Дзифт

Гледам и не вярвам на ушите си, другари и другарки! Дзифт действително е омолецомощаващо красив и няма никакви признаци да е отчаян от това.

Извадила всичките си предубеждения и недоверие, грижливо събирани от ‘шедьоври’ като Мила от Марс и Шивачки, седнах да гледам Дзифт след препрочитане на едно старо интервю с Таня Илиева в 1. Интервюто беше взето по време на снимките на филма, към който по това време не таях никакви надежди. В него Таня разказваше за неволите на българската актриса, връзката си с Руши и секса със Захари Бахаров. Все неща, с които не бих те занимавала, ако имах каквото и да е желание да резюмирам историята на Дзифт. Тук се намесва и значимостта на въпросното интервю – Таня преразказва вместо мен:

Действието се развива между 40-те и 60-те в България. Молеца и аз сме си гадженца от малки. И Владо Пенев (Плужека) е там, другият главен. Много е добър. И сме банда квартални нещастници. Владо ни е един вид шеф, намира ни работа. На мен ми е намерил при един бижутер и организираме обир, където обаче хващат Молеца и го пъхат в затвора за 20 години. После той излиза, ама това, което сме го откраднали , не се знае къде е, щото по време на обира става една патаклама и се загубва едно нещо.. И когато излиза Молеца, лошият Владо го хваща да го терори да му каже къде е нещото. И го отравя и едни неща се случват..

Това в общи линии е историята на романа на Владислав Тодоров, по който е и направен Дзифт. С тази история Явор Гърдев прави невъзможното – един напълно гледаем, ангажиращ и невероятно, но факт – забавен български филм.

Героите са кой от кой по-цветни (в черно-бял филм!).Гробарят, започващ филма с лайняната история, проницателният барман, едноокия затворник, палавите докторки, миниатюрната бабичка – достоен съперник на джуджето от Туин Пийкс, злият старшина, похотливата другарка, лудите пациенти – куп незабравими лица, поставени на точното място в точното време (регулярно обявявано от плътния мъжки глас по радиото). И все пак достатъчно неангажиращи, че да не засенчват основните персонажи – Молецът-пътник, Богомолката Ада и Плужекът-лайно.

Музиката е страхотна. Може и да ти навява някакви спомени, ако си над 30, няма как да знам. За мен всяка мелодия, ефект и песен бяха просто перфектен акомпанимент на съпровождащия ги кадър.

Емил Христов е операторът на Дзифт и заслужава държавни медали, статуетки, отличия или поне няколко чифта бельо от умопомрачени фенки, защото е свършил впечатляваща работа. Филмът е заснет толкова добре, че дори да отсъстваха по-горе изброените му достойнства, пак щях да си го гледам с кеф.

Ако имена като Братята Коен или пък Франк Милър ти говорят нещо, неизменно ще намериш микс от стиловете им в него. Което може само да те радва, защото заемките в този случай са достатъчно далеч от копиране. Преди да го гледам си мислех как ще напиша нещо от сорта на „Като за български филм – става“. Но не, Дзифт си става по принцип, а като за български филм е на някакви недостижими висини направо.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.11/5 от 9 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 12 коментара!  
Добави коментар?

 1. от zar tanev
  23.Mar.2009, 6:09

  Жалко това е един от доста тъпите филми с претеция които съм гледАл на последък,жалко а толкова се надявах…жалко за моя колега Иво Кръстев,жалко…
  четох някъде че се надяваме на оскар?!ха ха ха….абе хора вие не гледате ли кино…..?

 2. от Апостол Апостолов
  23.Mar.2009, 8:30

  „Дзифт“ няма нищо, ама нищо общо с българската действителност от онова време. Филмът прелива от дребнотемие, пустословие и парвенюшки хълцукания.

 3. от keipax
  23.Mar.2009, 10:56

  Интересен факт, който научих от по-долното ревю е и, че мелодията на песента на Гилда (Ада) е всъщност от филма „Гилда“ от ’46, своебразен ‘трибид’ към един от основоположниците на noir филмите.

  http://cinestrata.com/wordpress/2008/10/fnc08-review-zift

 4. от Явор
  23.Mar.2009, 11:07

  Много е зле…

 5. от Моника
  23.Mar.2009, 11:56

  Интересен факт е и, че Явор Гърдев е искал да го завърши по друг начин – с Ада, убиваща Молеца. Не знам каква е била цялата идея, но се радвам, че Владислав Тодоров не се е съгласил – краят беше перфектен, макар и не кой знае колко изненадващ.

 6. от Пламен
  23.Mar.2009, 12:55

  Много съм разочарован от филма. Супер похвати на заснемане, но всичко останало е гола вода. Мила от Марс ми хареса в пъти повече. Добре че не се прецаках да ходя да гледам Дзифт на кино (всъщност просто изпуснах прожекциите му). Вулгарността е полезна за един филм, но не е основа за филм.

 7. от Димитър Димитров
  23.Mar.2009, 23:04

  Ще ме накараш да го изгледам най-после.
  Само се надявам да не е типично български, с предимно и дори изцяло простащина.

 8. от V
  24.Mar.2009, 1:16

  „Мила от Марс“ не може да стъпи и на малкото пръстче на „Дзифт“. Иначе, българската публика се оказа много претенциозна, имайки предвид на какво дередже е киното ни…..

 9. от V
  24.Mar.2009, 1:17

  OFF topic- Сега забелязвам REC бутона-оригинално ;)))

 10. от domna
  5.Apr.2009, 18:57

  На мен пък ми хареса „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа“. Красив, стилен, нежен и …много тъжен. Жалко, че бяхме само четирима души в салона.

 11. от Тюленово
  20.Apr.2009, 9:15

  Фима става има си свестен сценарий, ама чак такава дандания около него. Пълно е със заемки от други такива филми. През цялото време ми напоняше стила на филмите за Марлоу – нали го знаете детектива дето все го бият и красивите мацки го прецакват :-)

 12. от Ал Кънев
  11.Dec.2010, 11:20

  Пълен боклук, създаващ усещане за безнадеждна психиатрична обстановка и нямащ нищо общо с тогавашната действителност – копие на гнусни американски недоносчета (някой може ли да си представи „официален“ боксов мач в български затвор). Липса на реалистичност, безкрайно преекспониране, откровена лъжа и разминаване с тогавашната реалност дори в декора и облеклото – шапки „Деголки“ на надзирателите в затвора, алоо малките нови човечета – не се лъжете от тези простотии!??

Коментирай...