How I Ended This Summer (2010) (EFA ’10)

Руският филм „Как прекарах това лято“ на режисьора Алексей Попогребски триумфира на Берлинале 2010 като спечели наградата за мъжка роля, поделена от двамата единствени актьори, които участват в лентата и награда за операторство, определено за високо художествено постижение.

Двама учени-метеоролози – Сергей и Павел, единият по-опитен, другият новобранец дават дежурства в метерологична станция по средата на нищото в далечния север. Всичко си върви по план, докато една новина не идва по радиостанцията, по която изпращат измерванията си. Павел се оказва единственият получател на трагичната вест, която трябва да съобщи на Сергей. Тук идва и драматичната пречка, която ще движи филма напред и която трябва да дава повод за размисли.

Реалистично сниман сред пустите красоти на Чукотка, филмът показва крехкостта и изобретателността на човешката природа, опитваща се да оцелее. Напълно психологизиран и задълбочен в изследването на ситуацията, филмът не се размива до самия край, но и не ти казва нищо ново, освен разчопления базисен драматичен фундамент от началото. Конфликтът е класически, правилно развит и не търпи посредствено решение, а постройката на сценария наистина не изпитва нужда от нещо повече от студен, реалистичен минимализъм и психологически човешки проявления.

В един момент обаче всичко се оплита така, че героите се „разединяват“ и на помощ на суровата драма идват приключенските опасности на природната среда, които блестящо кореспондират със случващото се в душевен план. Напрежението се усилва, после затихва, проблемът, който филмът вече е поставил остава статичен, а природните пейзажи, стопирани за минута-две, колкото и да са хармонични с това, което се случва, разсейват до такава степен, че в един момент се усещаш безчувствен, студен към ситуацията. Ако приемем обаче, че целта е била да се изследват двата типа поведение, то наистина режисьорският подход може би е правилен, но и това не помага на почти половината филм да не е напълно ненужен. Или по-скоро – след ключовата реплика, която е послужила и за сантиментално заглавие, то или знаеш какво ще се случи (бавно, мъчително за проследяване, развитие) или филмът ще свърши точно тогава. Лентата поема по първата пътечка. Бавен, дълъг, с прекалено преекспонирана визуална художественост, която не намира никакво метафорично отражение в изследването на идеята, филмът свършва на средата на нищото точно както е започнал, обогатен с едно-две събития и с въпроса какво ще стане после.

Поведението на героите е достатъчно интересно, но не търпи никакво развитие. Павел навлиза в „конфликт“ със Сергей, но той не се разрешава по стандарта на психологията, която началото засяга, а идва като своеобразно изкупление от страна на природата, което много прилича на игра на случайности и режисьорско измъкване от дълбоката тематика. Всичко, което се случва, намира отражение в непреходните човешки теми, които сценарият засяга, но така и не се отделя някакъв оригинален, мисловен, разчупен, а дори и логичен завършек. Колкото са по-силни мотивите на човешкото тук, толкова по-малко творчески подход и мисъл се наблюдава с всяка изминала минута.

Лишаването от щастие и любов обричат човека на самота, която започва още с осмислянето на това, което е загубил. Усмивката и непримиримостта се сблъскват със суровата реалност рано или късно, идва отчуждението от света, отекващо в ледените северни дихания – една нова реалност, в която приемаш това, което искаш. Филмът демонстрира тази емоция, но без никаква категоричност, без вътрешен поглед към душевността на човека. Вместо това, всичко се превръща в напрежение и страх, в суматоха и своеобразно бягство от истината, в преобърнати нелогични модели на поведение, в които си струва да вникнеш, но виждаш как започват да губят стойност след превъзнесената идея до края на филма  двата образа да се унифицират в един, в сантиментален, нелогичен излишък…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lilia
  1.Nov.2010, 3:32

  Мисля че филма е преднамерено анализиран.Не виждам повод за съмнение и отхвърляне на унифицирането към края на творбата.Въобще няма загуба на щастие и любов и реалност.Грешно е и виждането че настъпва самота.Цари някакво неоснователно объркване според мен.Любовта е налична и с пълна сила живее в двамата.тя е движеща сила и в промени направени досега и които ще станат.

 2. от Нели
  1.Nov.2010, 16:55

  Първите 20тина минути ми се сториха много отегчителни, а сега след този минус от теб, май съвсем се отказах да го гледам филма…

 3. от Иво
  1.Nov.2010, 17:03

  Не си прави труда по-добре. :)

 4. от Иво
  1.Nov.2010, 18:00

  lilia, ако объркването беше основателно, може би филмът щеше да е подхранен и с логика, която да обясни неоснователните моменти, освен ако не ги натовариш с някакво сантиментално драматично значение, че да ги обясниш от някаква дълбоко психологическа гледна точка, засягаща поведението на Аз-а в такива моменти. На мен това ми изглеждаше смехотворно, защото само наченато, като да се покаже колко дълбоко отива филмът, работи на някакво повърхностно ниво, а дълбочината, за която претендира, изчезна постепенно с края.
  Иначе, преднамерено анализирам, да. :)

 5. от cinemascrotum
  2.Nov.2010, 13:32

  Евала, спестихте ми два часа от живота – точно мислех да го гледам. Но вече няма.

 6. от Иво
  2.Nov.2010, 13:35

  Радвам се, че ми вярваш :D

 7. от mrsn
  6.Nov.2010, 15:14

  filmut e mnogo dulbok i ne e za vseki naisitna. ina4e osven silver bear na berlinare-to specheli predi edna sedmica i BFI London Film Festival, koeto gowori dostatuchno za kachestvoto na filma. avtorut na review-to se e oburkal spored men. na vseki bih preporuchal da go gleda

 8. от European Film Awards 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  28.Nov.2010, 23:25

  […] How I Ended This Summer […]

 9. от София филм фест 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  3.Mar.2011, 0:04

  […] Как прекарах това лято (2010) […]

Коментирай...