Head-On (2004)

Последните няколко години на европейската кино сцена се утвърди името на талантливия  Фатих Акин.  За малко повече от десет години в киното немският режисьор успя да грабне множество награди, сред които Гоя, Златна палма и Берлинска мечка. Турчин по произход днес той е един от най-продаваните и обичани режисьори в Турция. И въпреки че е роден и израснал в Германия, във филмите си той често се връща към корените си. Неговите герои са емигранти, откъснати от родината самотни хора, принудени да се справят с живота в един нов съвсем различен свят.

Подобна идея лежи в основата на сюжета на С глава срещу стената – първият филм от трилогията Любов, смърт и дявол. Лентата разказва за живота на турските емигранти в Германия, които не са вече истински турци, но не са и германци. Главната героиня Сибел принадлежи на консервативно семейство, което я принуждава да живее в капана на едни ценности, които тя никога не е изповядвала. Младото момиче прави опит за самоубийство и е изпратено в клиника, за да се лекува. Там среща турчина Джахит и му предлага да се оженят. Така освободила се от зависимостта към семейството, тя ще получи възможност да опита повече от живота. Действието обаче се обръща в друга посока, когато между двамата се пораждат чувства, а малката им сделка прераства в унищожителна любов.

Със своя филм Фатих Акин излиза с глава срещу остарелите традиции, напълно неприложими в съзнанието на модерния млад човек. Режисьорът критикува лицемерието на тези семейни ценности, които позволяват на брат да удря сестра си, на майка да гледа детето си, докарано до ръба на лудостта. Акин не претендира да бъде човека, който определя правилно и грешно, морално и неморалано, той единствено защитава правото на човек сам да избере начина си на живот.

С глава срещу стената е филм за сблъсъка на двамата герои с културата и религията, с обществото и семейството, със загубата, болката, желанието, любовта… с живота. Лентата бясно лети от кючек и шампанско към пънк, бира и цигари, опиянява, възбужда, среща стената и отрезвява. Това е филм-коктейл от звуци, картини и чувства. Шумен, дързък и безкомпромисен.

В ролята на Сибел е  младата актриса Сибел Кикели – дива, красива, примамващо опасна. За втората роля Акин се спира на актьора Бирол Юнел, с който е работил веднъж в През Юли, а по-късно ще видим в Кухня за душата. Тук той носи черно палто, смърка кокаин и чупи бутилки. Двамата въвличат зрителите в един сладко-горчив романс, пропит в кръв и усмивки.

Саунтракът си играе с възприятията на зрителите, лутайки се  между традиционни турски ритми, хард-рок и пънк.

С глава срещу стената е буйна, дръзка, крайна, смазващо емоционална и епична приказка-кошмар за игрите на живота, за отчаянието и волята, за безумната страст и пречистващата любов.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.67/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от velqn
  5.Jun.2010, 1:27

  Филмът е як, ама е толкооооооооооова стар.

 2. от Gaspar
  5.Jun.2010, 8:15

  Изключителни филми.Както и „Музиката на Истанбул“ от същия режисьор.Нарочно отидох до Константинопол за да видя култовия Буюк Лондра хотел/Гран хотел Лондон/.Не знаех къде се намира,Открих го по изгледа към Златния рог от прозорците от филма.-Фатих Акин?-поитах достолепния с къдрава коса и бакенбарди рецепционист. – Фатих Акън . – поправи ме внимателно.Така е правилното произнасяне.Хотелът беше пълен с германци и англичани. – Наистина идват заради филма,станахме най-култовия хотел.
  Оттогава всеки път когато отида до Константинопол все гледам да мина покрай този хотел и винаги си припомням сцената от филма.

 3. от lammoth
  5.Jun.2010, 15:06

  Още по-трогателна е истинската история на актрисата Сибел Кекили, която за да изкара пари като млада, се е снимала в порно-филми. Пресата разкрива тази подробност, а тя се бори да изчисти името си и режисьорите да не я гледат като поредната отрепка, а да оценят таланта ѝ (не онзи „талант“, разбира се).

 4. от тру
  6.Jun.2010, 20:48

  в какъв смисъл филмът е стар? о.О

 5. от Никс
  6.Jun.2010, 23:10

  E как в какъв – не го дават в мола!

 6. от тру
  7.Jun.2010, 0:14

  за мен стар е, ако е правен преди 85та xD просто… 2004та може да не е била много скоро, но в света на киното да я определиш като ‘толкоооооооова’ стара значи или си на 13, или не си гледал нищо, което не е било по кината.
  но както и да е. филмът наистина е добър. много по-добър, отколкото може да се очаква. и принципно.

 7. от When We Leave (2010) | Framespotting
  18.Sep.2010, 0:57

  […] която изигра подобна история във филма на Фатих Акин  С глава срещу стената. Този път героинята и е по-уравновесена, но все толкова […]

Коментирай...