Don Jon (2013)

Джоузеф Гордън-Левит. Няма как да не започнем с името на човека, стоящ зад Don Jon и отговорен за почти всичко, случващо се във филма. 32-годишният Джоузеф отдавна е сред по-симпатичната част от новата генерация холивудски актьори, ала вече успява да надскочи статута на „млада надежда“ – и то не защото е остарял.

Въпреки че за всичко си има първи път, сценарен и режисьорски дебют винаги си е нещо като смела авантюра. Актьорът Гордън-Левит не само я предприема, а направо се впуска в дълбокото с предизвикателна тема. Сюжетът на „Дон Джон“ проследява живота на едноименния си герой, който за разлика от много други хора съвсем точно и ясно дефинира своите интереси в живота: външния си вид, апартамента, колата, семейството, църквата, аверчетата, момичетата… и порното. Този завършен кръг обаче се нарушава и нишката се прекъсва, когато нашият човек среща едно момиче, една… десетка? Защото в света на съвременния Дон Жуан, който разнообразява реалните си контакти с порно – или по-скоро в обратен ред – хората очевидно са третирани като вещи и на тях им се слагат етикети и номерации.

Scarlett Johansson & Joseph Gordon-Levitt @ Don Jon (2013)

Кастът сам по себе си е интересен и предлага вариативност, която в началото е неясно как ще си пасне. Скоро и тези съмнения отпадат, но истински интересни остават двамата герои – Джон „Дон Джон“ Мартело и Барбара Шугърман. Това е един от малкото пъти, когато виждам Джоузеф Гордън-Левит и Скарлет Йохансон в толкова различни от обичайните им персонажи, контрастирайки както на изградените стереотипи и визия в досегашните им роли, така навярно и в собственото им поведение извън кадър. Джон е първичен и простоват – макар и далеч не тъп – типаж, с ясно изразени, но и ограничени интереси. Барбара мляска дъвка като нахакана фльорца, но всъщност е принцеса, която иска да нареди живота си по перфектния сценарий на романтичната комедия, и която вярва, че принцът не се ражда – той се тренира и отглежда. И двамата в голяма степен са събирателни образи, типични за масовата култура и наложените от нея норми на поведение и ценностна система.

Julianne Moore @ Don Jon (2013)

„На отсрещния бряг“ обаче стои не друг, а самата Джулиан Мур, превъплътена в хипарка на средна възраст с особено място в историята. Поради липса на достатъчно екранно време персонажът ѝ остава донякъде недоразвит, а действието около него – рязко и пришпорено. Гордън-Левит явно е решил да не оставя случайността на сценария, а да разчита изключително на обаянието и способностите на Джулиан. Тя от своя страна му се отплаща като очарова от всеки кадър с нейно присъствие… и сякаш това е напълно достатъчно да отмести погледа ни от един от малкото проблеми на лентата.

Темата за пристрастеността към секса и задоволяването „по електронен път“ вероятно ще става все по-актуална. Веднага се сещам за миналогодишния Shame – друг прекрасен филм, който обаче е някак по-абстрактен и отворен за интерпретации. „Дон Джон“ от своя страна е точно като героя си – директен, а с това са и по-ясни и достъпни идеите, отличими на фона на шумно порно и момчешки шеги.

Don Jon (2013)

Поднесен по интересен и оригинален начин, „Дон Джон“ е рядка изненада в жанра на романтичните комедии, макар и да не попада съвсем в него – и няма как, след като е намесен този враг на романтиката: порното. Донякъде изненадващо, някои сцени излизат далеч от политически коректния устав, обезличил толкова много други заглавия. Това обяснява и R-рейтинга. Въпреки че все пак филмът е направен да бъде гледаем дори от най-непретенциозната аудитория, Гордън-Левит е подходил достатъчно сериозно към темите, които поставя, а с това и отговаря на едно от собствените си послания – да не губиш себе си (и времето си) напразно.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.17/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Zoreto
  25.Dec.2013, 22:46

  Изненадващо добър!

 2. от Никс
  25.Dec.2013, 22:48

  Ама защо изненадващо? :D

 3. от Бож: Най-добрите филми на 2013 | F r a m e s p o t t i n g
  27.Feb.2014, 20:35

  […] Don Jon   […]

Коментирай...