Джедайска Академия

„…Американската армия няма друга алтернатива освен да стане чудесна.“
Джедайският кодекс намира място в US-армията благодарение героя на Джеф Бриджес (Номиран с Клууни за Оскар). Преживял просветление във Виетнам и шест години в хипи комуни, Бил Джанго получава картбланш от Пентагона да оглави новосъздадената от него Нова земна армия. Гуруто и последователите му с паранормални способности посвещават усилията си в усъвършенстване тези функции на мозъка, които могат да изпълнят военните задачи безкръвно и хуманно – сугестия, телепатия, психическа блокада… Любов? Светът (не)научава за засекретения отряд от записките на Юън Макгрегър- провинциален журналист, който ненавижда „малкото човече с малката си заплата и малкия си животец“ и търси себе си в(и) Историята, в Ирак. В Ирак и двете го намират под формата на най-способния ученик на Бил – Лин Касиди- Джордж Клууни. Сподвижник на Лин в тайна и за него самия мисия, младия Скайуокър бива посветен (повторно) в Ордена. Докато се справят ментално и физически с пустинята и терористите на Ал-Каида, Люк разбира, че Рицаря му е измъчван от ужасяващото Мълчание на Козата – съвсем неметафорична травма, универсална за всеки човек отнел живот. Личното изкупление на Лин блее сред пясъците, в новосформирания „сай-опс“ отряд на Кевин Спейси- тъмен воин, провел навремето Чистка в Ордена.
Препратките със Star Wars не са пародийни. Яростния смях, който те напушва не е пародиен. Надрусаният с ЛСД Джеф Бриджес и витаещият образ на Тимъти Лиъри също не са. Пародия (и то убийствена) са нагоните ни за доминиране, ноконтролируемия пориви да управляваш и да подчиняваш. Всекидневната ни злоупотреба със Силата. Пародия е всичко останало встрани от пътя на Джедая.
The Men Who Stare at Goats е интелигентен, извънжанров (антиутопия с елементи на комедия) продукт на Grant Heslov, (съдружник на Клууни в Smoke House Production Company), който гледа „дистанционно“ напред и не се взира в стената от „гладки“ пацифистки послания и морални поуки, защото вече е минал зад нея.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Longanlon
  3.Mar.2010, 19:45

  звучи интересно и ако не бях прочел горното нямаше да го гледам никога – щото признай, че това е най-тъпото заглавие в историята на киното въобще… :)

 2. от Ancho
  3.Mar.2010, 21:14

  Филмът е брилянтен, току що го гледах и две минути гледам в рийдъра ревю :) .За момент си помислих , че и аз съм прекалил с LSD-то. but i guess this is what is going to happen when u fly a helicopter while you’re tripping on acid.

 3. от lammoth
  4.Mar.2010, 3:19

  хахахахаха
  умрях да се хиля, когато разбрах кой е автора на книгата по който е правен филма. Всъщност няма значение как се казва, важното е, че е УЕЛСЕЦ. Шибаните уелсци освен за палави и самотни козички, за друго мислят ли?
  Дано е хубав филма, де. Макар и уелсец да е замесен в него.

 4. от cinemascrotum
  4.Mar.2010, 17:09

  Филмът изобщо не е лош, даже може да се каже, че е интересен, приятен и доста по-смислен от останалата бълвоч напоследък. И не се взема насериозно, в което е част от чара му. :)

 5. от lammoth
  4.Mar.2010, 21:33

  Току що го изгледах и се насрах от кеф! Много напушен филм, отдавна не бях гледал такава хипарска одисея. От него може да научите:
  – не карайте вертолейшън като сте друсани с ЛСД
  – любимата фраза на французите е: „Предавам се“ (това го знаят всички де)
  – какво е да си прецакан, ама наистина много прецакан
  – един по различен поглед върху събитията около нас

 6. от lammoth
  4.Mar.2010, 21:36

  мамицата му, няма ли да направя поне един коментар без граматически грешки?

 7. от Longanlon
  7.Mar.2010, 23:00

  Божеееее

  Мислех, че е невъзможно тоя филм да е по-тъп от заглавието си. Грешал съм.

  Такава тъпотия нема просто…

Коментирай...