Dogtooth (2009)

Филмът Кучешки зъб, който идва от съседна Гърция е един от петте претендента за Оскар в категорията за чуждоезичен филм. Последната номинация, с която американската Академия за филмово изкуство уважи гръцкото кино датира от далечната 1977 г., когато в тази категория се състезава филма Ифигения на режисьора Михалис Какоянис. Кучешки зъб, който е дело на режисьора Георгиос Лантимос вече обиколи няколко фестивала и породи противоречиви реакции с шокиращото си послание.

Филмът разказва историята на едно семейство, което води необикновен начин на живот.  Бащата е единственият член на семейството, който има връзка с външния свят, трите му деца и майка им прекарват дните си затворени в една къща, от която никога не излизат. Двамата родители са създали измислен свят за децата си, държейки ги настрана от технологиите, изкуството, дори създават ново значение за някои думи, които използват. Така те живеят в пълна изолация от света, в привидна утопия – на място, където няма тревоги и проблеми.

С горчив сарказъм  и в безмилосто дръзки сцени, режисьорът разобличава света, в които живеем. От една страна, единствено в рамките на семейството, в което ни поставя филма, бихме могли да го възприемем като поглед върху възпитанието, нормите, родителското влияние и обич. От друга страна обаче бихме могли да определим разказаната история като метафора, отразяваща днешното общество. В ролята на детето влиза обикновения човек, а родителят – този, който упражнява контрола – това са политиците и правителствата. Поставен на политическата сцена, това е филм за всички онези ограничаващи свободата (на мисълта най-вече) инструменти, с които си служат управниците, за да подчинят хората. Както и при семейството във филма, така и в действителността всичко се върши с претекст за гарантиране на сигурност и с идеята за спокоен и по-добър живот. Резултатът и на двете места е един и същ – духовно осакатени хора, толкова свикнали с налаганите им лъжи, че не правят разлика между истина и измислица, хора, които не могат да мислят самостоятелно или взимат решения.


Понякога, въпреки че смятам себе си преди всичко за любител-драскач, се случва да гледам филмите с очите на човек, който ще ги ревюира. Неволно или по навик в ума ми се зараждат мисли за сценария, режисурата или играта на актьорите. Друг път обаче емоцията, в която те потапя филма е толкова силна, че единственото, което ти остава е да и се подчиниш без много да му мислиш. В този случай се налага да поема дъх и да изчакам първото впечатление да премине, за да обмисля трезво видяното на екрана. Пускам си отново лентата, за да проследя внимателно вложените идеите и това как са представени, да огледам всички онези клиширани категории, които точка по точка ще построят ревюто ми. И тогава сядам да пиша.

Накрая, изключително рядко, идват онези филми, за които и след поредното превъртане не бих могла да кажа нищо – филми, които притежават толкова силна идея и провокират толкова дълбоки чувства, че не виждам нито думите, които бих могла да използвам в ревюто си, нито смисъла от тях. Точно такъв филм е Кучешки зъб. Не мога да ви кажа дали лентата е добре написана или изиграна, не познавам нито режисьора, нито актьорите. Не си направих и труда да проверя. Честно – не ме и интересува. Единственото нещо, което бих могла да ви кажа сега е, че от много време насам не бях попадала на толкова болезнено откровен, дори отблъскващ филм. Тъжен и обезпокояващ са сред определенията, които бих използвала. Едновременно абсурден и така реален. Комедия, която ужасява. Смел. Провокативен. Комплексен. Бунтарски. Филм, който белязва.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.64/5 от 11 глас(а)
Loading...

 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Yavr
  12.Feb.2011, 22:26

  Филмът е много провокативен, дори прекалено може би. Много ме изненада, че супер консвервативната американска академия е намерила смелост да го номинира. Не че има някакъв шанс да му връчат Оскар, но определено ще внесе малко европейска лудост в церемонията :D

 2. от Нели
  12.Feb.2011, 22:50

  И мен ме изненадаха, това беше единствения филм от чуждоезичните, за който бях сигурна, че няма да го номинират :D
  Видях, че си го имаш в топ-а за годината, добър избор ;]

 3. от Val
  13.Feb.2011, 10:05

  Не ми допадна !
  Тази тема е добре засегната в Ma mere от 2004 год.

 4. от Тру
  13.Feb.2011, 11:12

  @Вал, може ли да обясниш какво общо виждаш в двата филма? :?

 5. от Иво: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  18.Feb.2011, 14:41

  […] Dogtooth /Kynodontas/ Най-голямата провокация на 2010. Един доста различен […]

 6. от Номинации за Оскар ‘11 | F r a m e s p o t t i n g
  18.Feb.2011, 20:31

  […] Dogtooth […]

 7. от Alex DeLarge
  4.Jun.2011, 3:54

  Доста ми напомня на филмите на Ханеке.Особено Funny Games и Cache.

Коментирай...