Corpse Bride (2005)

С филма Булка-труп Тим Бъртън се завръща към своята стара любов – анимацията. По стил лентата напомня на късометражния Винсънт, но този път фантазията на режисьора се разгръща в час и половина и обхваща различни сюжетни линии. Филмът излиза през 2005 година, а на наградите Оскар през 2006-та се състезава за златната статуетка в категорията за най-добра анимация.

Историята, както предполагат очакванията, е нестандартна. На главните герои, носещи симпатичните имена Виктор и Виктория им предстои сватба. В деня на репетицията обаче нещата излизат малко извън контрол, когато младоженецът погрешка предлага брак на друго момиче. Ако мислите, че така сюжетът изглежда заплетен, почакайте да разберете какво се случва, когато става ясно, че новата булка е всъщност труп. Така Виктор се оказва въвлечен в една невъзможна ситуация и проблемите започват. От тук нататък следва едно музикално приключение между двата свята – този на живите и този на мъртвите.

Във визуалните представи на Бъртън реалния свят е обитаван от сиви, скучни хора, разяждани от алчност и суета. Тук отново с малко тъга режисьорът изобличава негативните черти от човешкия характер. Това, което интересува героите са парите, място за романтика няма. Всичко е различно в долния свят, където скелети пируват и танцуват. Буквално всички живи си умират, за да бъдат там. Картината е типично бъртъновска – шарена, мрачно-весела и изпълнена с разнообразие от странни персонажи. Висока оценка заслужава екипът от професионалисти, стоящи зад продукцията. Във визуално и техническо отношение лентата вдига всякакви стандарти.

Куклите на Тим Бъртън оживяват благодарение и на страхотния екип от актьори, които озвучават героите. Веднага ще се сетите на кого прилича Виктор. Някои погледи и нервни жестове силно напомнят на Джони Деп и това прави героят му още по-пълнокръвен. Булката – труп е озвучена от Хелена Бонъм Картър, а Виктория – от Емили Уотсън. В cast-а участва и Албърт Фини, с който Бъртън също обича да работи. Дори самият Дани Елфман озвучава един от героите. Последният е и обичайният заподозрян що се отнася до саундтрака.  Тук композиторът има повече работа от обикновено, защото филмът е мюзикъл и точно чрез песните героите получават възможност да изразят чувствата си. Двамата с Джон Аугуст (сценарист на много от филмите на Бъртън) създават и прекрасните текстове, които ни забавляват и очароват.

Но Булка – труп не е само забавление. Като всяка приказка и тази има своите тъжни моменти. Това е не само история за любов, но и за излъганите очаквания и разочарованията, които носи. Въпреки това Бъртън не изпуска шеговития тон до края на филма. Така той се превръща в едно приключение, криещо много изненади. Булка-труп е музика, действие, фантазия и хумор. Няма да скучаете.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.67/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Emo
  30.Apr.2010, 10:00

  напомня ми за една готина игра „The Witcher“ :)
  http://guides.gamepressure.com/thewitcher/gfx/word/421929187.jpg

 2. от Иво
  30.Apr.2010, 12:44

  Филмчето е със сигурност по-добро от Алиса-та му. Къде е старият добър Бъртън… :(

 3. от Тим Бъртън | F r a m e s p o t t i n g
  15.Aug.2011, 12:41

  […] Corpse Bride (2005) […]

 4. от Violka-Antevasin
  19.Nov.2011, 2:24

  Много уважавам и харесвам филмите на Тим Бъртън, Винсънт ми е в безспорните фаворити )) Много доволна останах и от Булката труп, опреледено!

Коментирай...