DISTRICT 9

District 9 е светъл лъч в научната фантастика и филмите с извънземни – жанр, леко пренебрегнат в последните години и с уронен престиж заради купищата смехотворни фантасмагории. И ако ли започва като светлина в тунела, то по-натам градира до ослепителен взрив.

District 9

Заснет с визията на документален и репортажен, филмът те потапя и едва ли не удавя в атмосферата, постигайки едно почти перфектно съчетание между sci-fi и реализъм. Тематиката е интересна, сюжетът е сравнително оригинален, а динамиката държи през целия филм и не оставя да скучаеш нито за миг. Наред с вече идентифицираните летящи обекти са преплетени и съвсем актуални световни проблеми, чисто човешка глупост, драма. По-будните могат да прозрат в лицето на извънземните едно типично малцинство – от онези, които сме свикнали да гледаме постоянно. А хората отсреща са ксенофобите. Под динамичното действие и екшън се откриват разни морални въпроси и дори (черен) хумор. И на моменти всичко е като една голяма метафора за човешката природа и времената, в които живеем.

District 9

Ефекти и CGI има предостатъчно и то на висота, но най-хубавото е, че този път са подплатени с идея и замисъл. Имайки предвид формàта и аудиторията, не може и без няколко банални момента, но за тях едва ли ще те е еня особено и няма да издребняваме.

За добро или зло District 9 оставя доста въпроси след себе си. Без да будя допълнителни очаквания (очакванията будят разочарование) или разкривам елементи от сюжета – гледай!

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 12 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 18 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Елена
  12.Sep.2009, 16:33

  Определено най-странния филм с/за извънземни, който съм гледала … Не е точно моя стил, но е различен и си заслужава да се гледа.

 2. от Vesela
  12.Sep.2009, 17:07

  Ревю след ревю – браво :>

  По принцип не е нещо, което очаквам от себе си да харесам, но останах заинтригувана и може би ще го гледам :)

 3. от Longanlon
  12.Sep.2009, 20:06

  чел съм преди години разказът на Шекли, по който е правен филма, тъй че знаех как ще свърши :)

 4. от voxy
  13.Sep.2009, 18:01

  @Long и?

  прекалено много суперлативи

 5. от cinemascrotum
  13.Sep.2009, 18:47

  Филмът е адската кръстоска между екшън, драма и сайфай, а фактът че е реалистичен идва от това, че сюжетът е подплатен с действителните спомени на режисьора, който е живял като дете нв Йоханесбург.

 6. от UZUMAKI
  20.Sep.2009, 15:48

  Робърт Шекли няма нищо общо със „Сектор 9“.

 7. от Димитър Димитров
  21.Sep.2009, 15:31

  Гледах, гледах, гледах. Общо взето нищо интересно.
  Още като запознаха с „визията на документален и репортажен“ се усетих, че ще е някаква глупост. Дори сега като се замисля не мога да намеря нищо, което да ми е харесало във филма.
  Уж пичовете са доста по-напреднали от нас, пък се гавриха с тях.
  Абе поредната гавра с оценки в imdb-то.
  Както стана и с Антихрист.

 8. от cinemascrotum
  23.Sep.2009, 10:21

  Митак, осъзнай се преди да коментираш абсурди. Гавра с оценки? Та това е един от малкото филми, на които оценката си отговаря перфектно. Но пък щом спомена „Антихрист“ в коментар за „Сектор 9“, мисля че доста неща относно филмовата ти култура се изясняват. :)

 9. от Димитър Димитров
  28.Sep.2009, 18:00

  Всеки има различен вкус.
  За мен да снимаш различно не винаги означава добро.

 10. от Васил
  28.Oct.2009, 21:53

  Гледах го до известно време, но последните 15 минути така ми дотъпя, че не издържах и спрях да го гледам, след което го изтрих. Което е доста странно при положение че първия половин час кърти отвсякъде.

