Elegy

Никога не съм разбирала увлечението на някои жени по 2 пъти по-възрастни от тях мъже. Изобщо остаряващата плът е отблъскваща и неестествена, когато си на 20-30 и мисълта за какъвто и да е контакт с нея е най-малкото неприятна. Нормално е да се търси мотив зад всяка такава връзка и винаги е трудно да се намери достатъчно убедителен. Елегия дори не се опитва. Във филма се набляга на увлечението на стареца и през повечето време младата му студентка е по-скоро обект.

Бен Кингсли играе Дейвид Кепеш – застаряващ професор по литература, критик и самотник. Дейвид има идеалната любовница (Патриша Кларксън) – красива жена без претенции, която идва и си отива и един не толкова идеален озлобен син, от когото се оплаква на най-добрия си приятел (Денис Хопър) – носител на Пулицър женкар, който се прави на някаква незабавна комбинация от психотерапевт и бавачка. Това е фонът, на който се гради историята за прекрасната Консуела (Круз) и ролята, която изиграва тя в живота на Дейвид.

Вярвам, че във всяка история за емоции, отношения и любов трябва да има някаква страст. В случая дори в секс сцените липсата на каквато и да е химия между Бен Кингсли и Пенелопе Круз е очевидна – факт, който си обяснявам със споменатото в началото на текста отвращение. Диалогът е низ от клишета и безсмислици с претенции за артистичност и многозначност. Малкото добри моменти са тези, в които Консуела е сама и гола (Пенелопе Круз има невероятно тяло и съм убедена, че показването му тук играе голяма роля във високата оценка в имдб). Сами по себе си всички роли са добре изиграни и никой не дразни с присъствие или маниери, но сюжетът е така поднесен, че прави една огромна част от действията на героите нелогични. И макар да съзнавам, че логиката не винаги присъства в любовта, смятам, че във филм с претенции да описва човешки отношения, реализмът е задължителен.

Elegy е правен по „Умиращото животно“ на Филип Рот. За да затвърди литературната си основа, филмът е представен като книга, в която Бен Кингсли е разказвач на собствената си история. За съжаление, зле адаптираният сценарий и многото безсмислени реплики провалят идеята за разказ. Ако Elegy беше книга, надали някой щеше да я прочете. С драматичното име и голата Пенелопе Круз обаче нещата стоят по съвсем различен начин.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Апостол Апостолов
  26.Nov.2008, 6:25

  Пепел ви на езика! Не всяка застаряваща плът е отблъскваща. Има мъже и жени, които се поддържат и изглеждат в зряла възраст далеч по- добре от повечето тийнейджъри. Говоря от собствен опит!

 2. от лекар
  26.Nov.2008, 7:12

  Филмът е отвратителен..Изкуствено създадени драми в хиперзадоволено общество,някои от които явно са въпрос на мода като ракът на гърдата..
  Има много по страшни и мъчителни заболявания и често срещани в практиката заболявания…Много по мъчително е да ти ампутират долния крайник,но това не е „модно“ заболяване и няма сексуален контекст

 3. от Ghibli
  26.Nov.2008, 11:34

  Нищо отблъскващо и неестествено няма в привличането към по-възрастен мъж, но явно някои хора просто не могат да го приемат и им се вижда така :) В крайна сметка тялото не е най-важното в една връзка, а и всички ще се сбръчкаме някой ден.

 4. от nik
  26.Nov.2008, 13:38

  Da, qvno ne go razbira6 :) Kakto i az ne razbiram kak nqkoi mogat da sa privle4eni ot po-malki ot tqh, koito zabelejete – imat perfektna koja i sa s poluh na mladost, no 4esto ne valnuvat s ni6to pove4e :) Vapros na programirane :) Vajnoto v slu4aq e da se otnasq6 s uvajenie kum horata koito ne razbira6 i s dopuskaneto, 4e ne e mnogo sigurno koq ot dvete situacii e „normalnata“ ;)

 5. от Моника
  26.Nov.2008, 14:42

  Ех, подозирах, че натам ще тръгне. Не съдя никого, просто за мен самата е необяснимо. Имам приятелка, която е омъжена за мъж с 30 години по-възрастен от нея и изглеждат доста щастливи, но пак казвам – аз не бих могла. И в случая под възраст нямам предвид просто външен вид. Има и нещо друго – не е нормално жените да започват да стават неактуални след една възраст само защото е съвсем нормално 50годишният женкар да продължава да си ходи с 20годишни момичета.
  Както и да е, специално в този филм (или поне в част от книгата) се говори именно за това – Дейвид, страдащ по умиращото си тяло и възхищаващ се на това на Консуела.

 6. от mrbones
  26.Nov.2008, 15:49

  Аз само не разбрах … граватара изключението, което доказва правилото, че не всяка плът е отблъскваща ли трябва да е ?

  Dude … get a life … or a cat or something …

 7. от Yoana
  12.Feb.2009, 14:25

  Увлечението на жените по застаряващи – а и каквито и да е, всъщност – мъже рядко има нещо общо с плътта им.

 8. от моше
  28.Feb.2009, 11:51

  да обясняваш любовта е като да преброиш звездите
  филмът е за красотата и не за красотата та пенелопе круз а за красотата на чувствата и мислите изречени с думи и ми е мъчно за всеки който може да нарече думите във този филм безсмислени

 9. от Forsa
  23.Feb.2011, 11:12

  г-н апостолов от снимките ви добре се вижда докъде се простира собствения ви опит.даже и за възраста си лъжете като застаряваща госпожица която винаги казва че е на 30…….и години докато изведнъж се оказва на 70.

 10. от anjela
  2.Mar.2011, 11:35

  това човекоподобно същество още ли продължава да пълни форумите със своите простотии.апостолов не се прави на това което не си и не можеш да бъдеш.много ти липсва за да си фигура в интернет,по скоро си фигурант.
  by anjela

Коментирай...