Ed Wood (1994)

Тези от вас, които познават огромното въображение на Тим Бъртън ще се изненадат да видят биографична лента във филмографията му. Онези, които го познават наистина добре обаче не биха очаквали нищо по-малко от това, което Ед Ууд всъщност е – артистичен и ексцентричен поглед върху една истинска история.

Филмът разказва за успехите и неудачите на Ед Ууд, прочут в кино средите като най-лошият режисьор за всички времена. Всъщност и за това се иска талант. Ууд бил до толкова заслепен от желанието си да прави кино и толкова влюбен във всяка своя лента, че никога не се отказва от филмите, които прави, въпреки че те не успяват да му донесат нито пари, нито награди, нито слава. Ед умира без пукната пара и днес, след неговата смърт, той е много по-известен, отколкото приживе, благодорение на биографичния филм, посветен на него.

Изборът на историята не е случаен. Бъртън признава, че е заинтригуван от приятелството между Ед Ууд и Бела Лугоси, което силно му напомня на отношенията му с Винсънт Прайс. Филмът е и комплимент към нискобюджетните хорър филми от детството на режисьора. В този род на мисли лентата е нещо повече от биография. С нея Тим Бъртън няма за цел да осмее главния герой, а по-скоро цели да обезсмърти онези негови качества, на които се възхищава. В кино измерението на режисьора Ед Ууд притежава упоритост и неугасваща вяра в това, което прави, както и заразен ентусиазъм, който те кара да станеш съпричастен към всяко негово начинание. Освен всичко той е и много искрен и положително настроен човек. Бъртън вече ни е запознал с подобен герой във филма Едуард-ножиците. И в тази лента откриваме един самотник, който трудно се вписва в обществото, но кагато намери приятел е готов да подари сърцето си. Голяма част от лентата акцентира именно между отношенията между Ед Ууд и Бела Лугоси, който участва във филмите на режисьора. В този контекст филмът е двойно биографичен, защото представя и значителна част от живота (последните години) на големия актьор. Сюжетът е пълен и с други знайни и незнайни герои и дребни небивалици, които поддържат темпото до самия край на историята. Сценарият е остроумен, а черно-бялата визия на филма идеално улавя духа на 50те години на ХХ век.

Главната роля е изпълнена с много желание от Джони Деп, който си партнира с Мартин Ландау. Последният дори получава оскар за поддържаща роля за изпълнението си. Екипът се дооформя от Бил Мъри и Сара Джесика Паркър, а саундтракът този път е дело на Хауърд Шор.

С Ед Ууд Тим Бъртън затвърждава имиджа си на ексцентрик и смел творец, който не само търси нестандартното, но го и създава. И въпреки че филмът няма касов успех, той намира своите почитатели сред кино феновете.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Васил
    13.Apr.2010, 23:24

    Мдам, един от най-добрите филми на тим

  2. от Тим Бъртън | F r a m e s p o t t i n g
    15.Aug.2011, 13:22

    […] Ed Wood (1994) […]

Коментирай...