Crash (2004)

Събитието, което вдъхновява Пол Хагис за създаването на Сблъсъци е грабежът на собствения му автомобил. Режисьорът е нападнат насред Лос Анджелис и е принуден с пистолет, опрян в главата  да отстъпи колата си. Насилието, което преживява го подтиква да напише сценария още през 2001, а по-късно да режисира лентата, спечелила оскар за `най-добър филм` през 2006 година.

Силно разочарован от съвременното общество, Пол Хагис засяга темите за законите и нарушаването им, за насилието, на което са подложени обикновените граждани, за отчуждаването на хората един от друг и главно – за расизма и предразсъдъците.

Филмът започва със снежни кадри на нощен Ел Ей и с няколко реплики, разкриващи идеята на сценария : `Близост. Когато вървиш из някой голям град, разминаваш се с хората и случайно се сблъскваш с някой. В Лос Анджелис никой не те докосва. Постоянно сме скрити зад метал и стъкло. Толкова ни липсва тази близост, че се сблъскваме помежду си само, за да почувстваме нещо.`

Още в тези първи минути става ясно, че това не е лента, която  претендира да бъде психологическо изследване на човешката природа или философска притча за грешки и покаяние. Това е просто историята на група обикновени хора, чиито животи се преплитат в рамките на 24 часа. В този едничък ден в конфликт влизат бели и черни, латино, иракчани и китайци, бедни и богати, полицаи, престъпници и жертви, ядосани, самотни и уморени от живота мъже и жени.

Сценарият, който е достъпен ( и може би предназначен) за широката публика, всъщност е доста интелигентно написан. Без да бъде елементарен, той свързва героите по такъв начин, че бързо се ориентираме в обстановката, но до последно не знаем каква ще бъде развързката. А посоката на действието се ръководи както от постъпките на героите, така и от голяма доза случайност. Резултатът е един ненатоварващ, но достатъчно напрегнат филм.

Може би ще ви се стори, че сюжетът обвързва стереотипни характери и типове поведение. Ще се изнадате обаче по какъв начин би могла да се завърти съдбата и колко различни чувства и качества биха могли да се крият в един единствен човек. За изпълнението на тази идея има заслуга и великолепният състав от актьори. Във филма ще видим утвърдили се вече звезди като Сандра Бълок, Брендън Фрейзър и Мат Дилън, както и свежи попълнения като рапъра Лудакрис. И всички те се представят повече от убедително.
Прави впечатление и изключително въздействащият саундтрак.

Всъщност Сблъсъци е филм, от който не бихме могли да желаем нищо повече. Той е добре написан и режисиран майсторски заснет филм, който пресъздава интересна история с послание и предизвиква емоции. Това е филм за страданието, но и за състраданието, за разкаянието и надеждите, за слабостите и достойнствата на човешкия характер. За сложните взаимоотношения между хората.
Сблъсъци е прекрасен пример за смел и провокативен съвременен филм.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иван
  27.Mar.2010, 8:11

  Името на човека е Пол Хагис (http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Haggis)

 2. от Joro
  27.Mar.2010, 9:16

  Бях учуден, когато през 2004-та година този филм спечели Оскар, а след това през 2005-та и Слънчице.
  Саундтрака и филма наистина са много добри.

 3. от Ерин
  27.Mar.2010, 10:40

  Вярно, така е. Извинявам се за грешката, поправена е. Може би не трябва да пиша ревюта в един часа през нощта…
  Макар че пък сега е десет сутринта, но колкото и да се опитвам, не мога да разбера коментара на Joro – справка за годините и наградите – http://www.imdb.com/Sections/Awards/Academy_Awards_USA/
  Както и да е. Тези неща като че ли нямат кой знае колко голямо знаечине, всеки сам може да прецени дали колко и дали харесва филма.

 4. от Joro
  27.Mar.2010, 20:37

  Моя грешка, не съм точен с паметта си.
  2007-ма година, Miss Little Sunshine – най-добър сценарий и подържаща мъжка роля

Коментирай...