Green Lantern (2011)

Последният по рода си, но и последен по значение филм за комиксови супергерои ни среща със Зеленият фенер – име, което най-вероятно не си чувал преди това. И неслучайно не си.

Разгледан като детски филмът можеше да мине за сносен. Можеше, но не вярвам дори децата да се впечатлят от абсурдната наивност, с която тече действието. Разбира се, че тук говорим за фантастика, но дори и най-смелата фантастика трябва да е базирана на някаква реалистична плоскост – било то основни физични закони или поне общочовешки принципи, бледи следи от логика. Точно тук Green Lantern се проваля, представяйки ни една долнопробна фантасмагория, изтъкана от напълно нереалистични и инфантилни моменти. Летенето в космоса, кадрите със Слънцето, зареждането за пръстена – всичко това трудно може да бъде обяснено, но за сметка на това е и слабо реализирано.

Интересно е, че Зеленият фенер в лицето на Ryan Reynolds (както междувпрочем и останалите близо 3600 зелени фенера) използва силата на въображението си и на теория може да прави всичко. Това, макар и да е недомислено и да отнема част от тръпката, поне дава голяма свобода на сценаристите… които обаче не се възползват, ограничени от собственото си въображение и безидейност. Няма нито едно загатване за нещо по-сериозно от гореспоменатата инфантилност, а сценарият се лее клиширан и написан като по учебник… за първолаци.

Феновете на главоболието – известно още като 3D – няма да са чак толкова разочаровани: Green Lantern е относително красив и визуално претрупан, като за ефекти е харчено на поразия. На моменти дори не прилича на лента, а на компютърна игра. Но колкото и триизмерен да е филмът, персонажите си остават едноизмерни, а сюжетът – плосък, та чак вдлъбнат.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 1.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Евгени
    14.Dec.2011, 11:11

    Гледането на филма е грешка!!!

Коментирай...