It Follows (2014)

It Follows не само се подчинява по хипнотичен начин на съвършено реализиран кошмар, но и гради в абстрактната си вселена сюжет, който е трудно да разрешиш с конкретност на събитията или строго определени факти. Изглежда ми напълно невъзможно да сложиш в думи за какво точно става въпрос и може би, ако ставаше дума за друг филм, това би било проблем. Но тук всичко действа, защото се подчинява на нова аудиовизуална вселена, която работи чрез помощта на отворената интерпретация, натоварена с мисъл, препратки и намигвания, и разрешена в атемпорални мотиви, елементи, в които отсъстват познати съвременни тийн клишета, макар и всички заявки за такива да са налице. Нещо повече, тук жанровите елементи са преобърнати и ако не друго, то поне си заслужава да се обърне внимание на начина, по който са поставени в нещо като отворена интерпретация на две грандиозни идеи, които въртят хорър филмите: Смърт и Секс.

it follows 2

Началната предпоставка на филма е проста, но подсъзнателното не спира да търси връзки и обяснения какво точно се случва. И стига далеч, защото това е единственото, което режисьорът оставя на зрителя. Налице са превод на невидими изображения и неясни форми във визуална естетика и отлични 360-градусови кадри, паузи, повторения и усещане за безвремие, което поглъща и носи чувство за универсалност. Но това, което смущава е, че ужасът тук няма конкретна форма. Режисьорът разрешава конфликтът между видимо и невидимо в абстрактни проявления: не знаеш нито как, нито кой, нито какво виждаш и още повече – защо виждаш точно това на екрана. И ако цялата тази конкретност ми беше нужна, за да разбера за какво всъщност става въпрос, то може би филмът би попаднал в онази графа хоръри, които гледаш с пошъл страх и долнопробно се идентифицираш като жертва на физическо насилие, когато от нечие тяло започне да тече кръв, например.

На David Cameron Mitchell не му е нужно да обяснява природата и произхода на проклятието – Онова, каквото и да е то, стряска и параноично се настанява в съзнанието. Страхът от непознатото действа като в приказка, градска легенда, която се носи от уста на уста без никой да знае за какво точно става дума. И това не само плаши, но и носи размисъл за нещата, които виждаме във физическа форма и за онези, които просто съществуват като демони в тъмните кътчета на съзнанието.

Иронизирането на тийнейджърския секс като ключов момент в жанра и идеята за предаване на проклятието чрез полов акт само надгражда тази перверзна абстракция и отваря вратите ѝ за интерпретация. Едно е сигурно: чрез помощта на тази, и може би, единствена конкретност, филмът не само фрустрира и плаши, но и стига далеч в мисълта за тленната човешка същност, неговото трагично и нестабилно измерение. Страхът от смъртта е винаги там и единственият изход е подчинението на първичните ни импулси – пречистващата сила на физическото, за да ни напомни още веднъж, че сме живи. Но някъде там е и предупреждението, че демонът никога не си тръгва, а само се настанява в съзнанието на следващата си жертва.

И макар че тук няма да видим изрази на съвремието на тези герои – няма нито мобилни телефони, нито социални мрежи, нито идиотски тийн закачки и селфита като заявка за кървави последици, ужасът се гради на някаква универсална идея за интимност, макар и мутирала, но интимност, толкова лична и крехка, че в нито един момент от тези техническо безупречни кадри, не знаеш от къде ще се появи заплахата, нито пък каква форма ще има и какъв би бил изходът от нея.

maxresdefault

Сетивност, пулсации и липса на всякакви клишета в нова заявка за авангардност – като свободен прочит и метафоричен анализ на страха, за който са ни предлагали толкова много пъти, от най-графичните сцени на насилие до най-експерименталните форми на ужас, лудост и опъване на нервите: It Follows е от отворен и работи с класическото, за да сътвори една нова вселена, където страхът е майсторски реализиран в нетипичната си за него сюжетно-стилова принадлежност.

Може би идва ред за нови понятия и преосмисляне на жанра.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...