Framebites #09

Седмичната ни рубрика за трейлъри продължава под старото ново име Framebites, а „Каравани“ остава в миналото като работно заглавие. С това приключваме концептуалните драми и минаваме към истински важното – 9 трейлъра, от вълнуващ по-вълнуващ:

 
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Този двеминутен „тийзър“ загатва какво да очакваме от втората част на Хобит, а то е (да се надяваме) по-малко детинщина и повече епика. Едно от най-интересните неща в плануваната трилогия е на път да получи повече екранно време, а именно – драконът Смог. Хобит 2 ще започне похода си към боксофисовото злато на 13 декември тази година.

 
Diana
Diana е биографична драма за последните две години от живота на принцеса… Даяна. Главната роля е поверена на Наоми Уотс, която има опит с персонажи на изтерзана, но силна жена. Трейлърът показва разнообразие от интериора и екстериора, заобикалящ публичния и личен живот на прицесата на Уелс. Премиерата на Острова е на 20 септември.

 
Snowpiercer
Интересно заглавие се задава от Южна Корея и сценарист-режисьора Бонг Джун-хо. По френския роман „Le Transperceneige“, сюжетът ни отвежда някъде в бъдещето, където перпетуум мобиле вече е открито, но пък неуспешен експеримент е оставил Земята потънала в лед. Единствените оцелели обикалят света на огромен влак, а това, което „отваря“ историята е класовото разделение между пътниците – един от които е Тилда Суинтън. Лентата се очаква някъде след август.

The Wolverine
Пореден трейлър на The Wolverine, но може би и най-интересния дотук. Видяното към момента изглежда прилично и остава само сценарият да не е отчайващо тъп, като ключовата дума тук е „отчайващо“. Върколакът идва на 26 юли.

 
Man of Tai Chi
Киану Рийвс дебютира на режисьорското столче, докато в същото време раздава команди и ритници. Всичко това – в новият му проект Man of Tai Chi, сниман в Китай. Трейлърът обещава доволна доза бойни изкуства и турнирни сблъсъци с неясни правила и легитимност. Друго неясно е кога точно през 2013 се очаква лентата да види бял свят.

 
300: Rise of an Empire
Вярно на максимата „по слоу-моушъна ще го познаете“ се задава продължението на митичния 300300: Rise of an Empire. Зак Снайдер е отстъпил режисьорската роля на Ноам Муро, който има неясно какъв опит. Историята проследява инвазията на персийския крал Ксеркс, срещаща отпората на гръцката флота и войска – този път по-многобройна и не толкова легендарна. Логично, и стилистиката изглежда малко по-разхвърляна, но касапницата обещава да е все така зловеща. Сред новите имена са Съливан Стейпълтън, Ева Грийн и Лина Хийди. Едно наум може да имаме от факта, че лентата е снимана в България. Така или иначе обаче ще трябва да почакаме до март 2014.

 
Salinger
Рядко добър като за документалка е трейлъра на филма, посветен на Джеръм Дейвид Селинджър. Американският писател с революционен за времето си стил и знаков автор за вече няколко поколения – и най-известен с класиката „Спасителят в ръжта“ – пленява вниманието и с мистериозната си личност. Той спира да публикува през 1965, но не и да пише; а впоследствие отказва всякакви интервюта и публични прояви, живеейки в самоизолация до края на дните си. Документалният филм на Шейн Салерно показва хора от обкръжението на Селинджър, някои от които за пръв път говорят публично за него. В лентата се появяват също така други писатели и куп актьори, сред които Филип Сиймур Хофман, Едуард Нортън, Джон Кюсак, Мартин Шийн, Дани Де Вито. Лентата излиза през септември.

 
Elysium
Постепенно се задава вторият и дългоочакван филм на Нийл Бломкамп. Големият въпрос, на който Elysium предстои да отговори е дали успехът на District 9 се дължеше на случайност плюс щипка Питър Джаксън, или което е по-вероятно – младия южноафрикански режисьор наистина има сериозен талант. Това ще стане на 9 август, а дотогава може да се насладим на този дълъг и надъхващ трейлър, на Мат Деймън и Джоди Фостър.

 
Only God Forgives
Новият филм на Николас Виндинг Рефн е едно от най-чаканите заглавия на годината, а отбрани хора дори вече са успели да го гледат и да споделят дълбоко смесените си чувства. Only God Forgives е визуално доста обещаващ, дори експериментален, изпълнен с червено-оранжевите светлини на нощен Банкок. Стилистиката и бруталните сцени са движеща сила, но дали Рефн не е попрекалил със стерилизацията на историята и персонажите си? Иначе Кристин Скот Томас изглежда не просто изключително, но и любопитно, а Райън Гослинг е като излязъл от Drive и горко им на лошите, защото Господ може и да прощава, но героят на Гослинг – никога. Only God Forgives излиза по американските кина в средата на юли.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...