How To Train Your Dragon (2010)

Безспорно изминалата филмова 2010-та година може да бъде запомнена с много неща, едно от които именно това, че беше богата и изпълнена с нови представители на анимационното кино. Някои от тях проследяваха и ни разсмиваха с познатата ни история за злодеи, които крият доброта в душите си; други разкриваха своя нов поглед върху известни ни отдавна класически приказки; трети пък ни потопиха отново в пъстрия си свят на играчки и емоции. Независимо от това, в светлината на приближаващите Оскари, едва три филма от този жанр успяха да се доберат до така желаната номинация за „Най-добър анимационен филм“.

Представяме на вашето внимание един от тях, а именно приключението How to Train Your Dragon.

Излязлата в самото начало на изминала година лента е дело на режисьорите Дийн Деблоа и Крис Сандърс, работили заедно по предишната си продукция от 2002 година Lilo & Stich. Двамата господа са добре познати на „рисувания“ Холивуд най-вече и със своята работа като сценаристи, отговорни за появата на някои от вече обявените за класики анимационни филми като Beauty and the Beast, The Lion King, Aladdin и Mulan. А сега тандемът благо ви приветства в своя своеобразен „наръчник“ за това как да си дресираме дракон.

Историята на How to Train Your Dragon ни отвежда във викингското селце Бърк, където, като нещо абсолютно нормално, царуват отдавна установени правила и традиции. Всички ние сме чували множество легенди за викингите, тяхната несравнима сила и жажда за сражения, често пъти граничещи със самоубийство. Не са ни чужди и страховитите истории за дракони с огромни крила, скриващи небето и свиреп нрав, донасящ след себе си едно единствено нещо – смърт и разруха. Но дали всичко онова, което сме чували преди по тези теми е вярно? Най-вероятно трябва да оставим единствено въображението ни да отговори на този чудноват въпрос. Един нов и интересен поглед върху тези удивителни истории ни предлагат Деблоа и Сандърс, като ни потапят в атмосферата на една история за порядки, приятелство и храброст, заговорила с гласовете на Джей Баручел, Джерард Бътлър, Америка Ферера, Крейг Фъргюсън и други.

Базираната, по едноименната книга на авторката Кресида Коуел, лента ни запознава с Хълцук, млад викинг, готов по всякакъв начин да изпълни своя дълг, унаследен от неговите предци и предполагащ се, че тече в кръв му, а именно убиването на най-голяма заплаха за неговия роден дом – драконите. Решен да докаже, че е не по-малко способен от всеки друг войн, креативният и изобретателен, но неотговарящ на нито един критерии за това „как трябва да изглежда и да се държи един истински викинг“, Хълцук се изправя пред лицето на най-големия си кошмар; пред мистериозен дракон, носещ вдъхващото ужас сред хората наименование Нощен Бяс. Но дали онова, което се очаква от нас да вършим, за да се впишем в реалността, която обитаваме е способно наистина да ни накара да загърбим индивидуалния си порив и да забравим себе си? Това е само един от прекрасните въпроси, които тази лента поставя в същината на своя сюжет.

В типичния за почти всяка една анимация от този калибър How to Train Your Dragon съчетава в себе си множество сантиментални и дори чисто житейски тематики, комбинирани с свежия хумор, необходим за привличането на вниманието на публиката, за която главно е предназначен. Най-голямата награда обаче тук е успехът, с който тази анимация приковава вниманието не само на невръстните зрители, но и на всеки един пораснал любител на този жанр. Сблъскваме се с удивителната история за изграждането на една необикновена дружба, подплатена от чувството на лоялност, преданост и благодарност. Откриваме контраста между онова, което сме способни да направим, не просто, за да угодим на своите родители, а от най-искреното желание да намерим общ език с тях. Тази епична приказка също така ни позволява отново да се замислим, че не всичко, което не можем да разберем напълно е в категоричния си смисъл зло и опасно. Че невинаги грубостта и суровата сила са онзи подход, с който трябва да се обръщаме като реакция към онова, за което всъщност самите ние сме останали по един или друг начин слепи.

