European Film Awards 2010

За пореден път тази година имаме удоволствието да говорим за Европейските филмови награди 2010. Този път обаче се намираме на финалната права – преди броени минути завърши церемонията по награждаването на победителите, която този път се състоя в Талин, Естония.

По традиция събитието се проведе във великолепна зала, а гостите блестяха в дизайнерски рокли и костюми. Също по традиция водещите сипеха безвкусни шеги на поразия. Номинираните пък тръпнеха в ужас – веднъж при идеята, че биха могли да не спечелят наградата и втори път при мисълта, че ще трябва да изкачат изключително хлъзгавите и неудобни стълби към сцената, ако в действителност я спечелят. Така динамика и емоционалност никак не липсваха.

След малко повече от два часа станаха известни всички наградени :

Най-добър филм : THE GHOST WRITER

Най-добър режисьор : Roman Polanski за THE GHOST WRITER

Най-добър актьор : Ewan McGregor в THE GHOST WRITER

Най-добра актриса : Sylvie Testud в LOURDES

Останалите наградени в категориите ще намерите тук.

Нели :

Няма да скрия, че съм малко разочарована от церемонията тази вечер. Някои от фаворитите ми отпаднаха още при окончателните номинации, а останалите  бяха напълно пренебрегнати от Европейската филмова академия. Въпреки това обръщайки поглед назад към тези два месеца, в който гледахме и коментирахме европейските филми, не съжалявам за нищо. Европейското кино е дръзко, искрено и емоционално.  А тази година невероятния микс от филми свърза история, политика, лични драми, трагедии и любов, сладко и горчиво. Имаше от всичко в живота. Така че преди всичко тази вечер истински наградените сме ние кино феновете, които имахме удоволствието да се докоснем до толкова различни стилове, така различни светове, впускайки се в тази незабравима разходка из време и пространство.

Иво :

Не отричам качествата на „Писател в сянка“, но на фона на всички европейски филми, които участваха в надпреварата, някак си, не съм и допускал, че ще вземе толкова много награди (освен, разбира се, сигурната статуетка за режисурата на Роман Полански, защото е Роман Полански). Въпреки всичко филмите тази година не бяха слаби, а писането на всяко едно ревю си заслужаваше труда. Силви Тестуд направи страхотна роля, която все още не съм описал в ревю, и може би, това е единствената награда, с която съм съгласен. Със сигурност, най-красивото нещо от селекцията по мое скромно мнение, беше „Мед“ на турския режисьор Семих Капланоглу. Другите неща са точно такива, каквито трябва да бъдат – разнообразие от стилове и грандиозна артистичност, което всъщност ни казва най-важното нещо от едно подобно мероприятие – кинотворците на Европа работят, за което ние, кинолюбителите, само можем да благодарим.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 13 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Бож
  4.Dec.2010, 22:58

  На мен малко смешно ми стана от всичките награди за „Писател в сянка“. :D
  Не за нещо друго, но просто все едно казваха „Малко сме предубедени, ще ги дадем на „Писателя“, не ни се сърдете. Просто…това е Полански!“ Хаха
  Харесвам Юън, но при мъжете имаше такива, които като че ли повече заслужаваха.
  Но както и да е. Европейското кино си е сила и ще се радвам ако все повече се оценява високо. (:

  Нели, Иво – поздравления за чудесно свършената работа с ревютата на претендентите. :)

 2. от Иво
  4.Dec.2010, 23:02

  …добре, че, предубедеността им не стигна до там да дадат наградата за женска роля пак на „Писател в сянка“… :D

 3. от Бож
  4.Dec.2010, 23:07

  Ким Катрал трябваше да обере всички овации. :D

 4. от lammoth
  4.Dec.2010, 23:35

  е, поне Lebanon взе наградата за най-добра кинематография, а всички ще се съгласите, че напълно я заслужава. Вероятно журито е гледало да избере малко по-комерсиален филм, но за мен The Ghost Writer си е солиден, а и пък Робърт Харис винаги е бил оригинален писател :)
  Ще е хубаво да кажете кои бяха вашите фаворите в отделните категории :)

 5. от Иво
  4.Dec.2010, 23:41

  проблемът не беше, че Писателят е лош филм, а че бяха много предубедени към него… за всеки случай и Луис Тосар и румънецът бяха по-добри актьори от Макгрегър. :)

 6. от Нели
  5.Dec.2010, 0:36

  За режисурата бих връчила статуетката на Самуел Моаз, женска роля – Сибел Кекили, мъжка – Луис Тосар.
  При най-добрите филми не съм гледала два, така че ще си замълча. Но и сред тия които съм гледала, едва ли бих определила Писател в сянка като най-добър…

 7. от Jen
  6.Dec.2010, 14:13

  Браво на двама ви за положените усилия и хубавите ревюта. :)

  Аз единственото, което мога да кажа за Големия победител, е че беше един доста… син филм. Това след сериозен напън да възстановя изобщо нещо от него. Та да, проблемът му не е, че е лош, а че е абсолютно никакъв просто.
  Или пък аз нещо пак не съм разбрала… :)

 8. от Иво
  6.Dec.2010, 14:39

  @Jen, аз го казах вече – не мисля, че ако филмът не беше на Полански, ако не обвързваше политически тъпотии и действителност в лицето на режисьора си, щеше да спечели. Да не говорим, че и този филм беше най-мащабен като проект и като слава – точно тези филми имат навика да печелят Европейските награди. Но, да, на фона на останалите, не мога да се впечатля толкова от Писател в сянка. Добър, но не колкото останалите. Но нали е Полански…

 9. от Yavr
  6.Dec.2010, 17:31

  Това да ви е за урок да не обръщате повече внимание на EFA :D, шегувам се, но истината е че в повечето фестивали и награди като Оскарите, глобусите и т.н. не връчват награди на най-добрия филм, а на най-изгодния ;)

 10. от lammoth
  6.Dec.2010, 19:16

  Lebanon е с две класи над всички останали, с невероятна кинематография, режисура, реализъм, политически коректен, в него нямаше добри или лоши, нямаше политически вкус, а си е чисто хуманен, завършен филм. Но явно неудобен. Пред него „Писател в сянка“ сивее монотонно, наистина. Аз не останах очарован от селекцията, филмите бяха леко посредствени, нищо ново. Lebanon трябваше да обере наградите :)

 11. от The British Independent Film Awards 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  7.Dec.2010, 18:40

  […] номинираните и наградените заглавия на тазгодишните Европейски награди за кино, мисля, за никого не е излишно да обърнем внимание на […]

 12. от Дринов
  8.Dec.2010, 19:01

  „Писателят“ беше добър филм, но и аз мисля, че ако не беше на Полански, нямаше да има шанс, пред повечето от другите филми.

 13. от European Film Awards 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  15.Sep.2011, 19:52

  […] постараем да ви държим информирани около събитието. Ето какво се случи през 2010 г., какво ще се случи този […]

Коментирай...