Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Ето че за седми пореден път се срещаме с приключенията на младия вълшебник Хари Потър, неговите приятели и магическия свят, създаден от английската писателка Дж. К. Роулинг. Измина изключително много време от появата на екранизацията на първата книга от световноизвестната сага и нещата, логично, са драстично различни – героите са вече пораснали, мракът започва все по-успешно да завлядява ежедневието в магьосническия свят, а паниката, тъгата и истерията са сякаш единствените останали чувства в този живот.

Първото красноречиво нещо, което оставя у зрителя като усещане след гледането на първата част от финала на сагата Хари Потър е, че това са филми, които се правят главно за хората, които са израстнали с четенето на книгите за белязания магьосник. И в това като цяло не се открива нищо лошо, имайки се в предвид факта, че това е едно огромно количество хора, които са гарантирана публика, готова да посети най-близкия кино салон в първите часове от излизането на новата лента за приключенията на Потър и компания.

Part 1 от Deathly Hallows, е дело отново на единствения режисьор, работил по поредицата, домогнал се до правото да направи повече от два филм за сагата, а именно англичанинът David Yates. Независимо от това, че резултатите от предишните две „магьоснически” ленти – Harry Potter and the Order of the Phoenix и Harry Potter and the Half-Blood Prince – бяха доста противоречиви, ето че върху плещите на господин Yates падна и нелеката задача да екранизира последната, седма книга. Новината, че финалното филмово приключение ще ни бъде поднесено в две части беше приета от феновете радостто тъкмо поради факта, че неизбежното идване на Края с главна буква беше удължено с още една година, прекарана в чакане на заветната кино-салонна дата. След изглеждането на Deathly Hallows: Part 1 идеята всякаш придобива съвсем нова емоция. Ако се премахне цялата почитателска еуфория, провокирана единствено от обстоятелството, че се гледа още един филм за Потър, първата част от финала може да се нарече добра, но леко разочароваща. Може би заради високите очаквания, нагнездени в съзнанието ни от епичните трейлъри завъртяли се през лятото, където създателите бяха решили да погъделичкат нетърпението ни с това да смесят кадри от двете части, се стига до ситуация, където забавлението от гледането се сблъсква с малка доза песимизъм от видяното.

В тази част от сагата се сблъскваме с една разчупена рутина, позната от предишните ленти. Мрачните и зловещи краски са ескалирали почти до своя максимум, а героите са изправени пред изпитания, не само физически, но и емоционални, с каквито не са и очаквали, че ще се сблъскат. Изключвайки типичния за една екранизания по книга момент, че промяна на оригинални сюжетни линии с цел по-голям драматизъм имаше, напрежението в Deathly Hallows: Part 1 се луташе някъде между изключителна забързаност и умерена мудност. И това не е никак изненадващо, изхождайки от факта, че в първата част от седмата книга на Роулинг се случват изключително важни за историята събития и факти, които обаче са обградени от сдържано количество динамика. Точно от тук се заражда гласът на съмнението дали идеята за две части на финала беше добра или не напълно. От друга страна не може да се отрече, че лентата имаше и своите добри страни. Чисто визуално филмът беше извънредно добре издържан и с изключение на един или два момента, David Yates показа, че когато пожелае може да създаде изтънчени и емоционално наситени сцени, които еднакво успешно успяват да разчувстват и развеселят публиката. А иронични и будещи смях в публиката елементи не липсваха, всякаш умело вмъкнати, за да не успее придобилият все по-мрачни нюанси свят на Хари Потър да окупира изцяло съзнанието на зрителя.