Емоционалният заряд на тази лента не позволява да останем безразлични към всичко онова, което виждаме пред очите си. По един интелигентен начин и със средствата на модерната анимация Деблоа и Сандърс ни представят своите интересни хрумвания по отношение визуалната концепция на драконите и запазват до голяма степен автентичния груб, в същността си, вид на викингите. Прекрасни природни гледки, добре издържани битки, съчетаващи в себе си необходимите дози от динамика и драматичност, успяващи да задържат зрителя в напрежението, което една приключенска история трябва да пробуди. Това са само част от плюсовете на How to Train Your Dragon. А елементите на приятен хумор, лека сантименталност и чаровна романтичност придават на анимацията онзи дивен оттенък на филм, който с лекота може да те накара да се усмихнеш, а защо не и просълзиш към края му. Несъмнено този творчески успех нямаше да бъде същият и без невероятната музика на композитора Джон Пауъл, улавяща в себе си духа на авантюрата, която съпреживяваме със затаен дъх. Едно музикално произведение, донесла на Пауъл и напълно заслужена номинация за Оскар за оригинална музика на предстоящите награди на филмовата академия.

How to Train Your Dragon е анимация, понасяща ни в полета на едно завладяващо и до голяма степен трогателно приключение, което със замах успява да ни накара да се насладим на всеки един миг, прекаран в проследяването на тази рисувана одисея.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 12 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Номинации за Оскар ‘11 | F r a m e s p o t t i n g
  13.Feb.2011, 17:15

  […] How to Train Your Dragon […]

 2. от lammoth
  13.Feb.2011, 18:38

  бахти якото детско :D Дракончето е много здраво :) Освен това, аз съм доволен от анимациите за миналата година. Онзи ден гледах The Illusionist (френската анимация), също много ми хареса.
  Бож, ще правиш ли класация топ 10 за 2010? :))

 3. от bungle
  13.Feb.2011, 20:24

  Много е яко детското. Аз си го гледах на 3D и останах очарована. <3

 4. от Бож
  13.Feb.2011, 22:55

  Ламоте, френския претендент все още не съм го гледал аз, но мисля тези дни да направя така, че да се случи. :D Иначе моят Топ все още се „пече“, така да се каже. :) Но тъй като съм явно едно много харесващо нещата същество, не знам дали ще е топ 10, или ще е топ 10+. :D

  Бънги, и аз имах удоволствието да го гледам на 3D, когато вървеше по кината. :) Определено останах очарован, беше едно доста сполучливо триизмерно преживяване. :)

 5. от Никс
  14.Feb.2011, 12:39

  Аз нямах удоволствието да го гледам на 3D и още ме е яд. Защото е едно от малкото неща, които си струват главоболието :)

 6. от Никс: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  17.Feb.2011, 20:39

  […] How To Train Your Dragon Леко нестандартен поглед над огнедишащите създания. […]

 7. от Емsи
  18.Mar.2011, 18:05

  напълно си заслужаваше парите. за 3D ефекта не знам но филмчето беше забавно и позитивно и смислено и оригинално. много ми хареса края защото дори и мъничко разби типичното клише за завършек в детските. арт-ът ако мога да се изразя беше толкова приятен и очарователен! и мацката на хълцук беше много яка ! ^^

 8. от cinemascrotum
  21.Mar.2011, 14:55

  Сори за феновете на „Играта на Играчките 3“, но Хикъп си беше най-добрата анимация на 2010 и това е то.

 9. от евелин
  22.Jan.2012, 12:10

  НАЙ-ХУБАВИЯТ ФИЛМ НА СВЕТА МНОГО МИ ХАРЕСА ЗАСЛУЖАВАШЕ СИ!!!

Коментирай...