Източни пиеси

Източни пиеси

Когато кажеш някому, че отиваш да гледаш български филм на кино, той обикновено се усмихва снизходително и подигравателно. Хората са предубедени към българското кино. И не е като да нямат право…

Масовото американско кино залага на взривна ефектност и визуализация. Българското – на изострен и болезнен реализъм. Нашите се оправдават с липсата на средства, но истината е, че е до начин на мислене. Оттам нататък всичко тръгва надолу. И гледаме младите автори и младите актьори в „новите“ филми как мислят назадничаво и дъвчат едно и също – социализъм, постсоциализъм, грубоват битовизъм и всичко това пречупено през призмата на реализма. Реализъм, пресъздаден главно чрез мръсотия и мизерия – за да е по-реално, нали. Толкова реален реализъм, че накрая става направо нереално. И българската реч започва да звучи неестествено, абсурдно…

Но няма да се правя на Голямото добро утро на българското кино и култура. Казах всичко това, за да онагледя най-добре какво „Източни пиеси“ не е. Реализмът си е все още тук, но е перфектен – не е преекспониран и натрапчив. Без да е нещо гениално като замисъл или реализация, филмът се гледа леко и изобщо не дразни. Ей това е – не дразни! Не отегчава, не се превзема, не помпозничи. И се оказва, че това е напълно достатъчно, за да му се насладиш. Толкова просто и същевременно толкова ефективно.

Saadet Aksoy @ Източни пиеси

„Източни пиеси“ е игралният дебют на режисьора Камен Калев. Правен без много пари, но с огромно желание. Може да ти звучи като клише, но не е. Клишето е друго: да правиш филм с много пари и за много пари, но с малко ентусиазъм и идея. Очевидно нискобюджетен и в редки моменти дори със съмнението за аматьорски. Заснет със спорно операторско майсторство и монтиран на лаптоп. Без специални декори и стайлинг, действието се развива „някъде наоколо“. Част от актьорите играят себе си и никой друг, а някои дори не са професионални актьори. Включително и централната фигура в лицето на Христо Христов, на когото обаче му личи, че си е артист по призвание. Някои от персонажите са култови и събирателни образи за обществото ни и направо те изпълват с кеф, въпреки че по същество са тъжни, патетични, самотни. Такъв е и животът, който „пиесите“ показват. Искрен и истински, макар и да звучи изтъркано – филмът е себе си. Реализъм без изхвърляния, без самоцелна вулгарност и изроден натурализъм.

Историята е опростена и минималистична, но буди съпричастност и съпреживяване. Разплита се под формата на нещо като подтекст, без поднасяне „наготово“ и не толкова директно. Любовта е застъпена по приятно естествен и спонтанен начин. Драмата е силна, преминаваща през кадри и музика, за да завърши извън самата лента, привнесена отвън. По сайтовете на кината (например) и на разни други места се върти едно резюме, което се опитва да ни откаже от филма, разказвайки дословно значителна част от сюжета и то с фрапантни грешки („неможе“, „зближават“ и прочие). Не го чети за нищо на света!

Христо Христов @ Източни пиесиНиколина Янчева @ Източни пиеси

Няма как да подмина саундтрака, кулминацията на който е парче на „Насекомикс“, можещо да бъде официален химн на… всъщност, то не става дума само за тях.

тънки змии с пръст набождам
и се давя в кладенци
дяволите са набожни
и въртят на пръст души
(…)
инжектирай инжектирай инжектирай
инжектирай ме с любов
инжектирай инжектирай инжектирай
ми любов

Периодично се появява някой филм, промотиран като Първият Голям от намсиколко време насам и претендиращ да е хванал Господ за шлифера. То не бяха „Мила от Марс“, „Шивачки“, „Бунтът на Ел“, „Дзифт“… Спомням си как гледах „Мила от Марс“ на кино. В началото на лентата се завъртяха едни надписи, гордо изреждащи всички успехи и отличия на филма от фестивали. След цялата психологическа пропаганда, целяща да ни внуши колко яко нещо ще гледаме, последва и самият филм – тъп и с кофти образ. Много се надявам да не видя подобно нещо и в „Източни пиеси“, който вече започна да печели своите награди, най-значимите сред които са тези от кинофестивала в Токио.

Мисията на киното очевидно не е поучителна и нравствена, камо ли пък превъзпитателна. Това ще го констатираш едва след края. „Източни пиеси“ ще те въвлече не само с историята във филма, но и със собствената си история зад кадър. С финалните надписи се прокрадва нова „драма“, гъделичкаща сетивата на зрителя, и караща го да иска да задоволи своето любопитство и да сглоби цялостната картина. А тя е колкото красива, толкова и тъжна.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.75/5 от 101 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 98 коментара!  
Добави коментар?

 1. от гражданин
  27.Oct.2009, 21:43

  Всичко това можеше да го кажеш с едно изречение. Що годе бива, защото не е пракалено досаден но за сметка на това е полуаматьорски или направо непрофесионален.

 2. от v
  28.Oct.2009, 1:37

  Na mene mi se struva che shte e oshte po-goliamo razocharovanie ot raznite „Svetat e goliam“ i prochee. Golemite hvalbi. Treilara po-skoro me razocharova. Shte vidim de.

 3. от v
  28.Oct.2009, 1:41

  Kolkoto I da haresvam Nassekomix

 4. от правилен и банален
  28.Oct.2009, 3:46

  политически тварде правилен, дидактичен, тематично банален, на места непростимо наивен, самоделен

 5. от Васил
  28.Oct.2009, 12:17

  Хубав е филма ама… не че съм националист или нещо от сорта ама в много ми идва цялата тази любов към Турция напоследък. Кога ще направят филм в който турци тормозят Българско семейство, което вече си е риалити

 6. от ANDREY
  28.Oct.2009, 14:17

  Misly che mnogo „artisti“se nauchiha da sa usluglivi na vkusa na zapada i da go radvat s neverni istorii za Bulgaria.Istorii, koito samo ni petnyt za smetka na edna galka slava.Muchno mi e!

