In Bruges

 • Сюжетът. Младият наемен убиец Рей и менторът му Кен (който е гей, непрежалил мъртвата си съпруга) са заточени в китното градче-приказка Бруж някъде в Белгия. Иначе готиният Рей се държи доста странно – факт, който лесно може да се сбърка и с преиграване, докато не стане ясна причината да бъдат изпратени на село. В разходки с лодки, обиколки по средновековни църкви и музеи и безсмислено пиене минават часовете на главните ни герои, докато чакат нареждания от човека, изпратил ги в Бруж – мистериозният Хари. Инструкциите в крайна сметка стигат до получателя си, от там нататък, обаче се оказва, че са трудноизпълними и се налага самият Хари да дойде в Бруж, за да въздаде справедливост… или просто да се наслади на приказното градче от невинното си детството.
 • Актьорите. Ако досега сте се съмнявали в таланта на Колин Фарел, то след този филм, можете спокойно да забравите за съмненията си. Не знам дали изиграва Рей по начина, по който го е виждал режисьорът, но за 2 часа филм минава през толкова състояния, колкото е минала Кейт Бекинсейл примерно, за цялата си кариера. В първата част на филма е почти истерично забавен, докато не се стигне до обяснението за малоумното му държане, където лицето му добива толкова обречен и безпомощен облик, че ти иде да плачеш с него. Ако сте Моника, със сигурност щяхте да му се израдвате и чисто визуално – престъпно е да не оцениш прекрасния контраст на детинския плач/усмивки с твърдата решителност в очите на един wanna be hitman. Колин Фарел ще ви покаже всичко това, че и още (някоя бойна хватка да речем).
 • Ралф Файнс гледа също толкова злобно, колкото и в Списъкът на Шиндлер. Трябва да призная, че неговият персонаж беше този, за който коренно си промених мнението от началото до края на филма. Той е човекът, който разрежда псувните с думи, чупи телефони, нарежда жена си, а след това ѝ казва, че тя е the one и има повече чест и принципи от цялата италианска мафия. Ралф Файнс играе Хари и е по-добър от всякога.
 • Брендан Глийсън е Кен или Аластор Мууди, ако обичате приказките за очилатия магьосник. За разликата от предните двама, Кен е емоционално стабилният и рационален човек в лентата. Досущ като Хари, с когото явно е прекарал достатъчно дълго време, и той си има принципи, които не включват сексуални прегрешения с малки момченца. Въобще този Кен е като Кен без Барби – решителен, на място, пресметлив, готов не само на думи да направи всичко за приятелите си. Отгоре на това притежава и типичното за англичаните чувство за хумор, които слоновете не могат да разберат и следователно умират от сърдечен удар.
 • Клои е дилърката-крадла, на която съвсем спокойно бихме се оставили да мами, краде и опиянява. Мари пък е дружелюбната, но твърда жена с принципи, която в края на тази година ще спечели наградата ‘най-добър хотелиер 2008′. Едната има прилично малка роля, а другата още по-малка, но мацките вкарват нужното усещане за модерен феминизъм в иначе мъжкия филм.
 • Режисурата. Режисьорът на In Bruges се казва Martin McDonagh и да – ние също не бяхме чували за него досега, а явно е трябвало. След малко търсене разбираме, че Martin McDonagh досега е режисирал основно пиеси, затова пък изключително успешно. Дебютът му в киното е късометражният Six Shooter, който печели Оскар и веднага се нарежда в списъка ни с must see movies. След това и In Bruges можем само да гадаем какъв шедьовър ни готви Martin McDonagh и да се надяваме да излезе по-скоро.
 • Джуджето. Джуджето е твърде ключова фигура във филма, за да го сложим при останалите актьори. Тук джуджето е много повече от режисьорска приумица или щипка екстревагантност. По какъв начин, обаче, ще разберете гледайки.
 • Bruges е в Белгия и е красив, а вие може да видите доста от него в най-успешният досега филм на 2008.
Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.17/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

 1. от шабла
  2.Dec.2008, 15:24

  Филма е много точен, но не е за любителите на екшъни със стрелба и преследване. Краят му обаче е лесно предвидим въпреки всички опити да се постигне някаква драматичност ( упс. спойлерче)

 2. от Явор
  14.Mar.2009, 11:26

  Филмът е уникален, Колин Фарел, партньорът му и онова джудже играят невероятно. Сценарият е великолепен, абе изобщо много добра трагикомедия. Краят е предвидим, наистина, но въпреки всичко ти домъчнява за героите.

Коментирай...