Essential Killing (2010) (EFA ’11)

Essential Killing е филм колкото военен, толкова и социално-битов; първичен, но и философски. Загатващ много и призоваващ към интерпретации.

Vincent Gallo влиза в образа на предполагаем ислямски фундаменталист – погрешно възприеман като талибан – който след кървавата си среща с трима янки се превръща в обект на преследване от Американските войски. Действието започва в пустинния и горещ арабски свят – Афганистан, Ирак или може би Пакистан, а по-натам се пренася някъде в предполагаема Средна Азия, може би дори в бивша СССР-република, където песъчинките са се превърнали в снежинки. Неслучайно казвам предполагаеми, защото филмът е лишен от всякаква конкретика и фактология – липсват имена, места, дати. Причини.

Режисьорът и сценарист Jerzy Skolimowski запазва пълен неутралитет, неподдавайки се на анти-терористичните, нито на анти-американските настроения. Историята на главния герой виси във въздуха, като лентата проектира само един отрязък от негови преживявания. Той не бива съден за предишни страници от живота си – за него говорят настоящите му действия. Там нищо не е спестено, а съдник е зрителят. Това обаче не е просто една лична история, а история за оцеляване: общовалидна и общочовешка, история за първичното във всеки от нас, за инстинктите и самосъхранението, за борбата за живот. Затова и колкото и обективен и безпристрастен да е погледът, то настроенията към проатагониста все пак се появяват – от симпатия в моментите, когато неволите му се стоварват една след друга, до отвращение, когато, готов на всичко за своето оцеляване, той действа почти животински и без сантименти.

Докато животинското начало и първичност лесно може да се намери във всеки, именно тук идва и асоциацията с военнополитическите и ислямистки мотиви – правеща паралел между личната борба за оцеляване и тази в глобален план, намекваща, че нещата не са само черни или бели, а „виновните“ не винаги сами са избрали този път.

Лентата е заснета основно в Норвегия и Полша, където Skolimowski е снимал около дома си. Наред с човешката природа, цялостната такава в Essential Killing също е жестока и безскруполна, ала и примамващо красива. Бродейки из необятните гори и снежни полета, героят изпитва целия студ и болка не просто физически, но и психически. Попаднал на едно ново и непознато място, диаметрално различно от неговия роден свят, той е загубен не само буквално: той губи и себе си.

Vincent Gallo е сравнително убедителен в ролята си, за което говори и наградата му от миналогодишния фестивал във Венеция. Безспорно персонажът е екзотичен и това създава предпоставки, но и пречки за доброто изпълнение. Американецът с италиански корени обаче е бил достатъчно отдаден и това личи в моментите, където той ходи бос в снега при температура от порядъка на -30 градуса, както и в притеснително натуралистичната сцена, за която изрично е настоявал да бъде използвана реална кърмачка. Актьорът успява адекватно да изрази фазите, през които героят му последователно преминава, в това число уплаха и борбеност, объркване, тиха паника, отчаяние, а накрая и прекланяне на глава пред безсилието. И всичко това без нито една изречена от него дума. Също толкова тиха и едновременно казваща много с мълчанието си е Emmanuelle Seigner – съпругата на Polanski, която се появява за кратко в края.

А той – точно както и обрисуващата го камера, на която от време на време ѝ бяга фокуса – е размит и отворен.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.20/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 5 коментара!  
Добави коментар?

 1. от European Film Awards 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  1.Oct.2011, 6:00

  […] Essential Killing (2010) […]

 2. от lammoth
  1.Oct.2011, 7:35

  и на мен ми допадна. Интересното е, че почти нямаше реплики, напрежението бе почти изцяло „натуралистично“. Ревюто ти много точно описва силните страни на филма :)

 3. от Val
  1.Oct.2011, 15:16

  Велика лента ! С малко изразни средства се казват много неща !

 4. от тинчо
  1.Oct.2011, 22:01

  Беър Грилс определено има какво да научи от тоя психопат ! :)

 5. от Борис
  6.Oct.2011, 18:42

  След такова резюме няма как да не се гледа, само едно невинно вмятане: Пакистан и Афганистан хич, ама хич не са част от т.нар. Арабски свят

Коментирай...