Film socialisme (2010) (EFA ’10)

Жан-Люк Годар е от тези изключителни режисьори, които оставят своя отпечатък върху изкуството. Но французинът не просто ще остане в кино историята. Уважаван, обичан или мразен, скандален, но преди всичко гениален, Годар вече половин столетие създава кино историята. Днес режисьорът, на преклонната възраст от 80 години, е в края на своя творчески път. Излезлият през май Film Socialisme, по който киномайсторът работи в последните четири години, най-вероятно ще остане последният му филм.

Лентата, най-просто казано, се явява визуално отражение на всички онези идеи и мисли за Европа и европейското общество, които Годар трупа през годините. Филмът обобщава и доразвива темите, които френският кинокласик неведнъж засяга в творбите си, повдига нови въпроси, но отговорите оставя свободни за интерпретация. Лентата представлява симфония в три части, която обединява игрално и документално кино, исторически и научно-популярни филми. За малко повече от час и половина Жан-Люк Годар прелита през история и настояще, обвързвайки философия, политика, религия и изкуство, хвърля бърз, но детайлен и задълбочен поглед върху световните проблеми.

Филмът си има начало, среда и край. Разбира се, не е задължително те да дойдат в този ред. И това Жан-Люк Годар го знае най-добре. Френският режисьор си позволява свободно да изрази всяка мисъл и всяко чувство, изпълващи съществото му – кадри, звуци и диалози летят без посока и без предел. Годар ни развежда из древна Елада, мистичен Египет, конфликтна Палестина, бурна Одеса, емоционална Барселона и вдъхновяващ Неапол – градове с култура и история. Говори за социализъм, комунизъм, капитализъм. За свобода, равенство и братство. Цитира любимите си философи и интелектуалци. Работи с архивни кадри от стари ленти или използва клипчета от интернет. Неговите герои са големи и малки, бели и черни, говорят на френски, немски, руски. Хаотичен, провокативен, по-оригинален и по-личен всякога – това е Жан-Люк Годар във Film Socialisme.

Научете чужди езици!, ни казва Годар, чийто филм създава сериозни трудности на голяма част от зрителите. Диалозите протичат предимно на френски, а изготвените на английски субтитри представляват само отделни думи и фрази от целите изречения. А може би ни казва Мислете!. Филмът е изпълнен със символика и силни визуални образи.

Представянето на Film Socialisme през май на фестивала в Кан премина на ръба на скандала. Френският режисьор, който така и не е печелил палмовото листо, не пожелава да присъства на премиерата на филма. Реакцията му всъщност не е изненада, имайки се предвид бурната история между него и престижния френски фестивал. Критиците пък побързаха да изразят мнение за лентата – в повечето случай негативно.

Прекалено претенциозен и необоснован или просто неразбран кино шедьовър е последният филм на Жан-Люк Годар? Това е въпрос, на който всеки трябва да отговори за себе си. Аз вече прецених – интелигентен, емоционален филм, който идва да ни напомни, че киното не е мъртво. Изкуството не е мъртво. Нищо по-малко от един гениален Жан-Люк Годар, който щедро споделя това изключително преживяване с нас. Film Socialisme е филм-подарък за всички синефили. Подарък за киното.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.67/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Yavr
  18.Oct.2010, 15:36

  Хм, за този филм бях сигурен, че ще има отрицателно ревю, но ме опровергахте. :)
  Не съм го гледал и нямам намерение да го правя в близко време, защото знам какво да очаквам. Иначе съм голям фен на Годар и съм гледал почти всички негови класики. За съжаление последният му хубав известен филм е от 1967 ако не се лъжа

 2. от Нели
  18.Oct.2010, 16:25

  В интерес на истината, не срещнах нито едно положително ревю из нета, което доста ме изненада. Обикновено колкото и да е противоречив един филм все ще се намери по някой и от двата лагера. Даже след едно ревю, в което авторът казваше за филма „Socialism“ is a bestiary of bullshittery, почнах да се чудя дали аз нещо не съм наред. Но честно мога да кажа, че ми хареса. Не знам дали не се дължи на това, че за никога не съм имала някаква крайно мнение за Годар. Наистина би ми било интересно как един истински фен на творчеството му ще приеме филма, така че когато го гледаш, ще се радвам да споделиш коментар. Дори и да не е скоро.

 3. от European Film Awards 2010 | Framespotting на две годинки!
  1.Nov.2010, 1:29

  […] Film socialisme […]

Коментирай...