 7. от Tantus
  28.Oct.2009, 16:17

  Филмът си е доста добър точно защото избягва многото клишета – отначало си помислих, че ще гледам поредната източно европейска драма и изведнъж нещата завиха в съвсем различна посока. Задължителен филм за всеки които иска да се посмее, да поплаче или просто да помисли

 8. от powx
  28.Oct.2009, 19:15

  Много ми е странно, че имате мнение преди да сте гледали филма. Аз съм много доволен от Източни пиеси и бих казал, че е един от най-добрите филми, които съм гледал тази година.

  @Васил
  Май не си разбрал много идеята…

  @Гражданин
  А ти май не си чел ревюто добре..

 9. от Васил
  28.Oct.2009, 21:49

  @powx
  Най-вероятно не съм, но пък темата не пречи на филма да е добър. Мен лично ми хареса повече от Светът е Хубав и в пъти повече от Дзифт (който не е чак толкова зле, просто е Гледаем! което не мога да кажа за мн. др. филми) Между другото сме гледаили лентата. Защо излизаш с такива заключения?

 10. от иван
  29.Oct.2009, 13:22

  Филмът има много пропуски, а някои сюжетни линии не са много изчистени, но определено е завършен, искрен и интересен за гледане. Дори заради това, че е снимана София си заслужава времето и парите. Актьорите са добри и диалозите (най-слабата част на БГ филмите) са реални. Не е лъскав филм, но както е написано в рецензията не дразни и не предизвиква съжаление. Гледаме бедни, опърпани хора с мръсни нокти, но не ние срам. А това си е истинско кино.

 11. от UZUMAKI
  30.Oct.2009, 1:41

  Искрен филм. Ебете се.

 12. от Росен Петровски
  2.Nov.2009, 14:35

  Още е много рано като че ли да гледаме СИЛЕН БГ ФИЛМ,
  но като цяло считам че посоката е тази.
  Нискобюджетни шедьоври има,
  защо един ден да няма и в България такова животно?!
  Много ми харесва когато някой актьор-натурсчик
  натрие носа на театралите в киното.
  От тях всички се изморихме като че ли, не знам вие кажете…
  Съгласен съм с мнението за “услужливите артисти“,
  много личи и не им прави чест.
  За раздвижване и подем в родното кино… (това не знам кой си го съчини).
  Но гледам на екрана едни и същи хора всеки път (и те били отличени с престижна награда, която аз-обикновенния зрител не съм и чувал)
  “Източни Пиеси“ не е финансиран от Национален Филмов Център, но пък ме изкефи за разлика от тези които получиха субсидии напоследък и за които се говореше едва ли не, че са извели БГ киното от мрака и ей такива ми ти тинтири минтири и еди какви си там награди. Времето ще покаже тежеста на суперлативите. Но се съмнявам след няколко години да се помният.
  И зяпа вчее нашия зрител награден филм и после се чуди тези 8 лева дали си струваше да ги даде или да беше изчакал да пуснат наградения филм в търсачките.

 13. от жени
  3.Nov.2009, 22:40

  Зд,авейте. Вчера гледах филма. Напомни ми друг един филм, който през последните две-три години ме е разтърсил по-силно от всичко, свързано с изкуство, с което съм имала досег – „Американска история Х“, с Едуард Нортън и Едуард Фърлонг. „Източни пиеси“ има нещо от блясъка и силата на този шедьовър. Почти до края не бях наясно дали не съм си изгубила времето, но след финала плаках с часове. Плакаха и повечето от малкото зрители в салона. Поздравявам авторите и актьорите.

 14. от прекрасен
  7.Nov.2009, 15:42

  Филмът е наистина прекрасен! Като цяло българските филми ме отблъскават, особено по-съвременните са ми банални скучни. А култовия дзифт беше адски безсмислен и противен за мен филм. Реших да гледам Източни пиеси след като гледах едно много заинтригуващо ревю за филма.. То започна с един много важен съвет. Хванете си лошото настроение под мишница, хванете си комплексите и си ги набутайте по джобовете и така идете да гледате филма.
  Гледах го с буца заседнала в гърлото и едвам сдъжах сълзите си и чувах другите плачеха.

 15. от P.Jordanova
  8.Nov.2009, 22:59

  Филмът е невероятен.Единственият от съвременните Български филми,който те докосва истински-мен със сигурност успя!Адски емоционално ми въздейства…Поклон предавтора…поклон пред всички участници!Поклон пред Ицо-най-истинският!!!

 16. от милен пеев
  10.Nov.2009, 20:22

  Мисля че филма е началото на Ренесанса в българското кино…….

 17. от Ivan Zhegov
  11.Nov.2009, 13:44

  Kum vsi4ki krititzi: – Aide napravete ne6to podobno da go vidim i posle moje da pogovorim pak. Mnogo ste dobri i silni na dumi aman ot krititzi v taq durjava !!!

 18. от гиги
  12.Nov.2009, 14:31

  единственото кофти нещо в този филм е, че свършва :) браво!

 19. от BPFC
  12.Nov.2009, 22:08

  Пич0ве вижте кв’о. Филма е правен по действителен случаи с истинските имена на актиорите в него. Христо е наркамона и умира в края на филма за това няма продължение… Всички бг филми които сам гледал не са били толкова завладяващи колкото този. Този бих го гледал пак,пак,пак,пак,пак,пак и така токато умра и няма ми омпразне… Велик филм просто….

