Heima

Heima е документален филм, който проследява турнето на неповторимите Sigur Rós в родната им Исландия. Както групата, така и страната са магически, а комбинацията от музика и кадри е просто приказна. Винаги съм се чудил за какво точно свирят и пеят момчетата и момичетата и филмът успява да даде доста ясна представа… дори и да не разбираш исландски.

В музиката на Sigur Rós ще чуеш леда и неговото топене, капчиците, които образуват малки кръгове върху водната повърхност, ще се сблъскаш с историята на един забравен кораб, ще усетиш вълните на океана. Ще имаш възможността да разбереш как звучи камъкът, или пък един протест, ще можеш да надзърнеш в света на четирите момчета. След всяка песен не остава нищо друго освен чистата емоция, а Dean DeBlois е показал доста умело това и в лицата на хората, които са имали възможността да посетят въпросните концерти (които се провеждат както на нормална сцена, така и на открито, акустично, в изоставена фабрика за риба и други) – по време на всяко изпълнение погледът на зрителите е празен, защото всичко се случва вътре в тях. Както деца така и баби и дядовци стават свидетели на тази магия.

Другият главен герой във филма е самата Исландия, която ни предоставя незабравими гледки. Това е един от най-красивите филми, които съм гледал някога. Филмът ни прави част от една чиста красота, която се запечатва в съзнанието на всеки за много дълго време.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RZYIfUdIyfs[/youtube]

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Моника
  13.Jun.2009, 17:20

  Що не писа за символиката? :р

 2. от jijo
  15.Jun.2009, 10:36

  „Винаги съм се чудил за какво точно свирят и пеят момчетата“

  Почти не пеят на исландски. Най-често пеят на измислен от тях език, който „нагаждат“ на мелодията. Дори албумът им, „( )“ (така се казва lol), e супер странен – всички песни са с различна мелодия, но с еднакъв текст, . Aма наистина щеше да е интересно за какви теми пеят.
  Иначе Исландия наистина изглежда супер красива страна, като забравена от времето, много бих искал да отида.

  П.С. за тези които харесват Sigur Ros, препоръчвам Amiina и Rur.

Коментирай...