Cowboys & Aliens (2011)

Даниел Крейг се събужда насред нищото, най-вероятно заради болките около аналното му отверстие, които, както каноните повеляват, са задължителни ако страдаш от кошмари за инопланетяни. Оливия Уайлд го запитва откъде идва (предполагаме, че се интересува от същите болки), но господин Бонд набързо се сеща, че играе в Холивудски летен блокбъстър, концентрира цялата си супер хетеросексуалност върху порязване някъде по корема, полюбува се върху мега турбо новия си андроидски телефон и отсича „Тук съм, за да пия“. Или както един друг комиксов герой заявява – „Не! Пия, за да си спомня“. Защото все пак това е нормално. Защитен механизъм. Джейк Лонерган /Даниел Крейг/ все пак страда от амнезия, но кой в днешни дни не страда от нея, след като големи мутирали жаби (буквално) са изследвали телесните му изходи.

Но не! Джейк е мъж, а и трябва да бъде такъв предвид жанра (уестърн?) и заобикалящата го среда (дивия запад). Героят му трябва да може да стреля (прилично добре и с двете си ръце), да е на границата на закона (той си е престъпник, но успява някак да изкупи греховете си), а защото си говорим за модерен Холивуд – да се бори за жена (при това вече загинала). Виждате ли, в дивия запад няма място за нежните ни половинки. Жената на доктора (един от многото ненужни/неразвити протагонисти) бива отвлечена почти след появяването ѝ не екрана, а е единствения влиятелен женски персонаж. Не ми се впуска в джендър глупости и жанрови описания, но Джон Фавро и компанията му от хиляда сценариста (най-вероятно без да искат) са уцелили мястото на жената в уестърна.

Но някой ще се провикне и запита „Чакай малко сега? Последно като проверих не сънувах Оливия Уайлд заради бицепси и коремни плочки?“. И ще бъде донякъде прав, но госпожица Уайлд няма ролята на жена. Тя играе звезда, а като такава ѝ се полага солиден хонорар, минимални актьорски усилия/умения и утрояване на фенската база. Даниел Крейг и Харисън Форд са твърде заети да се давят в собствената си храчка и да ръмжат един на друг, но пък и двамата успяват да пренасат на екрана някакво подобие на чар, който за съжаление е омаял сценаристите. Опитите им да развият героите на екшън звездите са толкова жалки, че лентата щеше да спечели ако беше минала без тях. Единствено Пол Дейно (за малкото екранно време, с което разполага) успява да придаде на плоския си персонаж живец и органичност, че чак да ти се прииска да му бяха отредили поне тройно повече присъствие на екрана. Нищо че през тези минути ще ти се иска да го забършеш с опакото на ръката.

Джон Фавро режисира със затворени очи и запушени уши, или просто е оставил всичко в ръцете на някой second unit director, който не е такъв по професия, но просто е нямал друга работа на снимачната площадка. Фавро така и не успява да намери правилния ритъм и преход между комичните и драматичните сцени, от което комедията в „Каубоу и извънземни“ издиша, а Сам Рокуел най-вероятно е мразел живота си по време на снимките, тъй като имено на него се пада задачата да бъде забавен. Драмата в лентата пък е била убита в зародиш от господата сценаристи, така че когато някой говори на екрана се чудех дали да се фейспалмна или да си запуша ушите.

Екшънът е прилично второразряден, което е интересно предвид опитът на Фавро с най-различни тенекиени пособия. Поне аз се надявах той да съумее да заснеме нещо прилично и най-малкото интригуващо, но престрелките често са скучни, тук там разкрасявани от някоя хаотична експлозия, но Фавро не е Бей, така че цялата тази пиротехника изглежда просто евтино. Единствените схватки, които изглеждат прилично, са ръкопашните, в които юмруците на Крейг се стоварват като десет тонови чукове (ах този звуков монтаж!), а и самият монтаж беше приличен. Което не може да се каже за сцените, в които Крейг започва да си спомня времето, което е прекарал в извънземната лаборатория за домашни любимци. Сменят се тъмни кадри с изпепеляващо бели такива, а очите ми почваха вече да се бунтуват. Предполагам, че Фавро е искал да накара зрителите да се чувстват като героя на Крейг в тези тежки сцени на лична драма. И е успял, защото аз наистина се чувствах ужасно.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 1.50/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Влади Неколов
  6.Aug.2011, 17:46

  С две думи, филма е много тъп! Ама много…

 2. от Кики
  6.Aug.2011, 21:47

  Филм та дрънка, 3 в 1! Екшън, Уестърн и Фантастика. Мале нямам думи !!!

 3. от Hot Springs Story
  21.Aug.2011, 13:07

  С този рейтинг най-отдолу филма ли оценяваме или статията за филма? Защото и двете са зле…

 4. от Владо
  21.Aug.2011, 16:59

  @ човека рекламиращ iPhone игрички – в този случай не би трябвало да имаш проблем с оценката, струва ми се.

 5. от Hot Springs Story
  8.Sep.2011, 17:50

  Тази игричка я има и за Андроид. Явно и с този топик не си запознат добре :)

 6. от Владо
  8.Sep.2011, 18:25

  Не трябваше да ме караш да чакам толкова много време за очевидния follow up. Но ако ползваш андроид ще те разбера. И извинявай, че те занимавах с писанията си.

Коментирай...