 20. от деян
  12.Nov.2009, 22:43

  Хора филмът е НЕВЕРОЯТЕН!!!!
  Нямам дума-свалям шапка,От както го гледах не съм спрял да мисля за него(с дни)

 21. от MindOrg
  13.Nov.2009, 12:15

  Абсолютно съм съгласна с мнението на автора на статията. Аман от филми, които ни навират в лицето драми, болки, кръв, изнасилвания и смърт! Ето такива са 90% от българските филми. Без да знам нищо за филам преди на го гледам на кино бях убедена, че е поредната порция болезнен и подтискащ реализъм. Ето, че пак познах. Съвсем точно автора на статията каза: „това е начин на мислене“. Много ми се иска да има повече филми като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ . Имаше и сълзи, имаше и искрен смях, но накрая оставаш с едно толкова приятно усещане, едно чувство някъде в корема, което те кара да се усмихваш часове след като си гледал този филм и всеки път като се сетиш за него. Този филм трогва душата!

 22. от Паолина
  14.Nov.2009, 12:42

  Филма е просто страхотен……толкова истински,че просто нямам думи да кажа как се чувствах като го гледах (h) Браво…

 23. от С3РIO
  17.Nov.2009, 11:11

  Кажете откъде да си го дръпна? Няма го на обичайните места.

 24. от anonimen
  17.Nov.2009, 23:37

  Naistina filma e mnogo iskren i smislen .Pokazva syvsem realno givota ni i tova,4e 4ovek trjabva da nameri smisyl za givota si.A tova e da otkriesh sebe si i da namerish nesto v koeto da vjarvash.Za men tova e Bog,a za vas-neznam!

 25. от климатици
  18.Nov.2009, 15:54

  Е няма толкова искрен и чувствен филм. Направо не мога да повярвам че го казвам но един стойностен български филм е това. Това което показва филма е реалния живот, за тези които отказват да го видят му го навират в очите чрез филм. Допълнен от музика на Насекомкис филма показва нещата каквито са..

 26. от HH
  19.Nov.2009, 1:44

  Явно и 50 лв си заслужават за този филм ще го гледам със сигурност :)

 27. от Ани
  19.Nov.2009, 11:20

  Ами вчера го гледах и не ми хареса.Дори бих казала,че е доста долнопробен.Новоизлезлите български филм нищо не струват.Толкова депресират съзнанието,че не знам…
  Как така никой не се постара да направи нещо по-различно,нещо по-ведро и неангажиращо?
  И сега всеки ще каже „ама такава е реалността“.Тежко е,да,но би било хубаво да се експеремнтира в нещо ново,различно и свежо:)

 28. от NeoBlade
  20.Nov.2009, 23:02

  Невероятен филм!!!Заслужава си.Наистина ме накара адски много да се замисля, макар и билета за него да ми беше по скъп от този за 2012 и за секунда не съжалявам!

 29. от NeoBlade
  20.Nov.2009, 23:04

  Ани то всички филми депресират.Все убийци,края на света и т.н. Ако гледаш само лигави и клиширани комедии не ходи на други филми!Все ще си разочарована ;-)

 30. от Васил
  21.Nov.2009, 20:47

  Щото ако направят един положителен филм, разни себеоявили се критици ще скочат, че не бил правдоподобен и тн. Последни години от Български Режисьори гледаме все истории за наркомаи в пост-социалистическата ни реалност.

 31. от Росен Петровски
  22.Nov.2009, 12:30

  Никой нищо не каза за актьорската игра. Какво мислите за този подход да се снимат натурсчици (хора не-актьори)?? Във филма има само няколко професионални актьори, това е нещо ново за БГ киното.
  Това е което е интересно в този филм според мен. Това прави тази доста дъвкана тема толкова добре разказана и филма така гледаем.
  Какво мислите щеше да се случи ако героите бяха изиграни от
  “обичайните заподозрени“

 32. от Росен Петровски
  22.Nov.2009, 12:34

  …на някои хора писали по горе бих казал че това което също липсва на родното кино
  е критика. В БГ няма такава. Единствения начин да се популяризира нов БГфилм сред родната публика е да се правят раздувки по разни предавания за култура

 33. от niki
  22.Nov.2009, 18:31

  a nie izvun bulgaria kak da go gledame toia film??

 34. от Росен Петровски
  22.Nov.2009, 20:16

  kato si doidete za koleda

 35. от hic⋅cup
  24.Nov.2009, 22:31

  супер:) познати места, познати преживявания,че и познати физиономии във филма:) струва си определено
  и във връзка с 2012(видях че някой го спомена) – гледах го по случайност на следващия ден и ми идеше да повърна. за да предпочиташ малоумни американски бози с единственото превъзходство в бюджета ,ми се струва че трябва да си лишен от всякаква способност за разсъждаване. говоря по принцип – смазващи ефекти, сърцераздирателна музичка, всякакви раси във филма(за да се подсказва към толерантност), тъпи шегички от време на време, едни и същи прехвалени морални качества на трагичен фон, които,ако употребиш в реалния живот, най-много да ти се изсмеят в лицето(и с право). ето това е клише за мен и присъства в много от холивудските ПРОДУКТИ,които са възможно най-далеч от нашата реалност.
  не казвам, че трябва да се ограничаваме с реалността – но не трябва да приемаме присърце блудкавите идеи на хора, целящи само да ви вземат паричките.
  със същият успех можете по цял ден да зяпате мтв
  и тъй като не може без критика – да, в източни пиеси има наивност и на места диалозите наистина звучат фалшиво, но-това е хубаво-само на места. авторите са прави за безсмисленото насилие, използвано от политиците(много силно впечатление тази реплика). не са прави с толкова положителното турско присъствие. никого не мразя, но просто няма как да изпитвам симпатия към турците, а имам чувството, че до известна степен целта на филма е именно това
  надявам се следващите филми да не се развиват в тази посока, а да пробват да развият непринудеността на филма и готината обстановка:) лично за мен е готина дори да е тъжна или клошарска – все пак си е наша:)
  лека вечер

