Immortals (2011)

„О, Зевсе, велики Зевсе, какво сториха с теб?“

Така сигурно би възкликнал някой древногръцки поет, ако имаше възможността да стане свидетел на безцеремонната и все по-честа изява на холивудските „майстори“ на развлекателно кино. Митологията на Древна Гърция сякаш отдавна е напуснала своето лоно и насилствено е била преместена там някъде на запад, в някое холивудско студио, където раждането на мейнстрийм епоси в 3D формат е ежедневие. И като всяка година и тази просто нямаше как да мине без поне един (или повече) такъв представител. След миналогодишния пагубен „сблъсък“ на зрителите с римейка на „Clash of the Titans„, тази година вниманието ни е почти насилствено отведено към поредния опит за някакъв вид зрелищен хибрид от митология, драма и екшън, носещ звучното име „Immortals„. И макар името на лентата да навежда мисълта за филм, който може би ще бъде запомнен и обезсмъртен, то крайният резултат е по-скоро заглавие, за което ще се поговори и не след дълго ще остене складиран някъде дълбоко в съзнанието на зрителя като нещо, за което трудно можеш да извикаш ярък и ясен спомен.

Режисурата на „Immortals“ е поверена в ръцете на режисьора Тарсем Сингх, който може и да не е познат на много от зрителите, тъй като има зад гърба си едва още две продукции. С „The Cell„, в който отново лъсваха безпощадните мъчения на Дженифър Лопес да бъде актриса, а шест години по-късно с филма си „The Fall„, Сингх си изгражда бавно-бавно името на режисьор, който залага на фантастичната и екстравагантна визия, чрез сглобяване на различни цветни картинки, понякога без особен сюжетен замисъл. Но докато първите му две произведения остават почти в сянка, то с новата му продукция, а очевидно и с предстоящия си нов прочит на „Снежанка и седемте джуджета„, който ще излезе през идната 2012-та година, индийският режисьор е решил да се цели в далеч по-широка, позната и благосклонна за печалба и някакъв вид популярност публика.

Историята в „Immortals„, или както е разпространен в родината ни „Войната на боговете„, е повече от позната. Имаме една идея, която звучи близка до съзнанието на всеки един човек, а именно така широко нищената напоследък тематика за древногръцките митове и легенди. Но вместо да се „срещнем“ с едно обръщане и завръщане към митологията в най-чистия ѝ вид, се забелязва по-скоро взимане на уж познати имена и митични събития от нея, и забъркване на една нееднородна кино отвара, чието действие остава съмнително и по-скоро пагубно, отколкото благотворно. Сюжетът започва като следване на учебник, като се опитва да ни загатне за опасностите, пред които се предполага, че по време на лентата ще бъдат изправени героите и чиито смелост и мъжество ще бъдат поставени на проверка и изпитание. Както е добре известно, за филм и история от този характер е невъзможно да се пропусне и момента, в който целият свят и съществуването на човечеството се оказва огромен товар на раменете на един привидно простоват, обикновен човечец, чиято съдба обаче е повече от необикновена, защото е не нещо друго, а богоизбран. И всичко това е повече от нормално, когато става въпрос за един филм, който залага на отминала, но все пак традиция като митологията, където качествата на смелост и доблест винаги се концентрират в един събирателен образ. И все пак проблемът, и може би най-големият такъв всъщност, на “Immortals” е това, че цялата желана енергия на епичност, вложена в един своеобразен епос, остава нереализирана и висяща във въздуха, обградена от различни душевни терзания и болежки, които явно трябва да накарат всеки един човек да се почувства някак близко до онова, което вижда на екрана, защото независимо, че действието се развива след 1220 година пр. н. е., все пак хората са си хора. „Immortals“ почти придобива функциите на един урок по моралност като залага на „познания“ по философия още в първия си кадър и продължава с вмятането на различни есенции, които възвишават човешкият дух и всеотдайност. И в това като цяло няма никакъв негативизъм, стига да се открива едно стойностно поднасяне на идеята на сценарийно и като цяло сюжетно ниво.

