Die Welle (2008)

Вълната е адаптиран по новелата на Тод Щрасер, която беше вече филмирана в едноименния филм на Александър Грашов през 1981г. Близо 30 години по-късно своя поглед върху историята ни представя младият немски режисьор Денис Ганзел. Филмът излиза през 2008 година и прави фурор в Германия. Това се дължи не толкова на неговите кино качества, колкото на темата, която засяга – автокрацията – болезнена тема за много германци и хора въобще. И макар че действието се развива в Германия, посланието на филма е насочено към цялото човечество.


Вълната започва с кадри от едно съвременно училище, чиито ученици, като повечето такива днес, са заети с всичко друго, но не и с уроците. Младите момичета и момчета спортуват, излизат по дискотеките, забавляват и се правят всичко онова, което е характерно за тийнейджърите днес. Всеки гледа към своето бъдеще и рядко се интересува от миналото. Тук идва ролята на учителите и уроците по история, които служат, за да им припомнят какъв е бил светът. В седмичния проект по история учениците трябва да се запознаят с анархизъм и автокрация. Първата тема е по-интересна и Рейнер Венгер, любимият учител по история, настоява да я преподава. Той обаче бива изпреварен от своя `скучен` колега и увисва с втората. Героят е олицетворение на съвременният гимназиален преподавател – едновремено будещият респект, но също и готин учител, който се радва на голяма популярност сред тийнейджърите. И въпреки не много приятната тема, неговият клас е пълен. Сега Венгер трябва да намери начин да прикове вниманието на учениците. Такава възможност получава още през първото занятие. След разразилата се дискусия, в която бива намесено името на Хитлер, учителят задава въпроса : – Значи смятате, че установяването на диктатура в Германия вече не е възможно?Не е възможно, отговарят учениците.  В този момент за да направи урока по-интересен, Венгер решава да им докаже точно обратното.

Подобен експеримент е проведен в действителност от американският учител Рон Джоунс през 1967г. Но ако той успява да овладее положението на време, то за героите във Вълната нещата излизат извън контрол.

Всичко започва с общо име, лого и еднакви униформи, за да се превърне в нещо повече от проект. До къде ще стигне Вълната?  Развръзката  на филма всъщност не е от значение и това се вижда от малко компромисния и предвидим финал. Важно е самото действие, което те помита като вълна. Важна е тази идея, която в началото на лентата ти се струва невъзможна за осъществяване. Не за пръв път виждаме Денис Ганзел да подхваща подобна тема. Но тук режисьорът не се интересува нито от история, нито от политика. Интересува се от човешкия характер и неговата трансформация под натиска на общността. С Вълната Ганзел повдига сериозните въпроси : Колко подвластни сме на манипулация? Защо е по-лесно да бъдем част от тълпата?  Защо имаме нужда от ръководна фигура?  Колко опияняваща е властта?

Вълната е един добре написан, добре режисиран и добре изигран филм. Но преди всичко това е много провокативен филм. Най-вече защото е  правдив и отразява една страшна действителност, в която много хора отказват да повярват. Това е силен филм с послание, чиято цел е да наруши хорското безразличие. Не е заплаха, а предупреждение.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Еъриенроуд
    13.May.2010, 13:56

    Гледах го на Феста и определено остави положителни емоции у мен. Само че ролята на момчето от втората снимка, ми се видя доста придвидима и клиширана.
    Като цяло смятам, че филма е просто добър, но не и отличен.

Коментирай...