 11. от MindOrg
  13.Nov.2009, 13:09

  cinemascrotum: Димитър се изказа много точно. IMDB е най-голямата реклама за филми от доста вереме и оценките там все по-често излиза ,че са платени. Като всичко лъскаво и фалшиво , което ни заобикаля. И ако на Watchman оценката не е била завишена – ХАХАХАХАХАХАХАХАХ. Мъча се и не мога да се сетя по-голяма простотя да съм гледала някога. Някога. Оценката на филма в IMDB обаче е повече от впечатляваща. Залата на Watchman беше пълна, Билети имахме една седмица по-рано / за да имаш удоволствието да гледаш доста рекламиран филм за 5 лв. на хубави места трябва да си по-находчив/. Залата – пълна до последното място. Още след първият един час обаче хората малко по малко запонаха да се изнасят. Едни хора пред мен оправдано заспаха и аз им завиждах…District 9 /поне да беше 69/ за мен е поредната завишена оценка в IMDB. Пълна липса на каквато и да е логика. Главният актьор беше пълен идиот…и ако започна да визирам колко много моменти във филма бяха тотално извадени от всякакъв вид логика и идея ще изпусна обедната си почивка. Байз:)

 12. от чичо манчо
  22.Dec.2009, 14:47

  Съгласен съм, поразително нелогичен филм! Авторите на сценария са
  потресаващо зле! На всеки две минути идваше някаква абсолютна глупост.
  Невъзможно е да изброя всичко. Особено ме издразни например една сцена, в която нашият, току що избягал от „лошите“, които се канеха да го разчленят (а каква тъпотия беше това, че никой не го пита даже как се е стигнало до тая трансформация, и той сам не се сети да спомене, че за всичко е виновен флакона с „гориво“, за да спаси живота си), върви сред някви треволяци и женски глас зад кадър обяснява, че той решил да отиде на единственото място, където няма да се сетят да го потърсят – гетото на извънземните. Ама че глупост – къде другаде може да отиде човек превръщащ се в извънземно?!?

 13. от Hader
  4.Jan.2010, 10:00

  Излагате се с дребнавите ви коментари, District 9 е един от най-добрите филми в този жанр, излизал през последните години. Не случайно е заснет в Южна Африка, където раните от апартрейда все още зарастват. Това чувство за превъзходство и презрение над другите раси, наличието на повече човечност в чудовищоподобни извънземни, и това как едни интелигентни същества могат да се превърнат в чудовища (терористи) поради уродливото отношение към тях от страна на околните – това са доста сериозни теми, представени с голямо въображение. Филмът ме подсеща за Марк Твен и творбата му „Най-низшето животно“ (The Lowest Animal), един гениален разказ, показващ какви сме ние, хората. А вие пък сте тръгнали да чоплите неща от сорта, „ама тая капачка как се отвори“…. На мен много ми хареса този филм и го препоръчвам на всички сай-фай фенове

 14. от cinemascrotum
  4.Jan.2010, 10:34

  Ами да, който иска шарени фантазийки, да си гледа „Аватар“. „Сектор 9“ е филм за сериозните фенове.

 15. от dimitar malinov
  29.Apr.2010, 10:54

  nai nai dobroroto prosto klasika v janra si.Tova se kazva realizam,sci-fi,drama,sujet i muzika sabrani na edno mqsto

 16. от Спорт
  2.Sep.2010, 12:39

  Филма е добър, изгледах го преди няколко дена и ми хареса – не е нищо особено, но според мен не е и филм който ме е отказал по средата от гледането му.

 17. от Elysium – trailer | F r a m e s p o t t i n g
  21.Apr.2013, 16:21

  […] пълнометражен филм. Въпросният филм обаче се казва District 9 и този факт би следвало да говори сам по себе си, но за […]

 18. от Framebites #10 | F r a m e s p o t t i n g
  17.Jul.2013, 16:26

  […] на който Elysium предстои да отговори е дали успехът на District 9 се дължеше на случайност плюс щипка Питър Джаксън, или […]

Коментирай...