 36. от Росен Петровски
  26.Nov.2009, 0:07

  Интересни критики по отношение на сюжет.
  Но пак никой нищо не казва за това че във филма играят НАТУРСЧИЦИ.
  На никой ли не му прави впечатление?
  Ами че героя на Сашо (индианеца) СПОРЕД МЕН е най-внушителния
  филмов образ напоследък, въпреки че външният му вид е далеч от подобаващия за тартор на скинхедс, но не това е важното.
  Посочете ми някой от оборотните актьори, който да влиза в образ така!!
  Как такъв тип до сега не е забелязан за киното, въпреки че в София много хора
  които се правят че не го познават.
  Защо тези които пишат тук с особено мнение, нямат отношение към АКТЬОРСКАТА ИГРА В КИНОТО като цяло?
  Или не е така…???
  … и кво сте го зяпнали тоя 2012

 37. от CX
  26.Nov.2009, 0:18

  Петровски, не съм сигурен дали и с кого спориш, но се чувствай свободен да дадеш отговор на всеки от въпросите, които задаваш. Ние ще слушаме.

  Ако мислиш, че никой нищо не говори за актьорите и „играта“ – може би ти трябва да започнеш с личния пример и да говориш. Освен това можеш да попрегледаш отново статията и коментарите, за да видиш, че да – някои говорят.

 38. от Петровски
  26.Nov.2009, 10:11

  уважаеми авторе на статията
  отговарям ти
  бъди сигурен НЕ споря с никого и нямам намерение да правя монолози
  и да погледнах заради теб по нагоре отново НИКОЙ не говори за актьорската игра
  СПОМЕНАВА СЕ САМО от някои и бързо се преминава към това колко е искрен филма и как на душата и станало хубаво.
  Ако бях толкова вещ като теб бих казал повече за актьорската игра
  според мен ТЯ е впечетляващото в този филм
  и във всеки друг по принцип

 39. от Росен Петровски
  1.Dec.2009, 21:24

  Така си и знаех, всяко чудо 3 дни

 40. от boris bichev (CIBO)
  12.Dec.2009, 19:57

  чета коментарите ви и опитвам да определя кои е най-големия профан тук……………..наистина ми е трудно………………..незнам как от всеки ъгал на уеб-прострьнството изкачат по един-двама критици и започват да коментират като изтъкнати изкуствоведи ………………направо ме е гнус

 41. от Petrovski
  14.Dec.2009, 11:00

  oo da… trqbva kritika
  a bi trqbvalo da te e gnus ot tova deto izliza i stiga samo do kalotina
  za6toto iztuknatite kritici si mal4at ili se gnusqt kato teb
  q ne mi se prai na u6tipana bulka
  kupili sme si bileti saotvetno sme vzeli u4astie vav filmoviq proces
  i sega izkazvame mnenie

 42. от кире
  17.Dec.2009, 1:36

  заслужава си – наистина !!!

 43. от Алекс
  18.Dec.2009, 1:26

  Напълно подкрепям автора на статията. И аз излязох от киното изключително приятно изненадан от това, че филмът не беше претенциозен като останалите БГ продукции. Очевидно е, че трябва да го даваме по-скромно, каквито са и филмовите ни възможности, и тогава се получават нещата.

  Видя се и нещо, което ми направи впечатление още в „Писмо до Америка“ – най-добрите ни и истински ФИЛМОВИ актьори всъщност не са професионални актьори.

 44. от Цветелина
  19.Dec.2009, 13:19

  на мен филмът много ми хареса .. заслужава си . препоръчвам го на всички,на които им е писнало от блудкавите американски филми и искат да гледат нещо наистина стойностно ,истинско и … българско !

 45. от mbal
  24.Dec.2009, 8:57

  Филма си заслужава, препоръчах го на всичките си познати. Въпреки сюжета, оставя леко позитивен привкус

 46. от frozen
  24.Dec.2009, 17:22

  хора филма сигурно е хубав,но кажете ако обичате ОТКЪДЕ ДА СИ ГО ДРЪПНА ИЛИ МОГА ДА ГО ГЛЕДАМ САМО НА КИНО??????

 47. от RHA
  11.Jan.2010, 13:52

  Bih kazala che filma“ ima sol“!Za sujalenie az sum go gledala mnogokratno ne v mall-a ili arenata ,a na ulicata !Tozi film mi se e sluchval !Obedena sum che se e sluchval na mnogo hora ,no ne zaradi tova me vpechtli!Filma e praven s mnogo entusiazum i ne na vsqka cena kakto mnogo ot bulgarskite filmi poslednite godini!Haresa mi !Pozdravleniq! :) Vseki ima pravo da izbere kak da zavurhi tozi film…

 48. от Никс: Най-добрите филми на 2009 | Framespotting е блог за кино.
  12.Jan.2010, 17:28

  […] Източни пиеси Да направиш от нищо – нещо. В общи линии това правят […]

 49. от gugulina
  16.Jan.2010, 22:32

  Гледах филма точно преди четири часа. Невероятен! Изпълнен с толкова много постекст, който … според мен не всеки би могъл да разбере и улови. Изключително вдъхновяващ, показващ една страна на реалността, в която не малко хора живеят. Потърсете себе си в него!

 50. от Юлияна
  17.Jan.2010, 9:27

  Страхотно! Трябва да се гледа! Със сугурност , поне 20 г. такова нещо не се е появявало в нашето кино!

