Coraline

Coraline (2009) се оказа огромно разочарование, при това без да съм имал грандиозни очаквания (защото отдавна не се лъжа по трейлъри и реклами). Тази анимация „за малки и големи“ определено не е за големи, нещо повече – не знам доколко приляга и на малки.
Досадно влачещо се действие с изтъркани мотиви и скука, скука, скука. Сюжетът няма да го коментирам, а афиширания „хорър“ го е хванала липсата – дори като за детско филмче Coraline не е страшно или напрегнато. Лазене по нервите в очакване нещо да се случи или най-сетне тази титулована 3D, куклена, stop-motion анимация да изригне визуално. И макар да изглежда добре, филмчето е далеч от наслада за сетивата. На моменти анимацията не течеше много гладко и движението „насичаше“ – усещането беше еквивалентно на засичащ компютър, който не може да се справи с новата и „тежка“ игра. Наречи го велик и революционен stop-motion, аз го наричам дразнещо.

Вярвам, че книгата е наистина добра.

И също така го гледах дублиран, което вероятно е развалило част от удоволствието. Не че такова беше останало…

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.58/5 от 12 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 12 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Eneya
  24.May.2009, 9:08

  Личната ми критика към филма. Това трябваше да е историята на едно деветгодишно момиченце, което успява да спаси себе си семейството си, благодарение на смелостта и ума си.
  Това трябваше да е историята, че не винаги искаме това, за което си мечтаем да е реалност.

  Също така това трябвашае да бъде филм, който казва „момичетата също могат да се справят самички, нямат нужда от спасяване“.
  За съжаление, това не се получи.
  Наред с всичко останало, за главната героиня изведнъж стана много важно непознато момче да ѝ повярва и накрая то по случайност да я спаси.

  Бля.

 2. от Ying
  24.May.2009, 19:50

  Eneya, ти напоследък специализираш „Теория на конспирацията“ ли?

 3. от Владо
  25.May.2009, 16:03

  Въпреки че съм до голяма степен съгласен… много хейтърско, колега.

  Селик е визионер и това ясно си личи в Коралайн, защото е просто удоволствие да гледаш филма, а на 3Д кино сигурно е дъхоспиращо. Проблемът на лентата е, че въобще не е ангажираща, с неравномерно действие и герои-пълнеж. Разбирам защо Коралайн е оттегчена от живота, но явно и Фанинг я озвучава сякаш по задължение, с много малко емоция.

  Феминистическата критика на Енея въобще не я разбирам, но това е ясно защо е така.

 4. от Lirex
  25.May.2009, 20:44

  Не знам каква е книгата, но филма беше ужасно скучен, муден, безинтересен и безидеен. Лично мое мнение, което не е само от мен споделено. Нищо хейтърско не видях в ревюто, дори напротив – прекалено добронамерено в предвид „темата“…

 5. от Владо
  25.May.2009, 22:25

  Човек да не напише или каже „хейтър“ и другите веднага го приемат буквално и му скачат…

 6. от Lirex
  26.May.2009, 16:12

  Голямо скачане ти направих… :))

 7. от Mimety
  28.May.2009, 13:17

  Абе какво ви става бе хора!!! Стига с тия безпочвени критики! Филмчето си е страхотно и си го изгледах до край с интерес. Тия глупави забележки за разкъсан, скучен сюжет и т.н. … Сори ама аз това не го видях!!! Все пак това си е лично мое мнение…а личното мнение винаги е вярно.

 8. от Stefan
  30.May.2009, 23:19

  Филма е добър. Не е нещо специално, но е приятен и развлекателен. Не знам автора на критиката какво е очаквал? Шрек? Съвсем друг стил е.

  Малко като Corpse Bride, но без измишльотините на Тим Бъртън :-P

 9. от Ida
  3.Jun.2009, 11:54

  Не мога да поварвам, че повечето, писали тука не са усетили магията на „Koралайн“. Гледах филмчето на 1ви юни, с дъщеря ми, която е на 7 години. Не очаквах нищо, не знаех нищо (не съм чела книгата), просто най-подходящото заглавие към момента, и повод да зарадвам малката с още нещо по случай празника. Салона беше пълен с дечурлига и родители, очевидно не особено наясно за какво иде реч. Още с първите кадри разбрах, че филмчето не е от типичните детски анимации, особено от момента , в който куклата остана без очи… Не ми се вярваше, че някак мога да си върна онова усещане от детските ми години, когато цяла банда дечурлига сядахме по мръкнало пред блока и си разказвахме „страшни случки“ (или страшни вицове, или както там ги наричат, тези вълшебни истории, които така ти развинтват въображението, че започваш да спиш на светната нощна лампа и си мислиш, че всяка сянка е нещо друго). В началото на филма в салона цареше обикновеното оживление по време на детско филмче – дечурлигата се хилкат, чуваш разни смешни въпроси и тих кикот… Към средата на филма цареше пълна тишина, отвреме на време нарушавана от някое детско гласче с „Мамооо, страх ме еее..!“ : включително и от това на на моята щерка.
  Филма е омагьосващ, толкова е вълшебен и типичен за Нийл Геймън-ските персонажи (от другите му книги, които съм чела), че не бих променила нито един кадър – усещането през цялото време е страхотно! Предполагам , че би било възможно да не се хареса само в случай, че ти липсва въображение и не харесваш нийлгеймънското фентъзи. Отделно мога да добавя , че този филм е единствен по рода си и да бъде сравняван с детска анимация или „Шрек“ е малко нелепо.. Да не говорим , че според мен изпълнението е перфектно, и ако анимацията не ви навяват „хорър“ усещане, значи както вече отбелязах нямате достатъчно богато въображение..

 10. от sasi
  11.Nov.2009, 20:58

  А знаете ли колко трудно се прави толкова майсторска анимация и този филм е правен 4 години.Преди да отправяте критика,се замислете колко труд е хвърлен във това,а лично аз бях невероятно впечатлена от визуалното представяна на историята.

 11. от Мими
  25.Sep.2010, 9:25

  На мен пък филма много ми хареса…..дори сега търся и книгата но не я намирам на бг….някой ако може да ми помогне или нещо не му е харесало мнението ми -скайп drink_fanta

 12. от MCFOXXX
  27.Nov.2010, 0:11

  Много точно казано – скука, скука и скука! Личната ми оценка е 4 от 10, главно заради визията, другото е всеобгръщаща мудност.

Коментирай...