Julie & Julia (2009)

Миналата седмица отбелязахме сто години от раждането на световноизвестния кулинар Джулия Чайлд. По този повод Google смени логото си, а в Сащ беше издаде биографична книга за живота на Чайлд. Рождения и ден ни даде също и повод да си припомним един не толкова стар, но малко позабравен филм – Джули и Джулия, който излезе през 2009г.

В новата си лента заклетата романтичка Нора Ефрон, която познаваме като човека зад класики като `Когато Хари срещна Сали, `Имате поща` и `Безсъници в Сиатъл`, се обяснява в любов на кулинарното изкуство.

Филмът  разказва две истински истории. Половината от сюжета е посветен на Джули, обикновена държавна служителка, запалена по готварството, която решава да приема предизвикателството да приготви 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. За успехите и несполуките в готвенето, тя пише в блога си. Втората част от историята се полага на самата Джулия Чайлд, която прекарва 40-те и 50-те години на 20 век във Франция със съпруга си Пол.

На теория не звучи сложно, но на практика сценарият се оказва една прекалено голява хапка за устата на иначе амбициозната Нора Ефрон. Всъщност филмът е точно това, което се очаква да бъде – разказ за две жени, обединени от общата страст по готвенето. Колкото и приятни да са обаче двете истории, трябва да признаем, че трудно приковават вниманието, още повече в продължение на два часа. Ако в началото на филма, зрителите са пленени от идеята за прескачане напред-назад във времето от Америка до Франция и обратно, то бързо става ясно, че нито една от двете сюжетни нишки няма какво да покаже. Липсва каквато и да било интрига, а двете героини не търпят никакво развитие, с изключение на това, че успяват да се научат да готвят. И ако Джулия притежава малко по-ексцентричен чар, то хленчещата Джули е способна да ни отегчи до смърт. Съпрузите на двете дами пък играят едва ли не роли на статисти само за да удължат агонията на зрителите с по още няколко излишни минути. Дори и няколкото забавни или романтично-сладки момента не успяват да спасят положението. И все пак – филмът е оценен с рейтинг 7 от потребителите на имдб, което означава, че вероятно аз съм прекалено строга. Джули и Джулия може да не е сърцераздирателна драма или пълен с екзистенциялна философия филм, но всеки сам може да намери смисъл в лентата или просто да я изгледа за развлечение.

Главните женски роли се изпълняват от легендата Мерил Стрийп (Джулия, разбира се) и Ейми Адамс (Джули). Колкото и странно да звучи, двете всъщност правят добър екип. Ейми Адамс е чаровна както винаги, но Мерил е тази, която наистина задържа вниманието.

Джули и Джулия не е нещо оригинално или особено впечатляващо, по-скоро – добре премерен и реализиран филм. Ако ви интересува биографията на Джулия Чайлд и предпочитате седмото изкуство пред литературата, то това е филмът за вас.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.60/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Zoreto
    5.Sep.2012, 16:31

    Абе аз се шашнах като гледах след това истинската Джулия!!!! Мерил Стрийп е луда, направила я е 1 към 1. Незнам как го прави всеки път това!

  2. от София Филм Фест 2013 | F r a m e s p o t t i n g
    6.Mar.2013, 20:38

    […] Джули и Джулия/ Julie & Julia (2009) […]

Коментирай...