 51. от Анастасия
  23.Jan.2010, 1:45

  Източни пиеси,филм,който повечето софианци (казвам го в случая,не за да покажа,че съм от София и да умаловажа другите градове,просто тъмнината и негостоприемството на града подхождат за филма),са го гледали,нашите тъмни и гадни всъщност,този център и гадните социалистически блокове.Филм,който аз съм гледала не веднъж реално и веднъж на кино ми направи много добро впечатление.Реалността е там,но това не е точно твоята реалност,ти си там,но можеш да избягаш,само трябва да излезеш от Дома на киното…заслужава си филма

 52. от Духарски
  28.Jan.2010, 23:50

  Филма е много истински,гледах го два пъти и най-ме беше яд че салоните бяха почти празни.Но може би и така трябва да е , трудно ми е да си представя хрупащите пуканки физиономии наоколо.Иначе наистина след филма остава положително усащане въпреки сълзите ………

 53. от enko
  4.Feb.2010, 20:21

  Може ле някой да ми прати филма (торент евентуално) ?
  В Павликени нямаме кино, а и не пътувам…

 54. от Мария
  18.Feb.2010, 10:15

  аматьорски…нормално режисьора да има достатъчно здрав разум за да не наеме някои от нашите актьори! не,че имам нещо против – точно обратното обожавам театрите, но някак си като се снимат бг филми прекалено и пресилено се изиграва всичко. по-добре непрофесионалист, които от преиграване да не припадне на сцената :)

 55. от nina
  19.Feb.2010, 19:55

  Tozi film e edin ot nai-hubavite bulgarski filmi koito sum gledala..tolkova realen i dulbok…pokazva realnostta v koqto jiveem i si zatvarqme o4ite za neq..da ,hubavo e da ima kritika ,no 4ak puk tolkoz ,aide molq, ot kude se izvudihte kato hlebar4ici takiva razbira4i?!Trqbva li nepremenno da e sniman s mnogo pari?!?! Ili s ‘golemite’ bg aktiori?Nqma slaba rolq v tozi film ,vsiki izglejdat realni hora,dialogut su6to ..Prosto se nadqvam vse pove4e takiva filmi da ima,filmi koito vupreki tujniqt si sujet mogat da te nakart da se po4ustva6 6tastliv,4e si bulgarin i 4e vse o6te v taq gnusna realnost i bezpari4ie ima hora,talantlivi hora koito da se opitat da ni otvorqt o4ite!

 56. от plam
  26.Feb.2010, 12:13

  Вчера гледах един от най-красивите БГ филми „Източни пиеси“… НОООО, го гледах във ФК Варна и качеството беше повече от ужасно!!! Не искам да търпя това!!! Как е възможно българин българското да опорочава по този начин…. Смятам да не стъпя повече в този така наречен „фестивален център“, а трябва да е безобразен…

 57. от Източни пиеси с в. Труд | Framespotting е блог за кино.
  18.Mar.2010, 22:17

  […] на “Труд” “Ново българско кино”. Заглавието е “Източни пиеси”, а успехът му се простира от Кан до Токио. Филмът на […]

 58. от Bormed
  20.Mar.2010, 1:57

  Вероятно съм най-възрастният в този форум. Почти на 70. Не се притеснявам да кажа, че никога не съм харесвал българските филми, с изключение на не повече от 5-6, хайде максимум 10, за последните 55 години. Този филм, „Източни пиеси“, от където и да го погледнеш, е чудесен! В края на 50-те и началото на 60-те имаше едно течение в киното – „Cinema verite“. Във френското кино. (В тези години англосаксонски филми в България не се прожектираха)! Персонажите се изпълнаваха не от артисти, а от хора които имаха близка нагласа и битност до
  сюжета и усещането за реалност беше голяма. Та, според мен, силата на този филм, „Източни пиеси“, до голяма степен се далжи на този подход. Защото няма отвращаващото преиграване, недоиграване и ужасяващата фалшива интонация и артикулация на професионалните актьори (с малки изключения) в българските филми. Друго достоинство на филма е реалното усещане за нравствената ни и духовна безизходица, в която сме попаднали след симбиозата на посткомунистическата и раннокапиталистическа действителност у нас.
  Не е нужно да разполагаш с голям бюджет, за да направиш филм, който да въздейства. Стига да имаш необходимия интелект, душевност и да не страдаш от комплекс за пълноценност. Винаги ще се намери, кой да те разбере, почувства и оцени.
  Моята най-искрена признателност и благодарност към екипа, създал този филм!

 59. от Росен Петровски
  31.Mar.2010, 13:35

  Bormed, много е хубаво че описахте някои факти.
  Надявам се да предизвикат дебат не само в този форум
  Надявам се на повече такива филми да представят страната ни пред света,
  както НАПРИМЕР иранските направиха не много отдавна.

 60. от о. Павел
  10.Apr.2010, 21:45

  Купих филма на DVD (не тегля от торенти, защото е кражба) и преди малко го гледах. Добър е, главният герой е блестящ, но има и много дефекти – безпомощна, направо хаотична камера, слаби спомагателни актьори, тенденциозен сценарий, насочен срещу конкретна политическа партия. Последното навява на мисълта, че все пак е финансиран, но не от Киноцентъра.

 61. от Борислав Ме4дникаров
  11.Apr.2010, 0:39

  Драги ми форумисти,

  В поредицата на в. Труд „Нова надежда за българското кино“ излезе петият DVD- „ХИНДЕМИТ“! Купете си го и го коментирайте на фона на „Източни пиеси“! Ако „Източни пиеси“ е слаб и т.н. , кой от останалите четири ленти е по-добър?! За сега, БГ. не умее да прави филми: слаби сценарии, слаба режисура, много слаби актьори с лоша чувственост към изказност (при лош сценарий актьорът трябва да бъде гениален, за да има присъствие). Въпросът не е на субсидия за реализирането на филма, а е за искреност и усещане за действителността! За голямо съжеление неуспехът се дължи на фалша във възприятията на създателите и изпълнителите на даден филм! Някаква самоцелна преднамереност! Но ефектът е негативен , отблъскващ с усещането, че наистина не ставаме за нищо!!! Така че, от тази поредица продължавам да категоризирам „Източни пиеси“ за най- добрия и въздействащ (поне на мен) филм в новото ни кино. Дано от обявените дванадесет филма, които ще издаде „Труд“, „Източни пиеси“ не си остане единствен, стойностен! Поне за мен! В крайна сметка, изкуството се създава от хора, рожби и съвременници на обществото, в което живеем (за съжеление, духовността и усета за ценност, в наши дни апроксимира към нула градуса по скалата на Келвин)!

