Franklyn

Франклин, пълнометражният режисьорски дебют на англичанина Жералд Макмороу, бе представен на 13 международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ и е пълна каша. И ми хареса.

Филмът разказва за четири личности, които не се познават една с друга, а самото действие се развива както в модерен Лондон, така и в средновековния, сайбърпънк Междувременен град. Героите на Бернард Хил (баща, търсещ завърналия се от Ирак син) и Сам Райли (в ролята на Майло, който разваля сватбата си, за да търси истинската си любов) са скучни и непълни, а на зрителя е отказан почти всеки детайл, който би му обяснил откъде идва героят, защо така прави и какво го тласка напред.

Положението е почти същото и при Раян Филип и Ева Грийн. Първият се превъплъщава в Джонатан Прийст и е единственият измежду четиримата, който живее в Междувременния град – място задвижвано от религия, а невярващите са гонени от закона. Прийст е атеист, детектив и отмъстител, носещ типичната за супер героите маска, а комбинацията от нея и дрезгавия глас води до сравненията с Роршах.

Героинята на Ева Грийн е комбинация между Белатрикс Лестранж и Морган Ле Фей (и двете изиграни от Хелена Бонъм Картър), но бившето момиче на Бонд не пропуска да добави и нещо от себе си – неподправен сексапил, доза самоубийствен чар, подла манипулативност и страст към визуалните изкуства.

Жералд Макмороу обръща почти еднакво внимание и на четиримата си герои, но фактът, че съдбите им почти до края на лентата не са свързaни, би накарал по нетърпеливите да напуснат кино залата. А ако изчакаш до финала, краят може и да те разочарова, защото е далеч от задоволяващ, съвсем малко изненадващ и като цяло остави в мен усещането, че е непохватно зашит, колкото да придаде някаква завършеност на случващото се на екрана.

Междувременният град и Лондон изглеждат много добре, а Макмороу е свършил невероятна работа със сравнително малкия си бюджет. С подходящите костюми и красиви общи планове на религиозния град, паралелната реалност е красива и мрачна, прекрасно допълвайки цялостната атмосфера на лентата. Мотивите за религията и нейната сила са интересни, макар и доста повърхностни, но поне дават началото на някои размисли, стига да сте в настроение за тях. Въпреки незадоволителната история и глуповат край, филмът е сравнително интересен (и не много дълъг) благодарение на Ева Грийн и мистериозния Джонатан Прийст. Като разказвач Жералд Макмороу със сигурност има какво още да учи, но този си недостатък компенсира с режисьорски умения и интересна визия.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Longanlon
    14.Mar.2009, 17:37

    Владо продължава с дългите си ревюта, в които разказва за тоя или оня аспект от актьорската игра, героите, обстановката… без да се разбере харесва ли му филма или не, нито какво да очакваме от него :)

Коментирай...