Jekyll

Британското кино явно има огромен потенциал, който Холмарк успешно продължава да обвива в пелена от сапунки и клиширани драми. И като споменах сапунки – не мога да не споделя за любимият ми английски сериал, а именно Джекил.

Основата е ясна – д-р Том Джакман (който съвсем случайно е потомък на д-р Джекил :Р) започва да преживява загуби на памет, събужда се на неочаквани места и преживява още куп малки случки, които в крайна сметка водят до изводът, че в него живее и друга личност. Уви, това не е шизофрения и Хайд е истински, зъл и неконтролируем.

От тук нататък следват няколко епизода в установяване на връзка с другият човек в тялото на д-р Джакман, поставяне на граници, правила и режим на обитаване. Тук държа да вметна, че съм около 80% убедена, че една голяма част от сценария на My own worst enemy с Крисчън Слейтър е базирана именно на британския Джекил. Въпрос на време е и да се направи американски римейк като при Life on Mars, който беше перфектен в оригиналния си английски вариант. Но да се върна на Джекил – от един момент нататък филмът поема по съвсем различна сюжетна линия от първоначалната Джекил vs Хайд. Каквото и да кажа за нея, ще бъде спойлер, затова ще си измълча.

Не мога да не похваля Джеймс Несбит, изпълняващ ролята на Том Джакман/Мр. Хайд, който се справя брилянтно и усещането за двама различни души е точно толкова реално, колкото трябва да бъде. По сценарий при промяната на характерите се променя и цялото тяло и изражение, което и обяснява защо е нужно смяната на изражения и излъчване да бъде осезаема.

Единственият недостатък на сериала е, че е само 1 сезон, уви. Грешка, която със сигурност ще бъде поправена при евентуален американски римейк :)


 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Longanlon
  15.Nov.2008, 20:48

  Актьорът наистина бе ГОЛЯМ в тая роля, а сериалът готин именно защото е британски – всичко свърши в 8 наситени с действие и напрежение серии.

  Ако беше американски щяха да направят 2-3 бозави сезона по 12 епизода всеки, през които в действителност не се случва нищо (prison break, lost, heroes), след което щяха да го прекратят като спадне рейтинга.

 2. от АНгел
  22.Nov.2008, 13:13

  Страшен сериал,наистина.Вижте и State of Play с John Simm от Life on Mars.

 3. от GombeTo
  27.Feb.2009, 12:55

  Това е единственият британски, и един от най-добрите като цяло сериали, които съм гледал :)

 4. от Калоян К. Цветков
  5.Mar.2009, 23:06

  Life on Mars просто кърти мивки ;) Американската версия страда от прогресивна блудкавизация – язък за Харви Кийтъл, че и той се излага там, както и целия изхакан кастинг.

Коментирай...