 62. от о. Павел
  12.Apr.2010, 22:55

  Да допълня, че много ми допадна филмът „Светът е голям“. Единственото дрезнещо нещо в него беше силно небългарският акцент на актьорите, които играеха роли на българи.

 63. от tisho
  13.Apr.2010, 22:29

  “Светът е голям и майка ти дебне навсякъде“

 64. от tisho
  14.Apr.2010, 13:16

  Правенето на филми в България май си е чиста гъзария, Нищо повече.
  Пет пари не давам за българското кино.
  Тегля го чрез торенти.
  Този филм го гледах в един приятел.
  Става. Актьорите са от неизвестните, което ме накара да го изгледам.
  Иначе, положението с българските филми, ми е малко на гол гъз два пищова
  и едно куцо магаре хах. :))))

 65. от бонис
  23.Apr.2010, 10:37

  Актъорите са доста убедителни, с някои дребни забелейки. Музикалното решение във филма също ми допадна.

 66. от miro
  23.Apr.2010, 18:48

  hi abe iskam da gledam fulmut , are nekoi ako znae ot kade da go svalya da mi kaje !!!

 67. от hrisi
  25.May.2010, 20:29

  Хареса ми! Много ми хареса!
  Пожелавам на Камен Калев и всички, които са направили този филм такьв, да
  получат признание и в Рим!

 68. от NIkol.
  28.May.2010, 0:44

  Za tozi koito govoreshe,che treilarut go e razocharoval:
  Filmut nqma da te razocharova.

 69. от Димитър
  5.Jun.2010, 23:09

  Филмът е това, което бих направил, ако можех да правя филми. Битов е най-точното определение – защото е илюстрация на хората хванати между два начина на живот и един безкраен преход… към какво ?

 70. от na15
  14.Jul.2010, 11:44

  Пълен боклук е този филм като Мисия Лондон, Светът е голям… и Дзифт. Въобще след 2004-та година няма хубави БГ филми.

 71. от Никс
  14.Jul.2010, 11:49

  Само не ми казвай, че хубавият филм от 2004-та е „Мила от Марс“…

 72. от Iva
  19.Jul.2010, 18:13

  Rosen Petrovski mnogo nastoyava da se komentira aktyorskata igra i nyakoy drug mu otgovory za cinema verite. Tipichen primer e Bresson, koyto nikoga (pochti) ne e izpolzval aktyori, a nay-obiknoveni hora i nikoga v poveche ot edin film. Narichal gi e „modeli“. V Iztochni piesi ne stava duma za podoben podhod kam aktyorskata igra; ne mozhe da se tarsyat i drugi paraleli s Bresson. Vse pak e dobar film, osobeno na fona na ostanalite bulgarski filmi ot poslednite godini. Az se opitvam da namerya naykade smislena kritika za nashite filmi, no edinstveno mi e popadala nyakakva diskusiya v Kultura po povod Dzift. Koyato me otchaya, zasthtoto nyakakvi (yavno poznati i mnogouvazhavani tuk) ‘svetila’ na bulgarskata kultura go obsazhadha i namiraha kakvi li ne poslaniya i kachestva. A na men mi stana predelno yasno, che te, osven masovoto lesnosmelaemo amerikansko kino, ne poznavat nishto drugo. Da ne govorim izobshto za istoryata na svetovnoto kino. A se chuvstvaha kvalifitsirani da davat mneniya i prisadi!
  Nyakoy v tozi forum predlozhi da se komentira Iztochni piesi, kato se sravni s Hindemith. Skoro gledah i Hindemith i da si priznaya, ostanah priyatno iznenadana. Mozhe bi, zasthtoto Andrey Slabakov izglezhda dosta nenadezhden ot intervyutata, v koito sam go gledala. Mozhe da se izbroyat vsichni rezhisyori i filmi, koito po nyakakvav nachin sa mu povliyali ili vdahnovili – Bunuel (Diskretniya char), Fellini,De Sica i Loren ot Boccaccio 70, Mon Oncle na Tati i dori Bresson (Mouchette). Nay-slaboto myasto na filma e lipsata na pari, koeto prolichava nay-bolezneno v kraya, kadeto vmesto yaponski turisti nie vizhdame kitaytsi. Te se razlichavat drastichno ot yapontsite po fizicheski vid, po obleklo, itn. Pone da ne govoreha na kitayski! Pochustvah se obidena – nima Slabakov tolkova podtsenyava publikata i smyata, che ne mozhe da razgranichi yaponets ot kitaets!

 73. от бръм
  22.Jul.2010, 1:18

  Хубавият филм има дефекти като самите нас, хората. Много хубаво е, че изброените горе български филми не се харесват на всички – това значи, че са наистина стойностни.

 74. от на 15
  22.Jul.2010, 12:31

  Стойностни филми са такива като Не си отивай, Момчето си отива, Козият рог, Шибил, Бъди щастлива Ани, Мярка за неотклонение, Да обичаш на инат, А бяхме млади, Похищение в жълто и още много, произведени в златните години на българското кино. Къде ще ми сравнявате бози като Маймуни през зимата и Шивачки с тези филми питам аз? Поне през 1989-2004 имаше чат-пат някой хубав БГ филм, обаче след 2005 са само комерсиални бози със съмнителни качества. Да не говорим, че младите ни актьори нямат право да се наричат артисти. Нямат нивото на големите ни актьори.

