G.I. Joe: Retaliation (2013)

ОК. За да бъда напълно честен с вас, ще ви споделя нещо. Аз харесах „G.I. Joe: The Rise of Cobra“, ок? Ок? ОК?! ОК. Факт е, че помня точно 2 кадъра от въпросното заглавие, но това, което не съм забравил е, че предишният G.I. Joe носеше със себе си стабилна доза забава, неподправена, по детски. Дали и вие сте останали с това впечатление, това вече зависи от вас, вашите предпочитания и нагласа.

„G.I. Joe: Retaliation“ излиза (приблизително) четири години след предшественика си, Скалата и Брус Уилис са вътре, а аз няма как да бъда по-малко заинтересован. Дори, май, до колкото си спомням, не съм му гледал и един трейлър. Но! аз си харесвам добре направените екшънчета и ми трябваха точно две положителни ревюта да прочета и някак си успях да се хайпна до небето и обратно, така че отидох на прожекцията с нагласата да си прекарам добре.

G.I. JOE: RETALIATION

Филмът започва с Джотата, които трябва да влезнат в строго охраняема от северно корейската армия зона, защото. Вършат там каквото вършат, разсейват неподозиращите и най-вероятно невинни корейци като им гърмят порцелановите чаши за чай с пушка, от която африканските слонове бягат в паника и се изнизват като американски герои (каквито те, разбира се, са). Викам си „Добре. Започваме с динамика още в началото. Не ни занимават с предистория от предната част. Супер!“ Следващата мисия е в Пакистан, където Джотата трябва да обезопасят и вземат някаква ядрена бомба, защото. Там Джоджата вече почват да скачат, да раздават юмруци, да се стрелят и кривят куршуми (точно така, curve the bullet ама го ползват точно един път!), а едната ми вежда започва въпросително да се надига. Имаме кадри, в които нашите стрелят, но кадри, където лошите умират подозрително липсват, а в редките случаи, когато такива са налице, двата кадъра са странно разделени и сякаш са се наговорили да не работят заедно. Викам си „ОК. Това е едва 10-15тата минута на филма и е просто за загрявка. Епиката тепърва предстои.“ И така започна моето приключението в търсене на забавното при „G.I. Joe: Retaliation“.

Ей там някой каза „сюжет“! Сюжет ли? Не бъдете глупави, това е филм за пластмасови играчки, чиито канони забраняват да има развитието на персонажи (изключение на един) или някакъв смислен плот. Президентът не е президентът. Джотата всички ги мразят, накрая всички ги обичат, а Кобра (това е лошият) е много ядосан, защото уж е спал през последните четири години, но всъщност е бил буден. Не, не, не, не питайте. Сами ще разберете. Евентуално. Също така мога да бъда ужасен и да ви кажа, че има и „Mortal Kombat: Annihilation“ тип туист, а мога и да не ви кажа това.

G.I. JOE: RETALIATION

Когато някой ви каже, че Скалата им е любимият им актьор и нямат търпение филмът да излезне, защото той е вътре, то в този момент установявате, че и вие вече не гледате на него като бивш кечист с дървен поглед и още по-дървено тяло. След което, естествено, би трябвало, надявам се, стигате до логичното заключение, че не гледате на Дуейн „Скалатааа“ Джонсън по никакъв начин, при което получавате 5 точки от мен. Ето ги! 5! Това, което се очаква от него, той доставя. Гледа лошо, насочва пушката в правилната посока (или монтажистът се грижи това да изглежда така) и общо взето е татуирано як. Толкова е як, че се поти само като стои на едно място. Сигурен съм, че истинският г-н Джонсън не изпитва чак такова физическо затруднение да прави каквото и да е, но представете си, моля ви, какво му е на Блокадата (или Блок а.к.а. персонажа, който Скалата играе), когато ходи до магазина… или други места.

Също така играят и някакви други хора.

И Брус Уилис.

G.I. JOE: RETALIATION

И Бюнг-Хун Лий. Ах, Бюнг-Хун Лий. Този красив, красив дявол, чийто талант е напълно пропилян и който ако не ми беше любимец, щях да му се изсмея в очите на желанието му драматизира героя си. Но разбира се, той е прекрасен. И е нинджа. При това бяла. И дори в нинджа-костюма си е по-привлекателен от водещия женски персонаж, който се играе от Adrianne Palicki. Дори се и съблича в някакъв момент, с което нашата мома не може да се похвали, така че много точки за г-н Лий. И спирам да гийквам.

На режисьорското столче седи Джон М. Чу, който преди е снимал музикални клипове под формата на игрални филми – Step Up 2 и 3D, епиката за Джъстин Бийбър и прочие. Филмографията му предполага, че Джон М. Чу трябва да разбира от ритъм, движение в кадър, движение на камерата и цялостен усет за пространство, които са си предпоставки за добър екшън филм, че дори позволяват и малко визия. Имаме две опции в момента – или да заложим, че филмовите студиа са го държали изкъсо и не са му дали никаква свобода, или че г-н Чу просто не може да снима екшъни (или каквото и да е). Залагайте, защото филмът не може да се похвали с нито едно от изброените качества. Действието в „G.I. Joe: Retaliation“ е сковано и дървено, с почти никаква динамика, еднообразни престрелки и цялостна липсва на оригиналност и визия. Изключение (донякъде) е нинджа схватката по скалите, но както навън в момента купести сиви облаци са барикадирали небето, напълно не наясно с факта, че вече сме почти април, така и само една сцена пролет/филм не прави. Както Дюк (Тейтъм) може да е добър с пушката в полеви условия, но хване ли джойстик на конзола да е пълен бездарник, така и Джон М. Чу май трябва да си снима само музикалните клипове и да остави всичко останало настрана. Включително и 3D технологията.

G.I. JOE: RETALIATION

И така 110 минути, които се изнизват прилично бързо, защото постоянно нещо незначително се случва и постоянно Джотата се опитват да изглеждат яки, и готино, и да впечатляват, но явно малкото момче в мен е пораснало поне малко, защото не беше впечатлено. Или може би трябва наистина да си отраснал с въпросните играчки, анимациите покрай тях и всичко останало, с което малките американчета най-вероятно са обливани всеки ден. Но по нашите ширини не сме, уви, така че ще трябва да чакаме да пуснат по екраните нещо универсално, нещо с романтична жилка, нещо с любовен характер. Нещо като „The Host“. Ха!

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.67/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Pow R Toc H
  30.Mar.2013, 15:48

  Аз от първия помня само, че го спрях на 20та мин. след като получих гърч от посредствената тъпотия, която ме заля. Може и след това да е имало нещо забавно(ама надали). Владо, с къв акъл ще тръгваш да се забавляваш с подобен бълвоч бре. На всичкото отгоре вътре се подвизава тоя мазен Чайник дето няма едно гледаемо нещо. За другите дървета да не говорим.
  Второ поред ревю с тоя бездарник.
  Започвам да се притеснявам за здравия ти разум. :)

 2. от Владо
  30.Mar.2013, 18:22

  @Pow R Toc H, изчакай следващото ми ревю, за да спреш да се притесняваш.

 3. от movie blogger
  8.Apr.2013, 14:55

  110 minutes? First part was 2 houers long… probably did not have the imagination for 2h movie

Коментирай...