Иво: Най-добрите филми на 2010

Никога не е късно за класации. Субективно или не, ето ги и моите топ 10 за филмовата 2010. Оценките, които публикувахме от няколко месеца насам, не само, че не отразяват личната ми позиция и индивидуалност, но и са съвкупност от възгледи относно  структурата на качествения филм. Следват 10 заглавия, които съчетават в себе си достатъчно добро качество и най-важното – важни характеристики, които бележат моята гледа точка за добър филм. Заглавия, които станаха лични и перфектни според моето виждане. Какво по-субективно от това… И все пак ще се радвам ако поне някой ми има доверие. :)

10. Dogtooth /Kynodontas/
Най-голямата провокация на 2010. Един доста различен филм, обосноваващ идеите си в стряскаща логика и правдоподобност. Болен, но и  много трезвен филм, социално натоварен с истини и грандиозна ирония. Някак нахален, предизвикващ. Е, аз обичам да ме провокират.

9. Toy Story 3
Тази анимация беше едно от най-вълнуващите преживявания за мен в киносалона за изминалата година. Пример за съвършенство, дълбочина и не на последно място – сериозна заявка за кино, макар и пречупена през призмата на шарения одухотворен свят на куп пластмасови играчки…

8. The Kids Are All Right
Нямаше как. Джулиан Мур + Анет Бенинг. Добавяме и две сериозни актьорски изпълнения, малко Марк Ръфало за цвят и получаваме една от най-добрите драматични комедии за годината. Много топъл и искрен филм. Трогателен, чист и много много умен.

7. Winter’s Bone
Този филм съчетава перфектна структура на сценарий, ритъм и едно от най-добрите актьорски изпълнения за 2010 в лицето на Jennifer Lawrence. Независимо кино, базиращо се на характерната си атмосфера и сюжетност. Емоционално натоварен и съвършено завършен, без лигави сантименталности. Място за евтини сълзи в една добра драма не трябва да има, защото би се превърнала в посредствена глупост. Е, този филм е точно обратното. Пример за това как се прави качествено кино.

6. Honey /Bal/
Тази лента е почти толкова трогателна, колкото най-любимите ми филми. Най-чистото, семпло, магическо отражение на детството заедно с куп притеснителни проблеми, мрачни емоции и дълбоки психологически прониквания. Въздействащ, красив филм, от който тече кристално съвършенство.

5. I Saw the Devil /Akmareul Boatda/
Тежък трилър с прилични дози кръв, брутална натуралистичност и притеснителна идея за правилно и неправилно. Ритмичен, натоварващ, с изключителни актьорски изпълнения. Правилно разпределеното напрежение, човешката драма и чисто болният психотрилър елемент гарантират сериозна заявка за качество, просто защото всичко тук е в идеални пропорции.

4. Blue Valentine
Отдавна не се бях влюбвал толкова много в американски филм. Райън Гослинг и Мишел Уилямс са изключителни. Брутално откровен филм. Истински. Смазващо точен.

3. The Social Network
Най-добрият американски филм за 2010. Дейвид Финчър се доказа за пореден път. Забавен, приковаващо хипнотизиращ и много сериозен филм с доза фундаменти, до които зрителят сам трябва да стигне, защото режисьорската ирония е проработила на 100%. Майсторски и стилен, един от най-добрите американски филми за последните години изобщо…

2. Kosmos
Този турски филм влиза под кожата толкова лесно, остава там временно, престоява и занимава съзнанието ти с хипнотизиращи послания. Не толкова ясни, но на кому са нужни, когато всичко друго е красота, емоционалност и сериозна заявка за артистична уникалност. Зрителят сам трябва да го разтълкува, гледайки го повече от един път. Такова нещо рядко се гледа. Е, аз съм щастлив, че съществуват такива филми.

1. Confessions /Kokuhaku/
Владо ви го каза първи, е аз съм следващият. Японски филм отново, да. Мисля, че е неизбежно, когато си изправен пред такъв шедьовър. Аудиовизуално съвършенство, брутално добър сценарий, приковаващи сцени, притеснителна социална критика. И всъщност знаеш, че това е един от ФИЛМИТЕ, след като минат едва първите 30 минути.  Разтърсващо добър, с богата техническа перфектност, хипнотизиращ. Многопластови настроения, изследвани в дълбочина с психологическа точност. Бих искал повечето филми да изглеждат така, но уви – става дума за уникалност. Това е филмът на 2010.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lammoth
  18.Feb.2011, 15:09

  Аха, най-сетне и класацията на Иво!
  Ех, този Конфешънс всички го хвалите, а аз не мога да го намеря :( И Космос не съм гледал, и Догтуут, и Блу Валънтайн, Бал също, и Да Кидс ар Ол’райт! Баси, трябва да спра да гледам глупости :D

  Радвам се, че ти хареса Winter’s Bone. Започнах да се притеснявам, че само аз го намерих за добър. Щях да си правя списък с „10-те филма, които само аз си харесвам“ и разбира се щях да сложа и Troll Hunter, Going Postal, Despicable Me, Kick-Ass, Winter’s Bone, няколко хоръра и едно порно за цвят (шегувам се, разбира се)

 2. от Стела
  18.Feb.2011, 15:10

  Yes! Най-сетне да няма Inception в нечия класация! :)
  Относно твоя топ 10 – хубаво е, че има толкова непознати имена, още must see филми за дългия списък!

 3. от Иво
  18.Feb.2011, 15:10

  Хайде де, Ламоте! Искам да видя и твоята класация!
  Стела, защо не се включиш и ти? :)

 4. от bungle
  18.Feb.2011, 15:14

  Браво за Конфешънса! :)

  Ламоте, има го в пиратския залив. :)

 5. от Nostromo
  18.Feb.2011, 15:22

  Само Фейсбука и Играчките съм гледал. При това не кисна ежедневно във ФБ. :D
  Явно и аз, като Ламот, гледам само глупости.

  А Dogtooth да не пак за момиченца-вампири. :)

 6. от Нели
  18.Feb.2011, 17:45

  Иво, до последно вярвах, че няма да включиш Winter’s Bone, явно надеждата умира последна :D

  Dogtooth не е за момиченца-вампири. Даже ревю писах, ама кой да ме чете. Бтв, тази картинка много spoil-ва сюжета..

 7. от MCFOXXX
  18.Feb.2011, 20:02

  Абе гледа ми се този Confessions, ама никъде го няма, в смисъл преведен де ;)

 8. от Kastel
  18.Feb.2011, 23:14

  Поздравления!
  Възхитен съм от тази класация, която говори за изключителния вкус на нейния автор. За съжаление, не съм гледал още японския филм, който фигурира под номер 1, но сега вече задължително ще го гледам. Аз навярно бих включил и „Лурд“ , но в общи линии съм напълно съгласен с избора на Иво. Поздравления още веднъж! Ще се радвам , ако вземете отношение към някои от моите публикации в сайта „Другото кино“, а и винаги сте добре дошли, ако желаете да напишете нещо за него.

 9. от ИВО: НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ НА 2010 « drugotokino
  21.Feb.2011, 22:54

  […] По долу поместваме една много силна класация на най-доброто през 2010 година, но явно видяно благодарение на Интернет, а не на нашето киноразпространение. За съжаление. Благодарности на Framespotting.net. […]

 10. от кинеон
  28.Feb.2011, 2:13

  […] (Framespotting & Ticks and […]

Коментирай...