 75. от Ерин
  22.Jul.2010, 19:18

  Времената се менят… както пееше Боб Дилън. Не можем да очакваме киното да остане едно и също за толкова години…

 76. от Lo
  24.Aug.2010, 1:34

  източни пиеси

  един не лош

  български филм

  в кулминацията

  силен и тревожен

  в края всъщност

  безнадежден

  и заеби какво се случва

  тегли и гледай

  (но само ако имаш време)

  ааа да

  и разпознай парчето

  да онова което се явява

  в секундата преди

  да ти се пръсне мозъка

  от вяра

 77. от Гергана
  23.Sep.2010, 20:52

  Филма е великолепен!!! Тъкмо го гледах в Гърция-в едно малко кино във вечерите на Атинските премиери-за първи път го прожектират тук. Горда бях, че съм българка в този момент!! Ще го гледам отново-това със сигурност

 78. от Жана
  6.Nov.2010, 21:13

  точно от това имах нужда.след „мила от марс“ очаквах поредната …то няма коя дума вече да използвана, за да определя по-точно българска тапащина та дори много по силна искам да е. толкова бях разочарована от българското всичкосъздаване, че вече дори е жалко да изпитвам разочарование.дори това не заслужава.кажи му българска работа и забрави.но този филм ..чудя се коя точно дума да използвам, но не я намирам за да не звучи клише . е хареса ми .може би най-гадна дума за мене като обида е“българско“ е ще кажа евала най сетне нещо „небългарско“.е тъй като не намерих нещо, което да не е клише (за което се чудя на себе си,защото филма провокира да се замислиш в създаването на красиви неща) ще го кажа така :най-качествения български филм.и последно тва не е помпозен коментар за тъпашкото българско мислене което прочетох по нагоре в коментарите.само ще кажа за тях „вие сте празни души“, без грам творчество сте се родили.и ако отвърнете на коментара ми то със сигурност няма да ви отговоря, защото очевидно няма да сте ме били разбрали, то в такъв случай чувствайте се обидени от думите ми.

 79. от Ozzy
  22.Nov.2010, 22:46

  Съжалявам,че чак тази вечер гладах филма.Браво-всичко е дозирано перфектно,дори и нахъсаната аматьорщина…Битовизми…да,ама нашенски,провокиращи-навремето този тип филми караха хората да мислят.Някои моменти ми напомнят за „Плешивото куче“,“Соло Съни“и куп други култови ленти от бившия соц,Но посоката е вярна!

 80. от Нелс
  23.Nov.2010, 11:07

  Този филм просто ме грабна. Толкова тъжен и същевременно изпълнен с толкова надежда. Историята докосна нещо вътре в мен … и това е важното.

 81. от silence
  24.Nov.2010, 23:48

  Този филм е просто един шедьовър … Толква истински,толкова красив,толкова емоционален .. толкова Български ! А това ме кара да се гордея,въпреки мизерията в която ние българите действително живеем,аз се гордея.Гледайки филма,истинският човек ще осъзнае смисъла,ще осъзнае че това всъщонсто е реалния живот – тъжен,мрачен,суров и жесток ! Все още съм силно ентусиезирана от това,което гледах,от ролята на актьорите и от съвършенството на филма.Едно наистина голямо Благодаря на създателите и едно наистина голямо Благодаря на Христо …

 82. от Martin
  10.Dec.2010, 21:02

  Tova e purviat BG film,koito vuob6te otraziava realnosta! Moje bi sum pristrasten kato zavur6il akademiata su6to sus shodni problemi s rabotata ideite realizaciata. Na horata,koito pi6at kriti4no za filma moga da kaja,4e te sa dovolni ot tova,v koeto jiveiat i nikoga ne sa izlizali v 4ujbina da vidqt kakvo ima po sveta vuob6te! Az li4no turskia moment,koito tolkova ve4e vi valnuva mislq,4e e zasegnat mnogo naro4no i na mqsto,za da vi pokaje,4e dori tam e mnogo po-dobre ot tuk,tam-kudeto za nas vsi4ko e cigansko i divo se okazva s inteligentni krasivi momi4eta i mqsto na vsi4ki kulturi,tam ti kazvat “ ari ba kom6u“ a v BG tvoia li4en kom6u te psuva i ti zavijda za salama i sireneto v 4anti4kata ti! Prosto enjoy the film i tvae kakvo se penite za turcia i za aktiorska igra…..gledaite edna idea po-dulboko pone to biva biva materialisti!

 83. от kriz
  15.Dec.2010, 4:26

  ave golemi razbirachi vijdam tuka , kritci , kritikuvat nehsto , narichat go amatiorsko, samodelno , no v sloshiq msisul koito daje neznam kak moje da ssasuhtetvuva …. daaa ave vie edin klip s teleofn ne moje da snimate kathorata kritikuvate edni ot nai dobrite bg produkcii zaposlednite 20 godini , temata e dobra , po strahoten na4in otrezena , relano isinsko , aktiorite 4udesni , filma isitnski , kritici obache mnogo v bg , ne iskam da govorq zamnenieto mi za filma , to e kraino dobro …

 84. от megituuu
  15.Dec.2010, 11:09

  Пука ми ве, големите пари са в музиката и то в Пайнел никой не дава пари за кино! Телевизия Планета е нашата стихия нея аз обичам!

 85. от www.4ru.eu
  29.Dec.2010, 3:05

  Експерименти да се снима с непрофесионални актьори, са правени и в миналото. Повечето от тях потвърждават, че така не се прави кино.

