Ip Man

Германците могат да правят филми за холокоста до края на света, но и китайците не остават назад. Ip Man е поредният разказ, чието действие се развива по време на японската обсада над Китай през втората световна война. Героят тук е Yip Man – легендарният майстор на Винг Чун, който е главният „виновник“ за разпространението на този стил. Не бих твърдял, че филмът е биографичен, защото по-голямата част от лентата е измислица, така че ако сте запознати с историята на китаеца не търсете достоверност. Филмът е смесица между Fearless и Fist of Legend, но един по-заплетен сюжет и развитие на герои почти липсват. За тяхна сметка на лице са прекрасно заснетите и хореографирани бойни сцени, които изпълват една голяма част.

Така че ако търсите силно драматичен филм – някъде другаде, но пък ако се интересувате от ръкопашни схватки издържани в китайски стил – Ip Man е правилното място.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.77/5 от 13 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Димитър Димитров
  23.Jan.2009, 12:53

  Според мен си имаше достатъчно драма. Доволно наши пребиха и то брутално.
  Добър си е филма, само да не беше тази пропагадна. По едно време ми заприлича на американски филм.

 2. от Стилиян Пенев
  3.Feb.2009, 12:02

  Не съм много съгласен с рецензията. Всъщност при заснемането на филма, главни консултанти са на-възрастния син на Ип Ман, който е представен и във филма + още няколко от бившите му ученици. Освен това преди да бъде написан сценария много точно е проучена цялата история на майстора във Фушан, където е живял и е събрана почти цялата налична информация. Така, че смятам филма си е достатъчно достоверен като история. Естествено не всичко може да е пресъздадено 1:1 във всяка история има и измислици за подсилване на усещането.

 3. от Владо
  3.Feb.2009, 12:05

  Знам, че синът му е бил консултант, но до колкото се запознах с историята му, нашият човек е бил полицай, а не просто гражданин. Също така не видях тази битка с японския генерал да се е състояла. И тъй като филмът се върти главно около тази случка, си позволих да го нарека исторически недостовен, но може и да бъркам. Така или иначе не търсих достоверност във филма де,а повече битки, но като любител на бойните изкуства ми беше приятно да се запозная с тази личност.

 4. от Стилиян Пенев
  4.Feb.2009, 9:42

  Ами аз коментирам поне по това, което знам за процеса на заснимане на филма. Иначе също не съм особено запознат с историята на майстора, но ми се сториха много достоверни други рецензии който четох. Иначе аз по-скоро гледах филма също като фен на бойните изкуства, а и Дони Йен ми е от любимците. Сега в тази комбинация, с хубава история и добър актьор…доста ме грабна филма.

 5. от Стилиян Пенев
  4.Feb.2009, 9:48

  Между другото 1 офтопик…
  Този сайт на какво е правен? Система ли е някаква…малко на WordPress ми прилича или е писана специално за случая?

 6. от Стилиян Пенев
  4.Feb.2009, 11:12

  Ето рецензията, която съм чел…от арената е, но и тя от някъде е копирана.

  „Ip Man (традиционен китайски: модерен китайски: мандарин: кантон: Yip Man) е филм-биография за бойните изкуства, който е базиран на живота на Yip Man – учителя по бойни изкуства на Брус Лий и първият който открито преподава китайски бойни изкуства от школата Wing Chun. Филмът се фокусира на събитията които се случват около Yip във Фошан между 30 и 40-те години на миналия век по време на японската окупация на Китай.
  Режисиран от Wilson Yip, филмът представя Donnie Yen в ролята на Yip Man и е украсен с бойната хореография на Sammo Hung. Двамата синове на Yip Man и няколко действителни последователи на Wing Chun също взимат участие във филма. Ip Chun – по-възрастният син на Yip Man служи като консултант на продукцията.
  Ip Man е първият филм, който се базира на живота на майстор по бойни изкуства. След първият опит да бъде пресъздаден живота на Yip Man на големия екран, който беше прекъснат в процеса на разработка и изпадна в застой, продуцента Raymond Wong разработи свой собствен проект с пълното съгласие на синовете на Yip Man и изпрати изследователи във Фошан, които да направят пълно проучване на живота на Майстор Yip.
  От март до август 2008 продукцията е заснета в Шанхай, който е използван за архитектурното преизгражане на Фошан. Wong Kar-wai беше планирал негов собствен биографичен филм относно Yip Man – Великият Майстор (The Great Master) – филм който в продължение на години е в производствен застой (б.п. оригинално – в производствен ад). По време на снимките на Ip Man се надига конфикт между продуцентите относно името на филма, понеже отначало проекта е бил озаглавен Великия майстор Yip Man (一代宗师葉問), който навява асоциации със заглавието на филма на Wong Kar-wai. За да разрешат проблема продуцентите променят заглавието на филма.
  Премиерата на Ip Man е в Хонг Конг на 18 Декември 2008 превръщайки се в касо-разбивач хит в Азия и получава многобройни похвали от критика и зрители. Филмът също така е пуснат във веригата кина Skycity Cinemas в Нова Зенланд“

 7. от CX
  4.Feb.2009, 11:52

  Филмът ми хареса. Любима ми е сцената с детето, което направи кръгче с колелото си в разгара на един от боевете :D

  На въпроса ти – да, това е wordpress. С изключително „тунингована“ тема.

 8. от Владо
  4.Feb.2009, 13:29

  Стилияне, аз твърдя, че филмът е недостоверен, защото попрочетох в уикипедиа за човека и за филма, а не защотото така ми се струва на мен ;)

 9. от Стилиян Пенев
  4.Feb.2009, 14:15

  Да ясно. Тука всички пишем за това каквото сме чели от другаде, ез да сме сигурни дали е достоверна информацията и в момента се получава малко безмислен спор :)
  В такъв случай, нека да кажа тогава, че изразявам лично мнение и дори и да не е съвсем достоверен, много ми хареса филма :)

  Поздрави за сайта! Разбрах че е на WordPress при регистрацията. Добра работа! Как мога да се свържа с някой от вас? Видях в раздела „за нас“ но незнам с кой ще е удобно.

  Между другото не разбрах как да си сложа аватарче ;)

 10. от Владо
  4.Feb.2009, 14:23

  Разбира се, че всеки изразява лично мнение :Р
  Аватар може да си сложеш чрез http://en.gravatar.com/
  Няма значение с кой ще се свържиш. Всеки от нас ще се радва да си поговори с теб, така че давай смело.

Коментирай...