Dark Horse (2005)

След успеха си с филма Нои Албиноса и вече замиращата слава, която му донесе,  Дагур Кари се появява отново на европейската сцена с лентата Тъмен кон. Филмът излиза през 2005 година и успява да  донесе някоя и друга скандинавска награда на създателя си.

Датската продукция, заснета от исландски режисьор, носи типичните за северните киномайстори характеристики – студен, но същевременно много личен и човешки сюжет плюс интересни хрумвания във визуално отношение.

Героите на Дагур Кари напомнят на тези от филмите на братя Коен – симпатични неудачници, въвлечени в абсурда на живота. По подобен, но не толкова американски начин, режисьорът превръща ежедневните случки и проблеми в редица небивалици.

Главният герой Даниел е безгрижен художник на графити. Не плаща данъци, не знае името на министър-председателя, изкарва прехраната си като пише любовни обяснения по стените и през последните четири години официално е изкарал седем крони заплата. Последното приковава вниманието на местната полиция, която започва разследване. Даниел се движи в компанията на своя приятел, който мечтае да стане футболен съдия, а всъщност работи като санитар. Галерията от образи се допълва от чудатата Франческа и не по-малко ексцентричната и майка. Нещата за Даниел се променят, когато приятелката му забременява и той за пръв път осъзнава, че трябва да промени живота си…

Оригиналното датско заглавие на български в действителност означава възрастни хора. А изразът тъмен кон, който американците предпочитат за превод, според речниците се използва за човек, който постига неочакван успех. Някъде по средата се крие и смисълът на филма. С оригинален сценарий, написан в шеговит тон, Дагур Кари всъщност ни разказва историята на група хора, които просто търсят себе си в живота. Героите му са наивни и искрени в чувствата и постъпките си, обикновени хора, които споделят неволи и мечти. Те бързо печелят съчувствие и зрителят следи внимателно техните реакции и решения.

В главните роли са симпатичните Якоб Седергрен и Тили Скот Педерсен , които оформят добър екип. В поддържащите роли пък ще видим някои от по-старите кучета на северноевропейското кино.

Въпреки черно-белите краски, в които е оцветен филмът, той не е натоварен с негативни емоции. Напротив. Дагур Кари намира идеалното взаимодействие между визия и заряд, за да ни остави с топли чувства към лентата…

Тъмен кон не е социална драма или романтична трагедия, а просто една чистосърдечна комедия. Филмът е точно такъв каквито са и героите му – забавен, ексцентричен и емоционален.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.67/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от А
  21.Jun.2010, 0:25

  давам ви втори шанс ;]

 2. от Иво
  21.Jun.2010, 1:20

  все пак никой не ти казва, че трябва задължително да харесаш филма.
  изкуството е субективно ;) и ако „Детски игри“ не ти е харесал, на много други се е харесал, и това е в реда на нещата. :)

 3. от Submarino (2010) (EFA ’10) | Framespotting на две годинки!
  1.Nov.2010, 18:41

  […] роля е Jakob Cedergren, който вероятно познавате от лентата Dark Horse. Талантливият шведски актьор и тук демонстрира […]

Коментирай...