 86. от Петър Петров
  1.Jan.2011, 11:11

  Филмът ме развълнува силно и ден след ден се връщам към него в мислите си. Вярно, действителността е пресъздадена много реалистично, много живо с нейните ръждиви проблеми, с познатата ни бедност, бих казал, с познатия ни духовен вакуум и пустота в обществото ни, с липсата на любов. Наистина, сякаш филмът продължава да се играе и извън залата. Но има и нещо друго, което силно ме човърка. Отечеството ни чезне и се топи зловещо бързо. Става въпрос за нашата обща малка къщичка, която може и да е бедна, но си е наша. От нас зависи дали ще я има и дали ще изглежда мизерна. Тя се руши, защото боледува българската ни душа. Защо споделям това? Много мрачна ми се вида София в този филм. Витае едно чувство на бездейна апатия и безпътица, граничещи с безразличие. Долових и други послания, които, като че ли са дали своя ефект – във форума прочетох, че дори в Турция било по-добре! Не зная дали Камен Калев обича отечеството си? Защо никой не отправя послания да се борим да я има нашата къщичка и тя да стане по-хубава? Ако постоянно възпитават в нас граждани на света, ще останем без собствен дом. Туркинята Ишил наистина е много красива и заради нея сякаш трябва забравим родното… Струва ми се, от известно време много тенденциозно се излъсква визията за турците и Турция в медии, очевидно и във филми… За нещастните кюрди, които си нямат отечество, никой не помни. И ние ли ще станем като тях? И тази ксенофобия към турците в София ми се струва пресилена, дори измислена. В никакъв случай не оправдавам подобно зло. Нека обаче прочетем книгата на Живко Сахатчиев „Якоруда Българската драма“, за да имаме обективен и пълен поглед върху нещата. Какво ще разбере и запомни обикновения зрител по света от „Източни пиеси“? Георги или „диваците“ българи, които в мрачната и мизерна София пребиват турски семейства? В „Мисия Лондон“ сме представени като дребни крадци и мошеници, в „Стъклената река“ като „богомили по душа“, еретици и магьосници… А образа на турците се лъска ли лъска… Извинявайте за обстойния коментар, но ми е ужасно болно за българското, за отечеството ни, което чезне и се топи…. Аз не искам да съм гражданин на света, без собствен дом…

 87. от aaargi
  3.Jan.2011, 15:07

  Филмът е уникален! Да, тъжен е, да, отразява реалност, да нискобюджетен е, но всъщност какво значение имат тези неща щом е успял да трогне толкова много хора? Опитът с натурсчици е абсолютно успешен, тъй като те се справят хилдяи пъти по-добре от до болка познатите ни български актьори. Между другото знаете ли, че сцената при психиатъра също е един вид експеримент? Психиатърът не е актьор, а истински лекар, екипът е оставил камера в стаята и всичко, което се случва там е без сценарий, без предварителна подготовка. 100% искреност, 100% истина! Та там се казват едни от най-гениалните реплики в българското кино от години насам!
  @kriz Критик не значи човек, който критикува в негативния смисъл. Критик в киното и театъра е човек, който разглежда дадена творба обективно и разсъждава върху нея, давайки своето компетенто мнение по въпроса, Критикът не винаги критикува.

 88. от А
  3.Jan.2011, 20:01

  Снощи го гледах, за първи път. Останах без думи – все едно гледам моя живот

 89. от Аволонам Яироткив
  13.Feb.2011, 16:15

  Филма е много хубав. На мен лично много ми хареса. Нищо чудно да го гледам пак. :)

 90. от Мария
  8.May.2011, 16:43

  Гледах филма на София филм фест-а миналата година, много ме впечатли и развълнува. Според мен това е най-добрият български филм от всички нови филми през последните години. Днес го гледах по БНТ и пак ми въздейства по същият силен начин и отново ме разплака и натъжи. Един истински и красив филм!

 91. от Oстровът – трейлър | F r a m e s p o t t i n g
  11.May.2011, 13:12

  […] успеха на „Източни пиеси“, на Калев едва ли повече ще му се налага да работи без […]

 92. от Р
  28.Jul.2011, 14:20

  Филмът е страхотен. Философски реализъм.. Анализа на нашият свят, живот..
  Такива филми биха могли да мотивират младите българи да излязат от собствената си дупка.. Все пак решението на даден проблем започва след неговото осъзнаване. Телевизии като АРТЕ биха позлатили Калев, продукции за отворени съзнания..и силен усет за изкуството..

 93. от Нели Караиванова
  8.Aug.2011, 21:58

  За мен това е не просто един от най-добрите филми, които съм гледала през последните години, а един от най-добрите филми, които съм гледала по принцип. Този филм изключително много ме move-на, така да се каже. Даже само като се сетя за него ми настръхват косъмчетата! Жесток! Убийствено реалистичен, в никакъв случай аматьорски! Твърда десятка от мен! Обожавам този стил. Купих си го на DVD от Дома на киното преди време и сега беснея, че не ми е под ръка да го изгледам пак.
  Това беше относно филма, а относно коментарите: Не ми харесва хора, които пишат с правописни грешки или на латиница да дават мнения за „култура“ и да казват това или онова как се прави. ОК? Грамотността на първо място.

 94. от асен
  27.Sep.2011, 20:02

  Филмът на мен ми хареса!

 95. от Avé (2011) (EFA ’11) | F r a m e s p o t t i n g
  27.Nov.2011, 14:40

  […] е съвсем нов – двамата се появяват още през 2009 г. в Източни пиеси, което би могло да бъде прието и като забавно намигане […]

 96. от Неги
  24.Feb.2012, 10:47

  Страхотен филм…Гледах го за първи път през лятото на 2010 и винаги ме е вълнувал.Гледала съм го после пак и пак… Това е най-любимият ми филм ! Участието на Христо Христов е гениално…Нека почива в мир ! Невероятен филм…който започва в София и завършва в сърцето !

 97. от Били
  7.Mar.2013, 0:21

  Един от най добрите Български филми…

 98. от Илиана
  25.May.2013, 21:36

  Страхотен филм. Първият нов български филм, който наистина ми харесва, и чиито диалози не ме карат да се гърча от неудобство. Много „софийски“. :-) Познати места, физиономии. Искрен, роден, и тъжен. Филмът на мойто поколение.

Коментирай...