен с много успехи, но с още повече разочарования. Образът на главния герой олицетворява типичния изпълнител, заслепен от славата, алкохола, жените и музиката. Когато обаче дните на звездата приключат, започват тези на обикновения човек, който изведнъж осъзнава, че не е останало нищо в живота му. Сега Отис пее по долнопробни кръчми, има здравословни проблеми, преживял е няколко развода и е загубил връзката със сина си. В този момент се появява амбициозната журналиста Джийн, която му дава сила да продължи да живее. От тук нататък `Лудо сърце` е не само житейска драма, но и романтична история на фона на кънтри музика и пейзажни пустинни картини.

Идеята на филма вероятно ще ви се стори поредното клише за върховете и спадовете в живота – особено на тези от вас, които са гледали Кечистът на Дарен Аранофски. Сравненията не са безоснователни, но всеки от двата филма притежава своите предимства. Лентата всъщност е адаптация по едноименната книга на Томас Кобс, а със сценария се занимава Скот Купър, за което е поощрен с някоя и друга номинация. Сюжетът не  предоставя динамични обрати и въпреки този не до там оригиналната идея, филмът очарова с дълбоки сцени и красиви реплики. А саундтракът към лентата потапя зрителите в невероятната атмосфера на кънтри музиката. Резултатът е един е топъл, сърдечен филм, заснет с усет към красивото.

Главната роля е поверена на ветерана Джеф Бриджис. С чаша в ръката и цигара в устата, той кара героя си да оживее пред нас. Сякаш можем да усетим умората и болката му. Впечатляващото изпълнение, пред което никой не остава безпристрастен, най-после успява да донесе на актьора дълго чакания Оскар. В поддържащата роля е Маги Гиленхал, която винаги знае как да очарова зрителите. С малко участие  се появява и Колин Фарел, който за пореден път доказва, че може да играе всичко.

Лудо сърце е един непретенциозен, но емоционално зареден филм. Филм за избора, грешките, трудностите, за подкрепата и любовта, за малките моменти и важните неща, за тежкия живот, сладките песни и за всички лудости, на които ни подлага сърцето…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.20/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  15.Nov.2010, 3:33

  Като преглътна факта, че Оскара заслужаваше повече Колин Фърт, филмът е много хубав и приятен за гледане.

 2. от Ангел
  18.Nov.2010, 17:58

  Хубаво ревю. :)
  И на мен филма ми хареса много, красив и емоционален.

 3. от :)
  23.Nov.2010, 17:46

  Аз ли не съм у ред или на киномания въртят филми, които съм гледал миналото лято свалени по нета?

 4. от Нели
  23.Nov.2010, 19:38

  Има нещо такова…
  Но филмите в крайна сметка не са лоши.

 5. от Framebites #10 | F r a m e s p o t t i n g
  17.Jul.2013, 16:23

  […] Out of the Furnace Това е вторият филм на Скот Купър след Crazy Heart, който донесе Оскар за главна роля на Джеф Бриджис. […]

 6. от Ema
  1.Aug.2015, 17:41

  Framebites – Out of the Furnace не участва Джеф Бриджес

Коментирай...