Действието на филма се развива в годините, когато Боговете от Олимп са се отстъпили от намесата си в човешките дела, след като са победили в битката си с Титаните. Заплаха обаче никога не липсва, когато става въпрос за човешки същества, и в конкретния случай тя идва от гневния и непривично злокобен крал Хиперион, превъплатен от номинирания за Оскар Мики Рурк. Разгневеният на боговете цар, решен да властва над човечеството, се е отправил към търсенето на легендарен артефакт, чиято неземна мощ ще му помогне в постигането на всичките си кръвожадни планове. Разбира се, не е възможно да бъде избегнато да се направи контраст на човешкия дух като се въвежда и образа на един обикновен човек със смело сърце, който бива белязан от боговете като онзи, който ще спаси човешкия род от наближаващата заплаха. Това е простосмъртният Тезей, чиято съдба е описана като повече от тягостна, но това очевидно е с цел да се подчертае и намекне факта, че именно неоправданите са надарени с богатството на духовната сила и мощ да извършват велики дела. В случая обаче с „Immortals“ всички тези характеристики на един мит някак започват да се губят, като не се усеща онова чувство на героизъм, където избраният е изправен принципно сам пред опасностите, за да успее да изпъкне пред хора и богове. Образът на Тезей, изигран от актьора Хенри Кавил, е обрисуван с нужните качества на митологичен герой, но в края на филма сякаш всичко това просто е било не от особено значение. Романтичната нотка на лентата пък е отприщена от срещата на Тезей с девицата-оракул Федра, превъплътена от Фрейда Пинто, чиято игра сякаш остава един от най-несполучливите фрагменти на лентата.

Що се отнася до останалата част от актьорския състав, нещата не стоят по-добре. Едно от нещата, които достигат степен на изумление е подборът на актьори, които трябва да пресъздадат част от най-характерните, значими и вдъхващи страхопочитание богове в гръцкия пантеон. Незнайно защо ролята на всемогъщия Зевс е поверена в ръцете на 32-годишния актьор Люк Евънс, чийто образ на общочовешко възприятия като белобрад и с исполински размери върховен бог на Олимп седи по-скоро пародийно, отколкото внушително. Всичко това режисьорът и прохождащите сценаристи Чарли Парлапанидес и Влас Парлапанидес смекчават с въвеждането на един по-възрастен, човешки образ на Зевс, поверен на актьора Джон Хърт. Но не по-добре стоят нещата и с актьорите Даниел Шарман, Исабел Лукас и познатия на всяка тийнейджърка Келън Луц, чиито опити за достоверност някак не успяват да бъдат усетени като легендарните Арес, Атина и Посейдон.

Що се отнася до техническата част на „Immortals„, то той може да бъде определен като качествено визуален, но не чак впечатляващ. Филмът е показателен как в днешно време лесно могат да бъдат пръснати над 100 милиона долара бюджет – с охота и без граници. Така популярните 3D и slow-motion елементи намират поле за изява в пълната си сила и тук, но не оставят ясна следа като нещо наистина незабравимо, а просто опит да се предаде някаква интересна визия и вдигане на възрастовата категория за забрана на филма. Епичността на битките, каквито сме свикнали да виждаме в подобни филми също до голяма степен отсъства. Огромната степен и насоченост към визуално изразяване се концентрира в няколко сцени, повечето от които в самия край на филма, които остават бегли краски на филм, който се цели в определена публика като се опитва да ѝ даде онова, от което се предполага, че има нужда. А финалът – той е такъв какъвто отново сме свикнали да виждаме в подобни случаи – загатващ евентуално продължение, стига колкото се може повече хора да са се решили да дадат парите си за поредния представител на комерсиалното холивудско кино.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Никс
  11.Nov.2011, 15:40

  Миналата година гледах Титани и Пърси Джаксъновци и ми стигаше, тая холивудска формула е обречена на свещена тъпота. Ревюто > филма :D

 2. от cinemascrotum
  12.Nov.2011, 20:42

  Утре ще го гледам и вече не искам. Очаквам да е над „Титаните“ и под „300“, т.е. в златната среда на нужника. :)

 3. от Бож
  12.Nov.2011, 21:21

  Ами може би е с един микрон по-добре от „Титаните“, но пък то и не е нужно много, за да надминеш нещо толкова зле. :D Но като че ли му се разминава и на този „безсмъртен“ бозилник въпросната златна среда. ;)

 4. от Владо
  12.Nov.2011, 21:25

  Вместо микрон прочетох микрофон, при което ми се прииска скротумът да вземе един диктофон със себе си, когато ходи на кино.

 5. от Бож
  12.Nov.2011, 23:01

  Ами все пак може да си вземе – да запише измъчените врясъци на Пинто. :D Но пък може и друг вид техника, за запълване на иначе похабеното време.

 6. от Делчо
  25.Nov.2011, 20:24

  Незнам какво толкова недоволствате! Филмът може и да не съвпада на места точно с митологията, но все пак живеем в XXI век и е нормално да има подобрени неща. Все пак филмът е просто за забавление и целта му е през този час и половина да те държи в напрежение. Определено си заслужава гледането на кино, а 3D ефектите са уникални!

Коментирай...