Несъмнено трябва да се отбележи и качествената игра на актьорския състав, които е изпълнен със завиден брой небезизвестни лица от английската сцена. Дори и да не сте абсолютен почитетали на приключенията на младия магьосник и неговите верни приятели, това да зърнеш за пореден път образите на Alan Rickman, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Jason Isaacs и нововъведения като Rhys Ifans и Bill Nighy е повече от достатъчен аргумент да видите първата част от финала на сагата. Що се отнася до по-младата част от каста, положението също успява да се задържи на ниво. Без оглед на всеизвестния факт (къде признат, къде не), че превъплъщението на Daniel Radcliffe в образа на Хари Потър е нещото, което може би най-ярко накуцваше в хода на филмовите екранизации, в Deathly Hallows: Part 1 21-годишният англичанин са справя задоволително добре, подпомогнат от леката и приятна игра на Emma Watson (Хърмаяни Грейнджър) и симпатичната завеяност на Rupert Grint (Рон Уизли). Последните двама доста ловко пресъздават и нарастващото емоционално напрежение между героите си; трепет, познат не само на тинейджърите, което е още една предпоставка за радушното приемане на лентата.

Първата част на Harry Potter and the Deathly Hallows е филм, които несъмнено ще постигне плануваните му успехи, защото вярната публика от фенове е винаги надежден гарант за това. И без значение от минусите и плюсовете, които съдържа лентата едно е сигурно – Part 1 е добра и сполучлива подготовка за епичността, която се очаква Part 2 да донесе.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.85/5 от 13 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Влади Неколов
  29.Nov.2010, 14:34

  Най-сетне дочаках да видя филм от поредицата, направен (почти) изцяло за феновете. За това ако се разходите из фенските форуми, ще видите колко екзалтирани сме всички, които обичаме поредицата! ;)

 2. от Албена
  30.Nov.2010, 6:54

  Аз леко се разочаровах… Сама съм си виновна, понеже отидох, без да преговоря историята и не очаквах да съм я забравила до такава степен. Струва ми се, че сравнена с предишни части, тази е много по-трудна за възприемане от не-Хари-Потър-фенове и дори от не-чак-толкова-фенове.
  Природните картини бяха впечатляващи, песента на Ник Кейв се вписва страхотно в отношенията между тримата главни герои, но на мен цялото напрежение ми дойде в повече и накрая вече ми се искаше да изляза от киното преди края на филма. Намирисва на комерсиалност разделянето на последната част на два филма, не знам.

 3. от Иво
  30.Nov.2010, 11:52

  …че то комерсиалност е цялата поредица, ако питаш мен :)

 4. от Бож
  30.Nov.2010, 18:10

  Радвам се, че филмът се приема добре от по-голямата част от феновете.
  Надявам се догодина да се сложи и що-годе качествен финал на сагата.
  Филмовата поредица си е като цяло мейнстрийм проект, който успява да постигне целите си. Нещо, в което други такива се провалиха с гръм и трясък. (Няма да назовавам конкретни примери, те се подразбират. :D )

 5. от preskoo
  12.Dec.2010, 21:15

  Очаквах по-добро ревю на филма. За мен беше разводнено и не казва абсолютно нищо съществено. Надявах се да има повече лично мнение. Предпогалам, че авторът на тази статия се е поинтересувал от ревютата в IMDb, защото на моменти ми се струва, че чета и от тамошните изразявания.

 6. от Бож
  12.Dec.2010, 21:30

  Ами, не. Не съм чел ревютата за филма в imdb, така че ако се е получило сходство в мненията си е съвсем отделен въпрос.
  Иначе в публикацията съм дал субективното като цяло мнението, което е зародило в мен изглеждането на филма. Като, да, свел съм „натрапването“ на изцяло личните си убеждения до някакво според мен нормално ниво. Опитът ми беше да покажа както леките разочароващи моменти от видяното, така и откриваемите положителни такива. Именно затова и не съм категоризирал ревюто като положително или отрицателно. :)

 7. от Влади Неколов
  12.Dec.2010, 22:52

  Ревюто – според мен – си е супер, въпреки, че – както стана ясно – мненията ни се разминават. Всеки си има вкус, а този тук е прекрасно застъпен с факти, част от които, за жалост, не мога да не приема :(

 8. от Бож
  12.Dec.2010, 23:37

  Да, точно – всеки има вкус. А и в крайна сметка сме се събрали именно да споделяме различни мнения. :)
  Иначе ако всяко нещо се харесваше по еднакъв начин на всички нямаше да е толкова fun. :D

 9. от Номинации за Оскар ‘11 | F r a m e s p o t t i n g
  25.Jan.2011, 16:21

  […] Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 […]

Коментирай...