Felon

Felon (2008) експлоатира една от любимите теми на американското кино – семейството. То е издигнато в култ. Семейството е нещо велико, но американското семейство е още по-велико. Та така и в този филм, където затвор, бой и несправедливост са само фон на любовта и отдадеността към семейството. Дори и най-големия злодей милее за своето семейство. В един миг стреля по хора или понечва да ги надупчи с нож, а в следващ – хлипа безпомощно до малкия си син. Защото това е Америка.

Филмът завършва с фразата, че понастоящем в Америка* има над 2,3 милиона затворници, като броят им се увеличава с над 1000 души седмично. Макар и да звучи любопитно, това не крие никаква поука, извод или смисъл. Прилича на сух факт, изваден извън контекста на филма. Леко несполучлив опит за драматичен ефект от „финалния, документален текст на черен фон“.

* не е ясно дали става дума за целия континент, или просто те така се възприемат. а теоретично може да е и градът Америка в Аржентина.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.50/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Longanlon
  13.Feb.2009, 9:13

  само си пропуснал да споменеш, че филмът е доста добър, като изключим изключително неподходящият за ролята на главен надзирател кльощав негър, на който повече му прилягат малоумните комедийки

 2. от Серж
  13.Feb.2009, 12:39

  Харесва ми инициативата ви за този сайт като цяло, въпреки острите мнения, но бихте ли се опитали да акцентирате филма с едно ниво абстракция, а не да ми обяснявате с „сцената в която се случи това“ … прекалено много спойлери има, поне според мен.

 3. от CX
  13.Feb.2009, 13:05

  Longanlon, за мен филмът си го бива, но е далеч от „доста добър“. Имаше немалко странни и неубедителни сцени. Колкото до Harold Perrineau, още от Lost има опит с роли на умопомрачен и шизофренясал идиот (поне това съм забелязал от няколкото случайни епизода, които съм гледал).

  Серж, уважавам мнението ти, но не съм съгласен за спойлерите. А за абстракцията – пробвай да пишеш абстрактно за десетки (не просто един-два) филми наред и кажи на кой поред си изпушил ;) Защото всичко се изчерпва.

Коментирай...