In the Land of Blood and Honey (2011)

In the land of blood and honey е името на дебютният филм на Анджелина Джоли. За лентата се заговори далеч преди премиерата. Със съобщението, че акрисата снима филм за войната в Босна се разнесе и слухът, че в сценария босненска мюсюлманка се влюбва в своя изнасилвач. Леко изкривената информация събуди остри реакции и Джоли беше изгонена от страната. Актрисата обаче не се отказа от продукцията и продължи да снима в Унгария. След изясняване на недоразумението и беше позволено да се върне в Босна, но резервите към филма останаха. Въпреки че филмът получи награда за мир чрез киното в Берлин, премиерата в Сараево не мина така гладко. Филмът провокира противоречиви реакции, а Джоли получи дори заплаха. Бързичко се изнесе от страната , отказа да присъства на премиерата в Белград и може би ще се замисли доста следващия път, когато реши да се разхожда из Западните Балкани…

Всъщност филмът в своя замисъл е доста простичък. Анджелина признава, че и отнело месец да напише сценария… и това си личи. На фона на историческия контекст на войната тя поставя съмнителна любовна история. Босненската мюсюлманка Айла и сръбския полицай Даниел се оказват от двете страни на избухналия конфликт и когато се срещат в концентрационен лагер, той я прибира под закрилата си. За двамата обаче се оказва трудно да поддържат тази връзка по време на войната.

С тази идея и това темпо филмът върви два часа и половина, подигравайки се с интелекта на зрителите и особено с онези, които уважават военното кино. Вярвам, че Анджелина е изчела далеч повече книги за войната от мен, но ако я попитате какво е научила от тях, най-вероятно ще ви цитира две-три изречения, които се срещат навсякъде по учебниците. Точно тези няколко маркиращи изречения Анджелина използва, за да въведе зрителите в обстановката. На два пъти – в началото и края – ще чуете новините по радиото, които съобщават информация за войната. Така Джоли се подсигурява, че далеч не така запознатите като нея зрители ще разберат кой кой е и за какво се бори всеки. И докато подхожда по този детински и елементарен начин към историческата и политическата обстановка, то режисьорката я бива в това да създава драма. Още в първите десет минути от лентата ще видите жестоки сцени на убийства и изнасилвания, които идат да покажат на тези, които се съмняват, че лентата ще е сериозна и напрегната. Всъщност войната в Босна е една доста сериозна тема, към която всеки режисьор би трябвало да се отнесе с уважение. Не се и съмнявам, че Анджелина го има и че е опитала да даде всичко от себе си. Резултатите обаче са повече от разочароващи. Ако не се налагаше да използвам думата трагедия, за да определя  случилото се в Босна, то щях да я използвам, за да опиша филма. Трудно е да коментираш такава история, без да излезеш коравосърдечен, но ако трябва да говорим за сюжета, идеята и сценария само от кино гледна точка, то оценката е слаба.

Гледала съм военни филми със сериозен тон и добра идея, но с бедна реализация. Попадала съм и на филми – зрелище, които имат, за цел да впечатляват, а не да анализират. По чудо филмът на Анджелина не попада в нито една от двете категории. Лентата е с бюджет 13 милиона, които Джоли успява да изхарчи за всичко друго , но не и адекватен реквизит. Първото, на което ще се спре погледът ви в имдб (след ниската оценка) е графата с гафове, в която накой любезно отбелязва : Почти всички униформи, символи, военно оборудване, оръжия и превозни средства са неточни и никога не са били виждани във войната в бивша Югославия.

Всъщност аз не държа на това какъв цвят долни гащи носят героите и фактологически вярно ли е това. В един военен филм търся история, политика, психология, емоционалност. Неща, които не намирах в този филм. Всъщност година по-рано излезе друг филм с подобна идея – As if I Am not There. Тогава не оцених лентата подобаващо, но истината е, че режисьорката Хуанита Уилсън, която може и д няма най-известното лице в света, се е справила много по-адекватно – с повече усет към ситуацията, с повече чувство и замисъл. Ако ви се гледа нещо стойностно, то препоръчвам това заглавие.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.00/5 от 1 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Зорето
  9.May.2012, 18:02

  Екстра, отказа ме да гледам.

 2. от Нели
  10.May.2012, 0:26

  А, може да гледаш този и споменатия в заключението и да споделиш мнение кой е по-добър.

 3. от Зорето
  10.May.2012, 9:39

  Мммм, незнам дали ми се губи време след това хубаво ревю:)))

Коментирай...